Vyhostenie ruských diplomatov je úplne zbytočný nepriateľský akt

13.08.2020 Články, Facebook Články, Facebook

Vyhostenie ruských diplomatov je úplne zbytočný nepriateľský akt, ktorým Matovičova vláda vážne poškodila dobré vzťahy medzi Slovenskou republikou a Ruskou federáciou. 

1. Mrzí ma to, pretože Ruská federácia nie je náš nepriateľ a je v našom národnom záujme mať s Rusmi čo najlepšie ekonomické, politické aj kultúrne vzťahy. 

2. Ruská federácia samozrejme bude reagovať a darmo Matovič napína svaly, ktoré nemá – Rusko je veľmoc a v konečnom dôsledku to bude Slovensko, ktoré na tento spor doplatí. Je to gól do vlastnej brány. 

3. A čo je najtragickejšie, Matovič ohrozil naše dobré vzťahy s Ruskom iba preto, aby mu zatlieskala hovorkyňa amerického ministerstva zahraničných vecí. Vo svete diplomacie sa tomu hovorí - level "banán".

4. Presne takto sa totiž správajú „banánové republiky“ – ešte by mohol Matovič poslať do Washingtonu ďakovný list pani hovorkyni, že nám tak pekne zatlieskala... A ešte by mohol pribaliť aj slivkový koláč... Ako Hujer - „jsem si dovolil ze své zahrádky“.

5. Toto je diplomacia novej vlády – bez dôstojnosti, bez národnej cti, bez akéhokoľvek vlastného názoru. Len sa bezmyšlienkovito podhadzujú Washingtonu. 

6. Ešte aj minister zahraničných vecí Ruskej federácie Sergej Lavrov sa nad tým celým pousmial, že to vlastne ani nechápe ako rozhodnutie Slovenska, ale Washingtonu – preboha, však minister Korčok je kompletne na smiech. Už nás v zahraničí berú ako pobočku Pentagonu, veď to je hanba.

7. A myslíte, že tým Matovič a Korčok niečo získali u samotných Američanov? Veď sa pozrite, do ktorých krajín v týchto dňoch zavítal americký minister Pompeo. Bol všade okolo nás, ale Slovensko vynechal. Veď načo by chodil vyjednávať s Korčokom, keď mu stačí poslať sms-ku s pokynmi. 

8. Toto je výsledok Matovičovej kolenačkovej zahraničnej politiky. Až tak sa s Korčokom podhadzujú, že ich už vážne neberú ani tí, ktorým slúžia.  

9. Spomeňte si, ako sme kedysi reagovali my, keď nás v kauze Skripaľ tlačili, aby sme vyhostili ruských diplomatov. Odmietli sme a pridali sme sa k tým európskym štátom, ako Rakúsko či Grécko, ktoré ukázali sebavedomie a národnú suverenitu. Rusko je náš partner a tak sa k nemu treba správať – slušne a dôstojne. 

10. Človek nemusí byť rusofil, aby chápal základné geopolitické súvislosti. Rusko je veľmoc, ktorá si zaslúži rešpekt. V oblasti energetiky je to náš kľúčový partner. V Rusku je obrovský obchodný potenciál. Nehovoriac o tom, že ruský národ zásadne prispel k nášmu oslobodeniu v druhej svetovej vojne – to je fakt taký problém prejaviť trochu úcty, pán Matovič?  

11. Vyhostiť troch diplomatov a ešte aj s takýmto mediálnym humbukom, to je v diplomacii úplne posledná inštancia, keď ste vyčerpali všetky možné diplomatické kanály, to je doslova „jadrový gombík“ – to urobíte iba vtedy, keď si chcete inú krajinu znepriateliť.

12. Matovič neposkytol žiadne konkrétne dôkazy, že by traja ruskí diplomati urobili niečo zlé. A vyhovára sa, že vraj je všetko utajené. To je tak, keď sa premiér hrá na Jamesa Bonda - len aby zakryl svoje vlastné klamstvá. 

13. Ak nemôže slovenskej verejnosti povedať, prečo vyhosťuje diplomatov, tak načo z toho robí mediálny cirkus? Načo šíri nenávisť? Načo kope do cudzej krajiny? Existuje predsa x diplomatickejších spôsobov, ako reagovať. On si vybral ten najhlučnejší a najsurovejší. Tak nech Slovensku vysvetlí, prečo to urobil a nech predloží dôkazy. 

14. V skutočnosti žiadne dôkazy neexistujú, pretože aj samotný prípad v Nemecku sa ešte vyšetruje a toto celé je len Matovičove teátro, aby sa zapáčil Američanom. Matovičova vláda je iracionálna, rusofóbna a do zahraničnej politiky vnáša ideologickú nenávisť ako za studenej vojny. A toto musí prestať.

15. Zajtra absolvujem stretnutie s veľvyslancom Ruskej federácie Alexeyom Fedotovom, aby som sa dozvedel jeho pohľad na vec. Zároveň ho chcem uistiť o tom, že Slováci si vážia Ruskú federáciu a že odmietame všetky prejavy nenávisti a rusofóbie, ktoré šíri Matovičova vláda.



Zdroj: https://www.facebook.com/LBlaha/posts/2705233369715225