Neistota je slovo, ktoré najlepšie vystihuje vládu I. Matoviča

12.10.2020 Články, Facebook Články, Facebook

Nové obmedzenia vlády opäť vyvolajú nesúhlasné reakcie. V stávke je sociálnych štát, fungovanie slovenskej ekonomiky a zachovanie spoločenského zmieru. Vláda sa stráca, pracuje nedostatočne a jej členovia si medzi sebou nedôverujú. Nerozprávajú sa o zákonoch a zmenách, čo nakoniec vyústi v samostatné ohrdnuté tlačovky, odkazovanie cez médiá alebo hádky na internete medzi dvoma ústavnými činiteľmi, ktorí držia v rukách moc a ich rozhodnutia majú dopad na nás všetkých.   

Vlád obmedzila plochu určenú pre jednu osobu v obchode na 15m2. Doplatia na to najmä prevádzky s menšou rozlohou. Bude do nich veľmi obmedzený vstup alebo prakticky vyhlásený zákaz vstupu. Do obrovských ekonomických problémov sa tak môžu dostať prevádzkovatelia malých predajní alebo napríklad aj predajní v nákupných centrách, do ktorých bude tiež obmedzený vstup. Veľa ľudí príde o prácu a vláda by ľuďom tento výpadok mala nahradiť. 

Veľkým problémom sú aj otváracie hodiny pre seniorov. Už počas prvej vlny bolo toto obmedzenie vážnou spoločenskou témou, pretože senior je občan ako každý iný a mnohí dôchodcovia aktívne pracujú a čas na nákup majú buď skoro ráno, alebo neskôr podvečer. Núdzový stav toleruje veľa vecí, pretože mimo neho, by obmedzenie nákupov pre seniorov znamenalo porušenie ich ústavných práv.  

Rúško v exteriéry pravdepodobne spôsobí potýčky občanov s políciou, ak bude absolútne a polícia ho bude vynucovať aj na odľahlejších miestach. Počas núdzového stavu sa pri útoku na verejného činiteľa, aj keď to môže byť len bežná potýčka, navrhuje páchateľovi trest 20 rokov alebo aj doživotie. Takéto drakonické tresty pre ľudí prináša núdzový stav v podobe, v a akej ho prijala vláda a práve preto ho strana SMER-SD napadla na Ústavnom súde SR.   

Nasledujú tvrdé rany pre ekonomiku. Prvý zákaz zhromažďovania prijala vláda ešte pred polrokom, počas prvej vlny. Veľmi to ublížilo konaniu svadieb, krstinám, ale aj karom, či iným udalostiam, s ktorými sa spájajú služby. Gastro, cestovný ruch, podniky, atď.. všetko sa dostalo do existenčných problémov nie teraz, ale už pred polrokom. Už odvtedy tieto sektory nedostali od vlády čo potrebovali, aby mohli svoje podniky držať pri živote. Pomoc bola len minimálna. 

Vláda sľubovala uvoľniť 1 miliardu eur mesačne, za polroka však uvoľnila len niečo viac ako 600 miliónov eur. A pritom už od vtedy majú okamžite v štátnom rozpočte poruke viac ako 5 miliárd eur. Vláda nemá žiadny plán ako týmto ľuďom pomôcť. Už polroka na nich zabúda a je pravdepodobné, že zabudne znovu. Ministri sa namiesto pomoci ľuďom hádajú na internete a dokazujú neistotu celej vlády.    

Celej situácii nepomáha ani zatvorenie reštaurácií a vydávanie jedla opäť cez okienko. Existenčne to ohrozí pracovné miesta a celé prevádzky. O príjem prídu desiatky tisíc ľudí. Helikoptérové peniaze a obmedzenie miest na sedenie v reštauráciách by pomohol odvrátiť gastro priemysel od tvrdého pádu, netreba ich úplne zatvárať. Hnací motor ekonomického rastu musí byť domáca spotreba.

Na základe faktu, že ľudia chodia do práce a na obedy už pár mesiacov a stabilne sa pohybujeme na 10% nakazených denne zo všetkých testovaných a to je takmer vrchol vlny, je jasné, že ak nikto z tých čo chodia na obedy súčasne neochorel, nie je nutné, aby sa reštaurácie zatvárali. 

Dištančné vzdelávanie stredoškolákov je v poriadku, ak študenti technických smerov budú mať garantované, že si môžu prax dobehnúť čo najskôr. Stredoškoláci už majú dosť rokov a dokážu sa o seba postarať aj keď sú sami doma. Väčší problém by bol, ak by mali zostať doma deti zo základných a materských škôl, v tom prípade by sa veľmi vážne narušil chod ekonomiky, keďže by veľa rodičov pochopiteľne zostalo doma s deťmi.  

Vláda nezvláda boj s pandémiou a ani samotné vládnutie. V časoch krízy vysielajú ľuďom signály o vzájomnej nedôvere. Ukazujú nám, že medzi sebou nekomunikujú a prijímajú rozhodnutia s dopadom na všetkých Slovákov bez spoločnej diskusie. Neprizývajú do debaty verejnosť, neprizývajú odborníkov, ani opozíciu. Nemajú plán ako pomôcť Slovensku, ako používať domáce peniaze a ako získať peniaze z plánu obnovy. 

Vláda vysiela spoločnosti signál neistoty. To je však obrovská chyba. Aj keď je situácia zlá a všetci to vedia, netreba upadať do agónie a hádzať vinu na všetkých ostatných. Ak je tu vláda, ktorá má ústavnú väčšinu a rozosieva medzi ľuďmi neistotu, niečo nie je v poriadku. V ťažkých časoch ľudia potrebujú niekoho, kto má skúsenosti s krízou, kto ju už raz zvládol. Slovensko potrebuje niekoho, kto má skúsenosti s tým, ako vládnuť a ako počúvať všetky spoločenské a záujmové skupiny. Potrebujeme niekoho, kto vie dať ľuďom istotu.

My v Smere sme už vláde pomocnú ruku podali. Ak by sa jej chytili, škody na Slovensku by boli výrazne nižšie. U nás neplatí filozofia "čím horšie, tým lepšie." U nás platí, že Slovensko je na prvom mieste a spolupráca je jedna z našich základných hodnôt. Preto od nás vláda dostala uznesenie k čerpaniu peňazí z plánu obnovy, ktoré je pre nich už záväzné a návrh ako získať 20. miliónov eur na podporu športu.



Zdroj: https://www.facebook.com/generaciamladejlavice/posts/3342890585936219