Plán na miliardy z EÚ stále neexistuje!

25.09.2020 Články, Facebook Články, Facebook

Milí priatelia, 

včera som bol v relácii Na hrane a žiaľ, kvôli rôznym invektívam typu “lebo SMER” sa ľudia od ministra financií Hegera nedozvedeli nič o 6,2 miliardách, ktoré by sme mali dostať z EÚ. Naopak, jasne sa potvrdilo, že Plán obnovy Matovičovej vlády podľa zadania z Európskej komisie neexistuje!!

Kde je široká celospoločenská diskusia? 

Kde je zoznam konkrétnych projektov? 

Kde sú finančné odhady nákladov na realizáciu týchto projektov? 

Nikde!!! Len prázdne frázy ministra Hegera o okruhoch, ktoré sú už dávno všetkým známe. Minister Heger často spomína oblastí ktoré vôbec s Plánom obnovy nesúvisia! 

Bavili sme sa aj o prognózovaní makroekonomických dát, ale žiaľ kvôli formátu relácie a marketingových zavádzaniach ministra Hegera som sa k tomu nestihol vyjadriť. Heger otočil celú tému na to, že spochybňujem prognózu ako takú. Nie je to tak, ale to by sa Heger musel chcieť bavit odborne a nie len opakovat svoje frázy.

Makroekonomické prognózy sú odhady vývoja HDP, trhu práce, inflácie... Včera som v relácii hovoril o tom, že je veľká neistota a ne/spoľahlivosť makroekonomických dát. Prognózy sa tvoria a základe znalostí v dobe tvorby prognózy. Covid-19 spôsobil, že je veľmi veľa vstupov, ktoré sú kvôli dynamicky meniacej sa situácii ťažko odhadnuteľné. Ak si pozrieme odhady toho ako skončí rok 2020 z júna 2020 a sepembra 2020, tak to jasne vidieť:

Odhad HDP na rok 2020 z júna prepad -9,8%, zo septembra - 6,7%, rozdiel v odhade 3,1%!

Odhad nezamestnanosť na rok 2020 z júna prepad 8,2%, zo septembra - 6,8%, rozdiel v odhade 1,4%!

Odhad poklesu zamestnanosti na rok 2020 z júna - 76 tisíc pracovných miest,, zo septembra - 38 tisíc, rozdiel v odhade 38 tisíc!

Matovič s Hegerom robia tlačovky, a vytešujú sa akí sú obaja úžasní, lebo vraj ich kurzarbeit zabral a vďaka nim je na Slovensku skoro raj na zemi. Zabudli však povedať že:

- že sa stále bavíme o prudkom poklese ekonomiky a nie o jej raste

- za momentálne sa zlepšujúce dáta vďačia domácej spotrebe, teda slovenským občanom a nie Matovičovi

- Slováci nakupujú z dôvodu viery v to, že kríza bude skoro vyriešená (napr. medicínsky), teda nie kvôli veľkej dôvere v Matovičovu vládu

- oživil sa externý dopyt zo zahraničia najmä v automobilovom priemysle

- že na Slovensku stále ubúda pracovných miest

Musím schladiť Matovičovu a Hegerovu eufóriu, lebo je skoro jasné, že druhá vlna Covid-19 je tu o čom hovorí aj:

- potvrdený rekord 419 nových pripadov na Slovensku zo štvrtka

- situácia v zahraničí a sprísňovanie nových epidemiologických opatrení

- oveľa prísnejšie opatrenia (v zahraničí a doma) ako v prvej vlne môžu spôsobiť, že ekonomický dopad druhej vlny môže byť oveľa horší

- pomoc Matovičovej vlády ekonomike v prvej vlne bola 10x menšia ako sľubovala a niekedy aj viac ako 20-30x nižšia ako v iných krajinách EÚ

- z dôvodu minimálnej ekonomickej pomoci v prvej vlny Covid19 zo strany Matovičovej vlády sa jej negatívny vplyv môže naplno prejaviť na životoch bežných občanov v nasledujúcich mesiacoch!

Je až neuveriteľné, že premiér Matovič sa namiesto svojej účasti na stretnutí V4 s predsedkyňou Európskej komisie, kde sa rokuje o miliardách pre Slovensko zo 7-ročného rozpočtu EÚ, Plánu obnovy a o novej migračnej politike EÚ, sa radšej predvádza na tlačovkách a vyžíva na Hodine otázok NR v nechutných invektívach na Ľuboša Blahu! Tomu sa hovorí “štátnický” prístup v podaní Igora Matoviča.



Zdroj: https://www.facebook.com/Kamenicky/photos/a.2322450677790362/3344200765615343/