Žiadam RTVS o oficiálne ospravedlnenie

23.11.2021 Články, Facebook Články, Facebook

Otvorený list R. Fica riaditeľovi RTVS J. Rezníkovi

Vážený pán generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník,

v prípade verejno-právnej televízie je obzvlášť neprijateľný akýkoľvek prejav politickej zaujatosti moderátora dôležitej politickej diskusnej relácie.

Počas ostatnej relácie “O 5 minút 12“ vysielanej RTVS v nedeľu 21. novembra 2021 (hostia R. Takáč a M. Krajčí) moderátor relácie M. Makara s cieľom jednostranne a nekriticky podporiť myšlienku očkovania v boji proti pandémii COVID – 19  a politicky zaútočiť na moju osobu citoval moje vyjadrenie týkajúce sa môjho zdravotného stavu zaznamenané počas nahrávania a odposluchov stretnutí obhajcov osôb obvinených a držaných vo výkone väzby v citlivých a medializovaných kauzách s predsedom politickej strany SMER – sociálna demokracia (kauza „poľovnícka chata“). Urobil tak napriek tomu, že som nebol v relácii prítomný, ale aj napriek tomu, že v tom čase moderátor M. Makara už disponoval oficiálnou informáciou, že Krajská prokuratúra v Nitre zrušila celé vyšetrovanie vymysleného podozrenia z pytliactva ako nezákonné. Z rozhodnutia tejto prokuratúry je zrejmé, že vyšetrovateľ, mimochodom brat jedného z politicky najangažovanejších vyšetrovateľov NAKA, konal v rozpore so zákonom tak, aby vytvoril právne podmienky na sledovanie, nahrávanie a odpočúvanie mojej osoby. Prípad nezákonného monitorovania jedného z opozičných lídrov je samotný natoľko závažný, že mal byť predmetom diskusnej relácie, a nie zneužitý na útok proti opozičnému politikovi.

Ťažko nájsť slová, ako opísať správanie moderátora M. Makaru. Ide o neuveriteľné zneužitie postavenia moderátora na útok proti opozičnému politikovi v jeho neprítomnosti, a to ešte s použitím nezákonných prostriedkov.   

Vážený pán generálny riaditeľ RTVS,

privítal by som, keby ste venovali pozornosť porovnaniu počtu príspevkov RTVS v súvislosti s kauzou „poľovnícka chata“, ktoré boli negatívne ladené proti mojej osobe, s počtom príspevkov, kde rovnako hlučne informujete verejnosť, že išlo zo strany súčasnej vládnej moci o hrubé zneužitie zákonov na diskreditáciu opozičného politika. Toto porovnanie Vám vyrazí dych. A pokiaľ budete zastávať názor, že išlo o ojedinelé zlyhanie moderátora M. Makaru, odporúčam Vám reláciu „O 5 minút 12“ zo 14. novembra 2021 (hostia P. Pellegrini a R. Sulík), kde prítomnému ministrovi hospodárstva SR R. Sulíkovi moderátor nepostavil ani jednu jedinú otázku týkajúcu sa kúpy jeho ranču v Austrálii a výletu jeho dcéry za štátne peniaze a na palube štátneho lietadla do Dubaja.  V prípade, že  aktérom takéhoto škandálu by som bol ja, bol by predmetom relácie dlhé týždne a mesiace bez ohľadu na to, či by som v relácii bol alebo nebol prítomný.

Vážený pán riaditeľ RTVS,

za uvedené úmyselné protiprávne konanie moderátora M. Makaru s cieľom politicky diskreditovať moju osobu ako predsedu opozičnej politickej strany, očakávam od RTVS oficiálne ospravedlnenie.

S úctou 

Doc. JUDr. Robert Fico, CSc.

predseda




Zdroj: https://www.facebook.com/robertficosk/posts/447982836686022