Nebezpečný zákonník práce v parlamente

29.11.2020 Články, Facebook Články, Facebook

Po tom, čo sa minister Krajniak snažil na začiatku pandémie pretlačiť do Zákonníka práce navýšenie nadčasov pre zamestnancov o 400 hodín v priebehu roka, prichádza s ďalšou novelou tohto pracovného kódexu. Kým myšlienku nadčasov sa podarilo zažehnať a minister nakoniec ustúpil, tentoraz asi takéto ústupky čakať nemôžeme. Vláda ide okrem iného ohroziť stravovanie zamestnancov a oslabiť postavenie odborov nielen u zamestnávateľa, ale aj v sociálnom dialógu s vládou.  Nehovoriac o tom, že novela Zákonníka práce ani len nebola predmetom rokovaní so zástupcami zamestnávateľov a zamestnancov. Ak by bola, minister by vedel, že s týmito jeho zásahmi do legislatívy nie sú stopercentne stotožnení ani zamestnávatelia ani odbory. Ale jeho to zrejme nezaujíma. 

Ak sa vrátim do minulosti, v roku 2012 sme nastavili legislatívu tak, aby sa posilnil sociálny dialóg. Po tom volá aj Európska únia či Medzinárodná organizácia práce. Minister Krajniak sa však teraz vydáva opačnou cestou a jeho snahou je ho oslabiť, čo ide jednoznačne aj proti ľuďom. Navrhuje, aby sa súčasťou tripartity stali aj organizácie, ktoré sú menšie a zastupujú len niekoľko pár tisíc zamestnancov. Pôjde tak o nerovnaké zaobchádzanie so združeniami, ktoré spĺňajú podmienku združovania najmenej 100 000 zamestnancov, ktorí sú členmi odborov, v porovnaní s tými, ktoré túto podmienku nespĺňajú. Je to viditeľne účelová úprava s cieľom oslabiť postavenie Konfederácie odborových zväzov Slovenskej republiky ako najreprezentatívnejšieho zástupcu zamestnancov v tripartite a tým oslabiť aj hlas zástupcov zamestnancov v sociálnom dialógu. Veď KOZ dnes háji záujmy viac ako 800 000 zamestnancov. Toto už teraz vedie k ukončeniu sociálneho zmieru a organizovaniu protestných pochodov odborárov podobne ako v roku 2010 za ministra Mihála. História sa tak opakuje a to neveští nič dobré. 

V Zákonníku práce ide minister meniť aj poskytovanie stravného a to tak, že dá zamestnancom možnosť vybrať si medzi gastrolístkom a hotovosťou.  Toto sa nepozdáva nielen odborárom, ani ale najväčšiemu zamestnávateľskému zväzu – Asociácii zamestnávateľských zväzov a združení SR. Dobrovoľnosť prinesie zamestnávateľom byrokraciu navyše a zamestnancom dá možnosť použiť peniaze na stravu na úplne niečo iné, pretože sa im vo výplate stratia. Ohrozí to aj reštaurácie, ktoré mnohé roky ťažili najmä z obedových menu.  Preto sa zamestnávatelia aj odborári zhodujú, že by bolo vhodnejšie ísť radšej cestou elektronizácie celého systému a gastrolístky jednoducho nahradiť gastrokartou. Ale to by minister aj vláda museli svojich partnerov počúvať, a to sa aktuálne nedeje. 

Aj keď Zákonník práce obsahuje aj potrebné zmeny, najmä čo sa týka úpravy práce z domu, novelu podporiť nemôžem.



Zdroj: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1678920558945735&id=889169094587556