Musím razantne odmietnuť novou vládou predložený návrh zákona o justícii v súvislostis mimoriadnymi opatreniami proti šíreniu nebezpečného ochorenia COVID –19

25.03.2020 Blogy, Facebook Blogy, Facebook

Vážení priatelia,

Žiaľ musím razantne odmietnuťnovou vládou predložený návrh zákona o justícii v súvislostis mimoriadnymi opatreniami proti šíreniu nebezpečného ochorenia COVID –19. Tento návrh umožňuje plošnésledovanie a monitorovanie všetkých občanov, ich elektronických vzájomnýchkontaktov a obsahu komunikácie (hovorov, sms, mailov, ...) Úradomverejného zdravotníctva a to všetko bez predchádzajúceho súhlasu súdu.

Tento návrh by umožňoval sledovanie prakticky kohokoľvek, lebo každý môže byť potenciálne podozrivým zošírenia koronavírusu. Trval by až do 31.12.2020. Nevadí mi, že chceme lokalizovať, resp. sledovať pohyb ľudí, vadí mi, načo chce niekto monitorovať obsah hovorov a správ, kto komu volá a o čom sa bavia. Čisto hypoteticky – ak by aj človek nakazený koronavírusom niekomu volal, tak cez telefón nikoho neohrozuje. Je veľký rozdiel medzi monitorovaním údajov pohybu alebo hovoru a monitorovaním obsahu hovorov a textových správ a to úradom, v ktorom nie sú vytvorené odborné kapacity, jeho zamestnanci nemajú zákonné bezpečnostné previerky, t.j. nevedia narábať s citlivými údajmi tohto typu.
Jednoducho povedané – jedna vec je zber lokalizačných dát ľudí, u ktorých je potvrdená nákaza, aby ju svojim pohybom nešírili ďalej a to je absolútne v poriadku a druhá vec je bezbrehé „špicľovanie“ komunikácie s obrovským priestorom na jej znaužitie. Zákon v tejto podobe nemajú v praxi zavedené ani krajiny, ktoré sú nákazou postihnuté ďaleko viac, ako naše Slovensko. Tento návrh v navrhovanej podobe z týchto dôvodov nemôžem podporiť, lebo sledovanie ľudí a obsahu komunikácie je v demokratickej krajine neprípustné a vôbec nepomáha reálne riešiť boj s nebezpečnou chorobou.Naozaj si neviem predstaviť riešenie GDPR v tomto prípade. Rád by som vedel váš názor na túto tému. Boli by ste za odpočúvanie telefónov alebo proti? Kľudne mi napíšte do komentov.



Zdroj: https://www.facebook.com/pretrencin/posts/145799340302757