Vláda dnes konečne predstavila, ako chce pomôcť ekonomike

29.03.2020 Články Články

Dobrý deň, milí priatelia. Vláda dnes konečne predstavila, ako chce pomôcť ekonomike. Musím žiaľ konštatovať, že vôbec nerieši chorobu, ale len jej príznaky. Aj to slabo. Hospodárstvo si práve zlomilo nohu a lekár Matovič mu predpísal Ibalgin proti bolesti, natieranie Voltarenom a intenzívne fúkanie rany. Pokiaľ nedáme do poriadku kosť, nič sa nerozbehne. Nevidno riešenie pre veľké podniky, ktoré dávajú prácu malým a stredným. Chýba riešenie financovania a cash flow s bankami. Úvery pre podnikateľov na mzdy pre zamestnancov, ktorí nemajú prácu je dláždenie cesty do pekla. Chýba moratórium na úvery, leasingové splátky a úroky, pozastavenie zákona o konkurze a reštrukturalizácii , čo Nemecko urobilo do 30. septembra, alebo exekúcií. Naši južní susedia zmrazili splácanie úverov a úrokov už pred dvoma týždňami. Čo urobí vláda s nákladmi na nájomné? Zatiaľ sa však len prešľapuje na mieste a objem pomoci je v porovnaní s inými európskymi štátmi slabý. Nemecko podľa predbežných čísiel vyčlení na podporu zatiaľ takmer 30 percent HDP, Taliansko nad 20% a Česko 18%.

Všetky dobré a účinné opatrenia ako opozícia podporíme. Vláda by však mala prestať robiť dlhé a chaotické tlačové konferencie, ktoré prinášajú viac otázok, než odpovedí. Namiesto toho nech komunikuje krátko a zrozumiteľne, ale najmä nech komunikuje s tými, ktorých sa to týka. Typickým prípadom sú otváracie hodiny obchodov. Potvrdilo sa tušenie, že predseda vlády Igor Matovič si nedal ani len tú námahu, aby sa k nim vyjadrili obchodníci. Tí sa dozvedajú o zmätočných opatreniach len z nezrozumiteľných tlačoviek premiéra. A výsledok môže dokonca viesť k opaku čo všetci chceme. Úplne zbytočnému zhromažďovaniu ľudí a zvýšenému riziku choroby. ?

Edit: Na doplnenie, viacero vecí, o ktorých píšem, navrhla ešte vláda Petra Pellegriniho po intenzívnom rokovaní s priemyslom a najväčšími zamestnávateľmi. Toto absolútne nie je o politickom boji, ale o úprimnej snahe zachrániť ekonomiku a pracovné miesta v čase historickej krízy.


https://ekonomika.pravda.sk/firmy-a-trhy/clanok/547032-samo-hrozi-riziko-ze-v-pondelok-budu-pred-obchodmi-rady/?fbclid=IwAR2wljDvs4N-GpmP0XC3fPbzNzVvlT8jT8qIsTUNUFjGYuXkHBXoflaNRn0