Voľby prezidenta Slovenskej republiky.

13.03.2019 Blogy, Facebook, Videá Blogy, Facebook, Videá

Vážené dámy, vážení páni, 

v sobotu 16. marca pristúpime k volebným urnám, aby sme si zvolili, kto bude na najbližších päť rokov naším prezidentom. Budeme rozhodovať o najvyššom slovenskom reprezentantovi, zástupcovi Slovenska na zásadných medzinárodných fórach, ale aj o človeku, ktorý bude plniť dôležitú úlohu pri hľadaní konsenzu na domácej politickej scéne. 

Účasť na voľbách považuje niekto za právo, iný za svoju občiansku povinnosť. Ja osobne ju považujem predovšetkým za spoločenskú zodpovednosť. Len raz za 5 rokov totiž môžeme priamo prehovoriť do toho, kto bude plniť naše očakávania na tak dôležitom poste. Hovoríme o hlave štátu, ktorá má celým svojím vystupovaním dávať úradu prezidenta náležitú dôstojnosť. Preto vás prosím v prvom rade o to, aby sme prišli voliť v čo najväčšom počte. No okrem účasti je dôležitá aj druhá vec: aby sme si dopriali chvíľku času a dôkladne porozmýšľali nad tým, koho podporíme.

Ako predseda vlády, bývalý predseda parlamentu, vicepremiér i minister školstva veľmi dobre viem, že prezident nemá žiadny čarovný prútik, aby za pár dní či týždňov vyriešil všetky problémy Slovenska. Ale môže byť konštruktívnym prvkom na politickej scéne. Mal by byť rešpektovanou a prirodzenou autoritou, ktorá vie byť dôstojným partnerom vlády a parlamentu. Ak sa mu podarí z nadhľadu spájať politikov, odborníkov, tretí sektor i prirodzené komunity, môže byť významnou pomocou napríklad pri riešení sociálnych otázok. 

Keď hovorím o sociálnych otázkach, som hlboko presvedčený, že prezident by sa nemal týmto otázkam vyhýbať, ale naopak – mal by ich považovať za prirodzenú súčasť svojej osobnostnej a politickej výbavy. Trend v Európe vedie k tomu, aby sa štát dokázal dôstojne postarať o tých, ktorí to potrebujú a zaslúžia si to. 

Vo svojom novoročnom prejave som vyzval všetkých, aby sme sa skúsili zamyslieť nad kľúčovými otázkami svojej budúcnosti. Nielen tej, ktorá nás čaká do najbližších volieb. Ale opýtať sa a s maximálnou zodpovednosťou sa zamyslieť, kde chceme Slovensko vidieť o desať či dvadsať rokov. Aké otázky musíme už dnes začať riešiť, aby nás nezasiahlo starnutie našej populácie, nízka pôrodnosť či prichádzajúce výrazné zmeny v štruktúre priemyslu. 

Prezident môže a mal by byť jedným z akcelerátorov takejto diskusie. Preto je mimoriadne dôležité, aby sme si volili prezidenta pre budúcnosť.

Na začiatku roka som povedal aj to, že po vlaňajších tragických udalostiach sa vystaval medzi dvoma časťami našej spoločnosti akýsi pomyselný múr, ponad ktorý títo ľudia na seba zlostne pokrikujú. Preto vopred prosím novú hlavu štátu: Zmierte Slovensko. A my všetci sa opýtajme, či dáme prednosť ďalšiemu šíreniu zloby alebo našej vzájomnej jednote. Pretože vtedy bol slovenský národ na ceste dejinami úspešný, keď bol jednotný. Naša spoločnosť sa dnes nepotrebuje ďalej rozdeľovať na takých či onakých, ale spájať sa. 

Mimoriadne dôležitou úlohou prezidenta je zahraničná politika. Aby v nej bol úspešný, potrebuje skúsenosti, kontakty a medzinárodný rešpekt. Keď sa stretávam s najvyššími európskymi lídrami a inými štátnikmi, uvedomujem si tú obrovskú zodpovednosť za dobrú reprezentáciu Slovenska. A tú by mala cítiť aj nová hlava štátu. Pretože podľa tohto človeka si vo svete budú tvoriť názor na Slovensko. A myslím si, že nikto z nás sa za svojho prezidenta nechce hanbiť. 

Asi všetci cítime, že potrebujeme, aby konečne do prezidentského úradu zasadla skúsenosť. V medzinárodnej politike sú vzťahy vo veľkom pohybe, veľkí politickí hráči menia ekonomické a bezpečnostné prostredie. Nie je čas na učenie sa. 

Ak hovoríme o zahraničnej politike, musíme si vedieť odpovedať na kľúčovú otázku: kam chceme v budúcnosti patriť? Hovorím to veľmi jasne: Slovensko patrí do Európy, Slovensko patrí do Európskej únie. To je náš kultúrny a civilizačný priestor, to sú naše korene a hodnoty, ktorými sa prirodzene riadime. A my potrebujeme človeka, ktorý tieto naše tradičné hodnoty bude prenášať aj do politiky. 

Európska únia je aj obrovská finančná pomoc, ktorá k nám neustále prúdi. Hlasy za naše vystúpenie z Európskej únie hovoria ľuďom jedným dychom aj toto: Budete mať menej peňazí vo svojich regiónoch, mestách a obciach.

Preto vás znova prosím: príďme v sobotu voliť a zvážme svoje rozhodnutie tak, aby sme s ním boli spokojní nielen po voľbách, ale aj na konci volebného obdobia prezidenta. Hľadajme človeka, u ktorého je doterajší život zárukou, že svoje volebné sľuby skutočne naplní. Hľadajme niekoho, kto bude garantom dobrej, európskej budúcnosti Slovenska. Tá je základným predpokladom spokojnosti občanov Slovenskej republiky. 

Ďakujem vám za pozornosť.