PÁN MATOVIČ, UŽ NIE STE V OPOZÍCII

25.03.2020 Blogy, Facebook Blogy, Facebook

Igorovi Matovičovi by mal niekto zrozumiteľne vysvetliť, že už nie je opozičným politikom, ale predsedom vlády. Z jeho komunikácie je zrejmé, že je mentálne ešte stále v role večného krikľúňa a kritika. Ani predpoveď počasia by zrejme nedokázal oznámiť bez toho, aby v každej vete neočiernil predchádzajúcu vládu. Samozrejme, to mu nebráni predvádzať sa na tlačovkách s pomôckami, ktoré na Slovensko dorazili len vďaka vláde Petra Pellegriniho. Ale o morálke nového premiéra som nikdy nemal ilúzie.

V opozícii si Matovič zvykol vytresnúť ako spásne riešenie prvý marketingový nezmysel, ktorý mu napadol. Nikdy sa neobťažoval domýšľaním, ako by to v praxi naozaj vyzeralo. Krásne to vidieť napríklad na vyčlenení špeciálnych hodín pre dôchodcov, ktoré nová vláda zaviedla. Čo to presne znamená? Že občan nad 65 rokov nenakúpi inokedy? Alebo že mladší naopak nesmú nakupovať medzi 9.00 a 12.00? A ako to budú obchody dodržiavať? Bude esbéeskár pred vchodom kontrolovať občianske preukazy? Zdanlivo jasné opatrenie, a pritom také nedomyslené. To už ani nehovorím o nariadení merať pred každým obchodom zákazníkom teplotu – už aj samotní obchodníci verejne vyhlásili, že je to nesplniteľné.

Okrem týchto nepodarkov ma znepokojuje, že vláda jasne nehovorí, dokedy opatrenia potrvajú. Silne ju totiž podozrievam, že napríklad študentom už cestovanie vlakmi zadarmo jednoducho nevráti. Aj obchody v nedeľu majú dobrú tendenciu ostať zavreté navždy. Rád sa budem mýliť, ale ešte radšej by som počul jasné slová, že po skončení koronakrízy vláda dá veci späť do poriadku.

Napokon, najzreteľnejší príklad šitia horúcou ihlou je sledovací zákon, ktorým chcela vláda absolútne neprijateľne zasiahnuť do súkromia občanov. Môžu koaliční poslanci hovoriť, čo chcú, ale zákon jednoducho umožňoval aj kontrolu toho, kto s kým telefonoval a esemeskoval. Snáď aj najväčší expertný libling novej vlády Robert Mistrík mi dá za pravdu, že telefonátmi či správami sa vírus nešíri. Chvalabohu, po mohutnom odpore opozičnej sociálnej demokracie koalícia z odpočúvacieho zákona odstránila aspoň tie najväčšie riziká. Nechceme zo spoločnej hrozby robiť politiku, to teraz naozaj nie je namieste, no nová vláda jasne ukazuje, že jej treba od prvého dňa poriadne pozerať na prsty. Budeme tak robiť aj naďalej.



Zdroj: https://www.facebook.com/SutajEstokM/posts/142434333941826