Vyhlásenie vedenia strany SMER – SD k aktuálnej politickej situácii

21.09.2021 Články, Tlačové správy Články, Tlačové správy

Predstavitelia vedenia politickej strany SMER – sociálna demokracia na svojom dnešnom pravidelnom stretnutí konštatovali ďalší rozklad právneho a sociálneho štátu na Slovensku prirodzene vedúci k rozpadu vládnej koalície a predčasným parlamentným voľbám.

SMER – sociálna demokracia berie na vedomie vyhlásenia nezaradených poslancov NR SR okolo P. Pellegriniho, ktorí odmietajú spoločný postup SMERU – sociálna demokracia a Hlasu vedúci k totálnej volebnej porážke súčasných vládnych strán. 

SMER by mal byť prvý, kto by mohol odmietať akúkoľvek spoluprácu s Hlasom. Odchod 11 poslancov NR SR okolo P. Pellegriniho už opakovane komentoval a hodnotil. Volebná porážka súčasných vládnych strán, nastolenie stability a návrat k právnemu a sociálnemu štátu sú pre SMER  dôležitejšie ciele ako návraty do minulosti. Ak má SMER a HLAS šancu na základe absolútne prirodzenej predvolebnej spolupráce získať cca 40 – percentnú podporu a v súčinnosti s niektorými mimoparlamentnými stranami ako je SNS podstatne viac, nie je mu zrejmé, o akom podozrivom kalkule Hlas hovorí. 

SMER  plne rešpektuje aj programovú odlišnosť Hlasu, ktorú tak zreteľne vyjadril podpredseda Hlasu R. Raši, keď sa dištancoval od predstavy SMERU  robiť slovenskú sociálno-demokratickú politiku pre ľudí na Slovensku, a nie pre úradníkov v Bruseli. SMER nebráni a ani nebude kritizovať politiku Hlasu orientovanú na všetky menšiny a iné typické bruselské témy. A aj preto SMER dnes nemal dôvod útočiť na Hlas, keď jeho predstavitelia zahlasovali za návrh uznesenia obsahujúci, okrem iného, aj nekritickú ochranu sexuálnych menšín. Je to vnútorná politika Hlasu, ktorá nemení nič na tom, že šancu poraziť súčasnú zločineckú vládu má len prirodzená spolupráca SMERU  a Hlasu a SMER bude jej potrebu pragmaticky a pokojne pripomínať.

Ak má byť  začiatkom prirodzenej spolupráce SMERU  a Hlasu dodanie desiatich podpisov poslancov NR SR za SMER  pod návrh na odvolanie vlády, SMER vyhlasuje, že je pripravený doručiť všetkých 26 podpisov hneď po ukončení schôdze o vyslovení nedôvery ministrovi vnútra SR R. Mikulcovi. Odvolanie vlády E. Hegera je našou politickou prioritou, i keď schôdza o odvolaní jeho vlády bude viesť skôr k posilneniu tejto vládnej zostavy ako jej oslabeniu. SMER  by však súčasne očakával verejné vysvetlenie Hlasu, prečo najskôr žiadal SMER o podporu návrhu na odvolanie ministerky spravodlivosti M. Kolíkovej a potom bez akýchkoľvek dôvodov a súhlasu SMERU  stiahol všetky podpisy pod návrhom, vrátane podpisov SMERU. Tento postup Hlasu vyvoláva v politických kuolároch rôzne interpretácie, vrátane tých o dohode Hlasu a SaS a Za ľudí ochrániť M. Kolíkovú pred devastujúcim výsledkom odvolávania.



Zdroj: https://www.facebook.com/smersd/posts/151101483877029