Matovič žiada o dôveru vláde, ktorej sám neverí

20.04.2020 Blogy, Facebook Blogy, Facebook

Dnes predloží nová vláda do parlamentu svoje programové vyhlásenie a bude parlament žiadať o vyslovenie dôvery. Je to základný ústavný krok, na základe ktorého vláda získa legitimitu. Parlament nevyslovuje dôveru premiérovi, vyslovuje celej vláde, teda aj každému jej ministrovi.

Môže to však parlament urobiť, ak svojim ministrom nedôveruje ani sám premiér?

Ešte neprešlo tridsať, nieto sto dní a už vieme, že Matovič sám nemá dôveru v podpredsedu vlády pre ekonomiku Richarda Sulíka. Mohli by sme akceptovať, že si posielajú odkazy ako oživiť ekonomiku cez médiá, ale ak podpredseda vlády zvolá na riešenie hospodárskych dopadov koronavírusovej krízy ekonomickú radu a potom ju musí rozpustiť, lebo premiér zvolal svoju vlastnú? No ťažko si viem predstaviť väčšie vyjadrenie nedôvery premiéra v schopnosti Richarda Sulíka.

Minister zdravotníctva Marek Krajči by mal byť dnes lídrom boja proti koronavírusu. Nie je. Matovič, hoci ho do funkcie sám navrhol, mu neverí natoľko, že je preň dôveryhodnejšia aj bývalá ministerka z Pellegriniho vlády Andrea Kalavská, ktorá je šéfkou jeho poradného tímu pre riešenie koronavírusovej krízy. Matovič verí viac našej bývalej ministerke ako svojmu nominantovi?

Aj minister vnútra Roman Mikulec zjavne nepožíva dôveru Matoviča. Ako inak si máme vysvetliť, že na väčšine tlačoviek informuje namiesto ministra vnútra Mikulca minister obrany Naď. Nedôvera je dokonca taká, že Mikulcovi nasadili na ministerstvo Naďovu životnú partnerku, aby Mikulca špicľovala a možno aj riadila. Minister vnútra jednoducho nemá premiérovu dôveru.

Tak ako teda? Zaslúži si vláda dôveru, ak jej neverí ani sám premiér, ktorý ju zostavil?

Za mňa určite nie.



Zdroj: https://www.facebook.com/riso.rasi/posts/3910435925648257