Diplomatické faux paux premiéra Matoviča

26.03.2020 Blogy, Facebook Blogy, Facebook

Zatiaľ čo si krajiny prejavujú solidaritu, vďačnosť, pomáhajú si, získavajú akékoľvek ochranné prostriedky či testy, tak súčasní predstavitelia vlády si myslia, že sú stále v opozícii a neuvedomujú si, že už majú plnú zodpovednosť za chod našej krajiny nielen dovnútra, ale aj navonok. Dnes nikto nevie, kto je vírusom nakazený, či toto ochorenie roznáša ďalej alebo či sa nepotrebuje liečiť. Náš premiér nezodpovedne a dehonestujúco hovorí o dodávke rýchlotestov z Číny, že sú nanič a že ich môžeme vyhodiť do Dunaja. Práve Čínska ľudová republika bola prvá, ktorá nám opätovala pomoc a dodala nám 100 tisíc testov a milión ochranných rúšok a najnovšie 50 ton vecí, ktoré pomohli aj iným štátom v boji s týmto zákerným ochorením, a to práve rýchlotesty.

Dnes môžeme poďakovať za všetko, čo sme od nich získali (jednorázové rúška, chirurgické rukavice, ochranné obleky) a čo ešte od nich získame, a nie haniť, čo je nielen neslušné, ale je to aj z pozície predsedu vlády veľké medzinárodné diplomatické faux paux. A hovorím to s plnom vážnosťou ako predseda Zahraničného výboru NR SR. Preto sa chcem touto cestou v mene svojom i všetkých nakazených, ohrozených, ale i zodpovedných, ktorí sa chránia alebo sú v karanténe, a pomáhajúcich v boji proti koronavírusu za Slovenskú republiku ospravedlniť Čínskej ľudovej republike za toto faux paux predsedu vlády. Česká republika prejavila obratom záujem o tieto rýchlotesty a je pripravená ich odkúpiť všetky, keď ich pán Matovič nepotrebuje.

Treba poďakovať všetkým, ktorí prejavujú solidaritu s ostatnými krajinami. Pomoc prišla napríklad pre Talianov od Kubánskej republiky i Ruskej federácie a mnohých ďalších, o ktorých ani nevieme. Poďakovanie patrí aj Českej republike za vytvorenie pre nás leteckého mostu z Číny na dopravu materiálu, ktorý bol dohodnutý ešte za predchádzajúcej vlády pod vedením Petra Pellegriniho. Chcem rovnako vyjadriť solidaritu talianskemu i španielskemu ľudu, kde je to momentálne najhoršie, a vyjadriť presvedčenie, že túto krízu zvládneme.



Zdroj: https://www.facebook.com/www.jurajblanar.sk/posts/3008054522585878