Čítam si list od babičky, ktorá ma prosí o knižku nových statusov pre svoju jedenásťročnú vnučku

18.06.2021 Články, Facebook Články, Facebook

Čítam si list od babičky, ktorá ma prosí o knižku nových statusov pre svoju jedenásťročnú vnučku - už v tomto veku mi mladučká Silvia fandí, je veľmi bystrá a číta moje knihy. 

1. Ďakujem z celého srdca a samozrejme - posielam vnučke knižku aj s venovaním. Držím jej palce v živote - nech z nej vyrastie revolucionárka, ktorá bude bojovať za slabších, za chudobnejších... a za Slovensko. 

2. Poviem vám úprimne, priatelia - takéto veci ma nabíjajú. Do toho vám príde mail od čínskeho profesora, že moja štúdia o globalizácii vyšla v čínštine v renomovanom politologickom časopise. Krásny pocit.  

3. Moja knižka Antiglobalista v angličtine sa na Amazone predáva za 65 dolárov. Vau. Volajú mi moji bývalí učitelia, profesori, docenti, vyjadrujú podporu a držia palce proti Matovičovi. 

4. To všetko sú veci, ktoré vás poháňajú vpred. A jasné, chápem, že sa niekomu nemusí páčiť, že v politike občas použijem aj expresívnejší výraz a že to Matovičovi poviem na plné ústa... ale poviem vám to úprimne: nezmením sa. 

5. Napísal som tucet filozofických kníh a dlhé roky som pôsobil ako vysokoškolský učiteľ. Ale nikdy som necítil potrebu správať sa preto ako Queen Elisabeth. 

6. Som normálny človek. Vyrastal som ako rocker, nie ako papaláš. Mojim hrdinom bol Che Guevara, nie Ľudovít štrnásty. 

7. Keď som študoval filozofiu, mojim vzorom neboli pompézni profesoríci (na filozofii sme takých našťastie nemali), ktorým pršalo do nosa a chodili pomedzi nás, študentov, ako keby sme boli úplný odpad. Vždy som takýmito primadonami pohŕdal. 

8. Miloval som Sartra, ktorý ako slávny staručký profesor zobral maoistické letáky a išiel ich rozdávať do parížskych ulíc. Alebo profesora Toni Negriho, ktorý sa na nič nehral a s robotníkmi protestoval za lepší svet. 

9. S mojim vzácnym priateľom, profesorom Janom Kellerom, sme sa toľko nasmiali v krčme na pive - s bežnými ľuďmi, s normálnym jazykom, ľudovo, bez pozlátok, od srdca. Áno, aj o Rawlsovi či Marxovi. Ale aj o futbale, o metale, o živote. 

10. Raz som čítal pamäte jedného z najznámejších ruských revolucionárov, ktorý opisoval, ako prišiel do Viedne a tam stretol marxistických profesorov a očakával, že to budú normálni ľudoví revolucionári ako on. 

11. Namiesto toho tam sedeli uhľadení nabubralí malomeštiaci, ktorí sa oslovovali všetkými dostupnými titulmi, excelencie, magnificencie, no proste, odtrhnutí od bežných ľudí, ako sa len dá - utekal z Viedne a už ich nikdy nechcel vidieť. Sám napísal slávnejšie diela v oblasti politickej filozofie než oni všetci dokopy. 

12. Nikdy som nechcel byť ako títo malomeštiaci, ktorí stále len niečo predstierajú. Dávajú si záležať, aby sa vyjadrovali ako Angelika de Plesibelije - myslia si, že tým niekoho oklamú.  

13. Pritom sú to len intelektuálni nedorobkovia, ktorí ledva prešli štátnicou na nejakej provinčnej školičke a odvtedy sa tvária ako hotoví Sokratovia - intelektuálske šáliky, brýlky, sačko a hlavne v každej vete povedať nejaké strašne intelektuálne slovo. 

14. Akože - "konzekventný", "ambivalentný" a "kontroverzný". A hlavne byť čo najďalej od ľudí a pohŕdať nimi. A úplne najlepšie je, keď sa takíto šmejdi hrajú na ľavičiarov. Proletári na nich kukajú, či nespadli zo slivky. 

15. Ja taký nie som a nikdy nebudem. Vyrastal som ako rocker a budem veci hovoriť na rovinu. Mám rád ľudí, chcem hovoriť ich jazykom a nebudem sa na nič hrať. Mojím vzorom sú pracujúci ľudia so svojim zdravým rozumom a nie arogantní kaviarenskí povaľači.

16. Píšem filozofické knihy a venujem sa vede nie preto, aby som mohol chodiť ako horenos a tváriť sa, aký som strašný inteleguán. Robím to, lebo ma to baví. A preto, že chcem pomáhať ľuďom. To je celé.

Priatelia, cítim od vás neskutočnú podporu a chcem vám zo srdca povedať - ďakujem! S Matovičom a celou tou jeho mafiou musíme bojovať bez rukavičiek - inak nevyhráme. 

Múdrejší neustúpi, múdrejší bojuje.

Spoločne to dáme! Muchas gracias, companeros!



Zdroj: https://www.facebook.com/LBlaha/posts/2981268018778424