Moji hejteri neustále vyplakávajú, že ich blokujem. Tak nech sa páči, slniečka, na 99% vašich útokov nájdete odpoveď tu.

02.03.2019 Blogy, Facebook Blogy, Facebook

Milí priatelia, za tie roky už som si zvykol na kolosálny hejt, ktorý proti mne rozpútali deti hamburgerov.

Zväčša len mávnem rukou, ale skúsme si slniečkársky hejt trochu analyzovať, nech to nie je len barikádový boj.

PRVÁ SKUPINA - INTELEKTUÁLNI TITÁNI Z PIESKOVISKA

Ak nerátam čisto vulgárne útoky intelektuálnych titánov bratislavského liberalizmu, slniečkársky hejt sa delí zhruba na dve skupiny.

Prvá je mimoriadne populárna u všetkých, ktorých kognitívny vývoj sa zastavil niekde na predškolskom stupni.

Patria sem intelektuálne skvosty ako "Blaha je Vlaha" či "Blaha má mastné vlasy".

A samozrejme, existujú rôzne variácie na iných politikov, napríklad Fico je hranol, Chmelár má nadváhu a Tomanová je E.T. mimozemšťan. A podobné filozofické hlbočiny budúcich Sokratov a Aristotelov.

AK SA TVOJ MOZOG PRESTANE VYVÍJAŤ, TAK "ZOMRIE"

Priznám sa, že tento druh humoru som naposledy ocenil v škôlke, keď sme sa spolužiakom s okuliarmi vysmievali, že sú ako Okuliarnik indický. Skoro nám na pieskovisku zabehli bon-pari, ako sme sa chichňali. Juj, to boli časy.

Ak sa váš mozog prestane vyvíjať zhruba v šiestich rokoch života, tento humor ostane vašou ozdobou po celý život a dodnes sa môžete chlámať na mimoriadne duchaplnom humore stránky Zomri.

Pre väčšinu populácie budete pôsobiť, že ste mentálne retardovaný, ale inak ste v podstate neškodný - netreba s vami strácať čas.

DRUHÁ SKUPINA - DOKOLA TÝCH ISTÝCH 5 HEJTOV

Druhá skupina hejterov sa snaží útočiť kvázi-argumentmi. Zväčša ide v prípade liberálov o banálne ideologické skratky, ťažkú neznalosť problematiky alebo extrémistické čiernobiele vnímanie sveta.

Ale napriek tomu mi dovoľte, aby som na najčastejšie útoky voči mne reagoval vecnými odpoveďami.

Moji hejteri neustále vyplakávajú, že ich blokujem. Tak nech sa páči, slniečka, na 99% vašich útokov nájdete odpoveď tu.

1. HEJT V ŠTÝLE "ODSŤAHUJ SA!"

Najčastejšie znenie: Odsťahuj sa do Ruska, keď si taký komunista. Prípadne, odsťahuj sa do Severnej Kórey, kúpime Ti jednosmernú letenku.

Po prvé, v Rusku je kapitalizmus a nie komunizmus. Sovietsky zväz sa rozpadol v roku 1991. V Severnej Kórei vládne dedičná autokracia Kimovcov, ktorá sa opiera o militaristickú ideológiu čučche, ktorá nemá so socializmom nič spoločné. Prečo by som sa tam sťahoval?

Po druhé, obhajujem Rusko v geopolitických sporoch so Západom a vždy uvádzam dôvody, prečo. Nejde o nekritickú lásku k Rusku, ani o fanatickú nenávisť voči Západu. Keď v roku 2003 USA napadli Irak, obhajoval som Irak - nie preto, že tam chcem ísť žiť, ale preto, lebo bol v práve. A to platí pre všetky moje argumenty.

Po tretie, netúžim sa odsťahovať ani na východ, ani na západ. Milujem Slovensko. A ak ma liberálni hejteri posielajú do Ruska, nech radšej sami odídu do Ameriky, keď je taká skvelá a im sa nepáči vláda na Slovensku. Lebo taký je dôsledok ich vlastnej logiky.

2. HEJT V ŠTÝLE "SI BOĽŠEVIK!"

Najčastejšie znenie: Obhajuješ zločiny komunizmu a chceš vrátiť bývalý režim.

Po prvé, komunizmus ako politická filozofia nie je zodpovedný za žiadne zločiny. Na rozdiel od fašizmu je komunizmus o tom, aby zabezpečil dôstojný život pre všetkých a nechce zabíjať ani obmedzovať žiadne iné rasy či národy. Rovnako ako kresťanské učenie nie je zodpovedné za križiacke besnenie či upaľovanie bosoriek, tak ani komunistické učenie nemôže za gulagy.

Po druhé, zločiny, ktoré páchali konkrétne vlády za socializmu, som vždy odsudzoval, rovnako ako odsudzujem zločiny, ktoré páchajú kapitalistické vlády po celom svete. Nikdy som tieto zločiny nezľahčoval, len ich nepripisujem komunizmu ako takému, lebo by to bolo politologicky nezmyselné. Komunizmus je ideál, ktorý ešte nikde na svete neexistoval.

Po tretie, nechcem vrátiť bývalý režim, ale odmietam ho paušálne dehonestovať, pretože priniesol ľuďom mnoho dobrých vecí, vrátane sociálnych istôt, práce, bývania a bezpečnosti. Mnohé veci z bývalého režimu môžu byť inšpiráciou do budúcnosti, vrátane väčšej regulácie ekonomiky a štátneho či družstevného vlastníctva.

Nuž a podobne ako väčšina ľudí na Slovensku, v porovnaní s kapitalizmom považujem socializmus za lepší sociálno-ekonomický systém. To nie je boľševizmus, ale kritické myslenie.

3. HEJT V ŠTÝLE "OBHAJUJEŠ VRAHOV!"

Najčastejšie znenie: Obhajuješ masových vrahov ako Che Guevara a komunistické monštrá ako Marx či Husák.

Po prvé, Che Guevara bol partizán, ktorý na Kube bojoval proti krvavej diktatúre. Tak ako iní vojaci, aj on zabíjal. Ale rovnako, ako neboli vrahovia slovenskí partizáni, ktorí bojovali proti fašistom, tak isto nebol vrahom ani Che Guevara, ktorý bojoval za slobodu a spravodlivosť.

Pre ľavicu je naďalej pozitívnym symbolom revolúcie a odboja proti americkej nadvláde.

Po druhé, Marx je dodnes jedným z najslávnejších filozofov dejín, ktorého rešpektujú intelektuáli na celom svete. Napísal som o ňom viacero kníh a marxizmus je filozofický prúd, ktorý ma metodologicky mimoriadne zaujíma.

Neznamená to, že všetko, čo Marx napísal, je nevyhnutne správne. Je inšpiráciou, to je všetko. Marx nemohol za to, že sa naňho odvolávali režimy, ktoré páchali zločiny, rovnako ako Ježiš nemôže za pedofíliu kňazov.

Po tretie, Gustáv Husák bol hrdinom SNP a veľký štátnik a vlastenec. To nedokáže spochybniť nikto. Mám úctu k slovenským dejinám a preto ho vnímam cez dobový kontext.

Urobil veľa chýb, ale to nič nemení na tom, že počas jeho vlády Slovensko prešlo v ekonomickej a sociálnej oblasti pozitívnou etapou a myslím, že si zaslúži aspoň bustu na rodnom dome. Lebo to, ako sa správame k našim vlastným historickým osobnostiam, je doslova choré.

4. HEJT V ŠTÝLE "ŠLIAPEŠ SI PO JAZYKU!"

Najčastejšie znenie: Si neomarxistický slniečkár a chodil si na Pride. Si taký istý liberál, ako tí, ktorých kritizuješ.

Po prvé, slovo "neomarxizmus" sa v odbornej literatúre používa na označenie teórií, ktoré sa inšpirujú Marxom pri kritike kapitalizmu. V tomto zmysle ma v mojich knihách neomarxistické teórie Wallersteina či Cohena vždy silno inšpirovali, pretože kritizujú americký imperializmus či kapitalistické vykorisťovanie.

Po druhé, najmä v krajne-pravicovom prostredí zľudovelo, že "neomarxista" je slniečkár, ktorý považuje gejov a multikulturalizmus za najdôležitejšie hodnoty. V tomto zmysle určite nie som neomarxista. Ide však z odborného hľadiska o nesprávne použitie tohto pojmu.

Niektorí neomarxisti na Západe naozaj obhajujú sexuálne menšiny, ale odborne je nezmyselné paušálne spájať neomarxizmus s liberálnymi kultúrnymi hodnotami. Správny odborný výraz na zástancu LGBTI či multikulturalizmu je - liberál, resp progresívny liberál. Dnes na tento druh ľudí zľudovela aj nálepka "slniečkár". A nie, to nie som. Som ekonomický socialista.

Po tretie, kedysi som bol skutočne liberálnejší, aj keď som vždy kritizoval západnú ľavicu za to, že sa odtrhla od robotníkov a začala riešiť gejov ako svoju prioritu.

Ja osobne proti gejom nič nemám, som moderný a otvorený človek, ale tvrdo odmietam, aby niekto Slovensku vnucoval liberálnu ideológiu a nasilu premieňal Zázrivú na Amsterdam.

Na Slovensku musíme pomáhať pracujúcim ľuďom a zabrániť tomu, aby našu kultúru pohltil americký spôsob života. To som tvrdil vždy.

Po štvrté, odkedy mám rodinu, mám ďaleko väčšiu nechuť k individualistickým hodnotám liberálov, k ich arogancii a protislovenským postojom. Čiže áno, zmenil som sa a filozoficky som svoj posun vysvetlil v knižke Antiglobalista.

Predtým som bol liberálnejší socialista, dnes som vlasteneckejší socialista a liberalizmus ako ideológiu som kompletne zavrhol. Som jednoducho - socialista a vlastenec. Ono je to asi za posledné tri roky dosť vidieť.

5. HEJT V ŠTÝLE "SI KONŠPIRÁTOR!"

Najčastejšie znenie: Vysmievaš sa, konšpiruješ, hejtuješ a nadávaš opozícii, médiám a liberálnym mimovládkam, a preto si zlý človek.

Po prvé, na rozdiel od liberálov, ktorí šíria hoaxy od americkej vojny v Iraku až po spájanie Kuciakovej vraždy s vládou Smeru, som nikdy nešíril ani hoaxy ani konšpirácie. Iný názor nie je konšpirácia, aj keď liberálne médiá dlhé roky predstierajú, že všetko, čo nenapíšu oni, musí byť zákonite hoax. To je z ich strany detinský postoj.

Po druhé, svojou tvrdšou rétorikou iba oplácam liberálom to, čo robia dlhé roky nám všetkým - osočujú voličov ľavice, ponižujú starších ľudí, vysmievajú sa, lynčujú, kopú do nás. Na hrubé vrece hrubá záplata. Alebo, ako to už zľudovelo - Blaha je vaša karma. Jednoducho, po dobrotky to so slniečkami nejde, sú na to príliš arogantní.

Po tretie, expresívny slovník je nástrojom na to, ako ľuďom sprístupniť aj ťažšie politické témy. Ak sa vám nepáči útočnejší slovník, slniečka, tak zoberte do ruky moje knihy, tie píšem odborným jazykom.

Po štvrté, priznávam: baví ma, ako vytáčam slniečkárov, ktorí sú v drvivej väčšine prípadov nevzdelaní a hlúpi, ale tvária sa ako studnice múdrosti. Spláchnuť takýchto lúzrov mi zvyšuje kvalitu života, sorry, je to tak. Ak som preto horší človek, nuž - nikto nie je dokonalý.

MOJE ŽIVOTNÉ KRÉDO: BOJ PROTI ĽUDSKEJ HLÚPOSTI

Milí priatelia, ospravedlňujem sa za dlhší status, ale mal som potrebu to zhrnúť. Slušne, vecne, bez emócii.

Nemyslím si, že to moji hejteri pochopia, ale je mojim životným krédom bojovať proti ľudskej hlúposti - tak sa nevzdávam.

Prvá skupina hejterov je stratená, tí patria na psychiatriu. Ale v druhej skupine sa možno nájdu aj takí, ktorí len jednoducho nechápu. Tak možno pochopia. Snáď. Možno. Ehm, no dobre - asi nie.