Po vojne je každý generál alebo ako musíme obhajovať rozhodnutia, ktoré zachránili tisícky životov

08.05.2020 Blogy, Facebook Blogy, Facebook

To, že pandémia koronavírusu je na Slovensku, našťastie, na ústupe, potvrdzujú nízke počty nakazených, ale aj zbytočne pichľavé otázky týkajúce sa opatrení, z ktorých mnohé zaviedla ešte vláda Petra Pellegriniho. Tých opatrení, ktoré nepopierateľne ochránili Slovensko pred talianskym scenárom a tisíckami strát na ľudských životoch. Tých opatrení, ktoré pozitívne hodnotili európske i svetové média a Slovensko sa tak stalo žiarivým príkladom ako pri nebezpečnom ochorení COVID-19 postupovať.

Ako to však chodí, po vojne je každý generál. A preto, keď sa situácia postupne normalizuje a ľudia sa prestavajú báť o svoj život či životy svojich blízkych, začínajú sa ozývať „hrdinovia“ , že či sme pri zavádzaní opatrení, ktoré ochránili aj ich samotných, náhodou neobišli zákon. Nepochopte ma zle. Ctím si zákon, nikdy som ho neobchádzala a nikdy tak ani neurobím. Avšak zrejme nikto z tých spomínaných "generalov" si neuvedomuje, aká zodpovednosť leží na pleciach vlády, ktorá chce ochrániť životy 5,7 miliónového národa. A každý život je pre ňu dôležitý rovnako, bez ohľadu či ide o mladého človeka či seniora...

Chcem však zdôrazniť, že som ako ministerka vnútra a predsedníčka Ústredného krízového štábu Slovenskej republiky pri každom rozhodnutí DODRŽIAVALA a PRIHLIADALA na zákon.

Na krízovom štábe z 12.3.2020 sa tiež riešila otázka zavedenia policajno - zdravotníckych kontrol na hraniciach na 10 dní podľa článku 23 Kódexu schengenských hraníc, ktorého aplikáciu som notifikovala 12.3.2020 mojm listom eurokomisárke pre vnútorné záležitosti Ylve Johansson a Slovensko bolo za toto opatrenie pochválené.

Nehľadajme strašiaka tam, kde nie je. Opatrenia, ktoré nám zabezpečili na Slovensku pomerne bezproblémový priebeh pandémie koronavírusu, a teda situáciu, ktorú nám závidel celý svet, nepotrebujú našu spätnú kontrolu. Pýtať by sme sa mali na momentálnu situáciu, napríklad ako sa chce Slovensko vyrovnať s hroziacou ekonomickou krízou. To už však nie je otázka na bývalú vládu Petra Pellegriniho, ale na tú novú, ktorá zjavne stále nevie nájsť odpoveď.



Zdroj: https://www.facebook.com/denisa.sakova/posts/1297878917073817