Absolútnou prioritou strany SMER - SD je odvolanie R.Mikulca!

16.09.2021 Články Články

Robert Fico na dnešnej tlačovej besede poslaneckého klubu strany SMER – SD poskytol niekoľko informácií o tom, ako bude klub strany postupovať na najbližšom rokovaní Národnej rady SR (NR SR). R. Fico kritizoval predsedu parlamentu B. Kollára, že sa rozhodol tri schôdze o odvolávaní Mikulca odložiť až na záver tejto schôdze. Ide preto podľa neho o totálny výsmech Ústave SR. SMER – SD preto ostro protestuje proti svojvoľnému zaobchádzaniu s inštitútom odvolávania člena vlády zo strany predsedu parlamentu. Dnes je to o to aktuálnejšie, že treba v NR SR hovoriť o pôsobení ministra vnútra, ktorý nesie hlavnú zodpovednosť za všetky zločiny páchané v rezorte. „Budeme žiadať procedurálnym návrhom hneď na úvod tejto schôdze, aby body, ktoré sú zaradené na záver mimoriadnej schôdze národnej rady o odvolávaní Mikulca, boli zaradené ako body jedna, dva a tri na začiatok tejto schôdze. My si uvedomujeme potrebu určitých procesných úkonov, urobíme to tak, aby sa rokovalo iba o jednom návrhu. Rok vás tu informujeme o zverstvách, ktoré sa dejú na ministerstve vnútra, teraz, keď je všetko na povrchu, o tom nechce vládna koalícia rokovať,“ uviedol R.Fico.

Strana SMER – SD je zhrozená nečinnosťou ohľadom zdražovania potravín, preto podpredseda strany a poslanec NR SR Richard Takáč predloží na začiatok tejto schôdze návrh, aby sa NR SR zaoberala problematikou nárastu cien základných potravín a aby vláda predložila súhrn opatrení na elimináciu dopadov hlavne pre sociálne slabších ľudí. 

Ďalšou témou tlačovej konferencie bola stabilizácia verejných financií. Podpredseda strany Ladislav Kamenický požiada, aby NR SR rokovala o tom, čo ide vláda robiť, aby v roku 2022 stabilizovala verejné financie tak, že sa musí vysporiadať so sumou 6-8 miliárd eur, ktoré rozkradli. 

„Tretí návrh, ktorý predkladáme bude žiadosť, aby predmetom rokovania národnej rady bola správa vlády o opatreniach na elimináciu prudkého nárastu cien energií a dopadov otvorenia prevádzky plynovodu Nord Stream 2. Vieme, že to zamietnu, pokiaľ ide o začiatok schôdze národnej rady. Nás to ale neodradí a môžem oznámiť, že akonáhle tieto tri body nebudú zaradené, okamžite podávame návrhy na mimoriadne schôdze a budeme ich žiadať o mimoriadnu schôdzu k cenám energií, plynu, elektriny, Nord Streamu, k cenám potravín a k stabilizácii verejných financií, ktoré sú v dezolátnom stave,“ vymenoval R.Fico.

Predseda strany R. Fico sa ešte vyjadril k dnešným krokom strany Hlas, ktorí stiahli návrh na odvolanie ministerky spravodlivosti Kolíkovej. „Po prvé to boli oni, ktorí došli za nami, pretože sami to nevedia urobiť a veľmi nás prosili, že potrebujú nejakú iniciatívu, či im podpíšeme odvolávania Kolíkovej. Vy poznáte náš názor na Kolíkovú, s radosťou zdvihneme ruku za odvolanie Kolíkovej kedykoľvek. Nechápem, prečo sa Pellegrini rozhodol dať týždeň vláde oddych. Považujeme to za hrubú chybu. My to berieme na vedomie, pokiaľ ide o druhý návrh (návrh na vyslovenie nedôvery predsedovi vlády), tak vám chcem povedať, že pre nás je priorita Mikulec. Pokiaľ neprejde schôdza, pre nás žiadna iná schôdza nemá zmysel,“ povedal R. Fico.

SMER – SD je za predčasné voľby, za referendum, za to, aby táto vláda odišla čo najrýchlejšie. Priority sú však nastavené – Mikulec, ministerstvo vnútra a dotiahnutie vyriešenia zločinov, ktoré pácha táto zločinecká banda vo vládnej koalícii.




Zdroj: https://www.facebook.com/smersd/posts/147418680911976