Ľudia, prosím, nedajte si nahovoriť, že za krízu môžete vy!

12.10.2020 Články, Facebook Články, Facebook

Je to typická matovičovská lož. 

Počúval som práve premiéra a ministrov a zase sa len vyhovárajú a zvaľujú zodpovednosť na národ. Je to zbabelé a lživé.

Poviem vám, kedy by ich opatrenia mohli fungovať - toto sú fundamentálne podmienky:

1. Museli by sa postaviť pred národ a prijať zodpovednosť. Museli by prosiť o dôveru. A ospravedlniť sa za to, čo napáchali. Za celý ten chaos, za premárnené leto, za šírenie nenávisti, za výnimky pre Globsec, ktoré ohrozili ľudí, za vylúčenie verejnosti aj opozície z akýchkoľvek rozhodnutí.

2. Dnes chcú, aby národ disciplinovane prijal ich autoritárske rozhodnutia. Aby sa národ dobrovoľne sklonil pred diktatúrou. Ten národ, ktorý v nich nemá žiadnu dôveru. A ešte pri tom ľuďom arogantne nadávajú a zvaľujú na nich vlastnú vinu. Takto to fungovať nemôže.

3. Namiesto rozsievania strachu majú robiť všetko pre národné zmierenie. Majú urobiť široký stôl, kde budú odbory, priemyselníci, vedci, cirkvi... a opozícia. Inak národ nezjednotia, inak národ nestmelia.

4. Namiesto toho sa hádajú už aj medzi sebou, kriminalizujú opoziciu a každého s iným názorom démonizujú. Takto to fungovať nemôže.

5. Nenahovárajme si, že to, čo idú spraviť, má niečo spoločné s demokraciou. Nie, nemá. Oberajú nás o demokratické práva, oberajú nás o možnosť protestovať. Lenže to nemôžu robiť v čase, kedy ľudí okrádajú o sociálne práva, pretože potom je to vnímané iba ako neoliberálna zámienka pre ožobračovanie národa.

6. Nech teda zmrazia všetky pravicové opatrenia, ktoré ľuďom berú to, na čo dnes vďaka Smeru majú nárok - nech vrátia trinásty dôchodok v pôvodnej výške, minimálnu mzdu na 60% priemernej mzdy a obedy pre deti zadarmo. A nech obnovia sociálny dialóg. Potom môžu žiadať obmedzenia práva na zhromaždenie. Inak to fungovať nemôže.

7. A ak niečo berú, musia dávať. Musia kompenzovať. Musia miliardy, na ktorých sedia, posunúť dolu medzi ľudí. Musia ukázať plán alebo odovzdať moc tým, ktorí plán majú. Sociálny plán. Plán pre národnú obrodu. 

8. Ak chcú iba zakazovať a očakávajú, že my v opozícii ich budeme slepo poslúchať, hoci si s nami nevedia ani sadnúť... Ak očakávajú, že ľudia budú slepo poslúchať, aj keď im furt len nadávajú... Ak si myslia, že môžu zavádzať drastické opatrenia bez toho, aby mali čo i len štipku prirodzenej autority, tam sú na veľkom omyle.

9. Ešte raz - sú to oni, kto za toto všetko môže. Oni, kto sa celé mesiace správali ako pokrytci. Oni, kto kolosálne zlyhali. A teraz očakávajú, že budeme skákať, ako oni pískajú. Vyhrážajú sa a šíria strach. Nič iné nevedia.

10. Ale takto to fungovať nemôže. Ukážte národu úctu a proste o odpustenie. Poďte spájať a prestaňte rozdeľovať. A zbavte sa už konečne toho pubertiaka na čele vlády.

Bez splnenia týchto podmienok nič z toho, čo chcete, nebude fungovať. 

Bez týchto podmienok bude to, s čím prichádzate, len bohapustá diktatúra. 

No pasaran!



Zdroj: https://www.facebook.com/LBlaha/posts/2763881980517030