Koalícia má obrovský právny problém!

13.10.2020 Blogy, Facebook Blogy, Facebook

V hre sa dokonca objavilo aj povinné očkovanie. Vláda v čase pandémie prijíma zákony bez akejkoľvek diskusie. Vynecháva parlament, vynecháva odborníkov a nakoniec z toho vznikne problém s obrovskými následkami pre nás všetkých.

Na začiatku pandémie začala vláda I. Matoviča prijímať obmedzujúce opatrenia. Tie znamenali zatvorenie obchodov, prevádzok, služieb, zatvorenie škôl, nosenie rúšok, obmedzenie zhromažďovania a obmedzenie kapacity v obchodoch. 

V tomto by problém nebol. Pandémia si samozrejme vždy vyžiada určité hygienické opatrenia, ktoré nespochybňujem. Problém je v tom, že už na začiatku pandémie tieto obmedzenia vyhlasoval orgán - Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) - ktorý na to nemal právomoc. Nebol určený zo zákona, že môže obmedzovať slobody ľudí. 

Dnes vláda predložila parlamentu novelu zákona 355/2007 o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia. Zákon bol pripravený až tak neprofesionálne, že s vysokou pravdepodobnosťou opäť skončí na ústavnom súde, ktorý jeho účinnosť zastaví. Stavia do úlohy "obmedzovača" ľudských práv ÚVZ, ktorý tak robil aj v prvej vlne, pričom vysvitlo, že už vtedy na to nemal právny základ. Bude veľmi zaujímavé sledovať správanie ľudí, ktorým vláda, zdá sa, zavrela prevádzky protizákonne a tým ich aj pripravila o živobytie.  

V novelizácii sa dokonca objavil aj návrh na povinné očkovanie proti Covidu, ktorý bol malými písmenami skrytý v jednom bode z opatrení v zákone. V tejto veci sa vláda zahráva s ohňom, pretože Slovenská verejnosť má zásadné výhrady proti povinnému očkovaniu. Ak by toto malo vojsť do platnosti, vláda môže očakávať veľké protesty a nerešpektovanie opatrenia. Ak má očkovanie byť, tak určite nie povinné!

SMER-SD je stále pripravený podať vláde v boji proti pandémii pomocnú ruku. Ale na to sa musí vláda postaviť k vykonávaniu svojho mandátu zodpovedne a nie šlendriánsky, tak ako to robila doteraz. Najlepšie by bolo, ak by vrátili zákon späť na rokovanie vlády, poriadne ho prepracovali, aby v ňom neboli žiadne medzery a nezrovnalosti a o pár dní ho znovu dali na schválenie parlamentu. V opačnom prípade sa môže stať, že sa republika prepadne do právneho chaosu, ktorý výrazne otrasie základmi právneho štátu.



Zdroj: https://www.facebook.com/generaciamladejlavice/posts/3344937989064812