Mediálny brífing po stretnutí s Richardom Sulíkom k rastúcim cenám energií

25.08.2022 Tlačové správy, Videá Tlačové správy, Videá

Predseda strany SMER – SD Robert Fico sa dnes na úrovni predsedov politických strán stretol s predsedom SaS Richardom Sulíkom. Dôvodom stretnutia boli rastúce ceny energií. Po stretnutí R. Fico uviedol, že žijeme zvláštnu dobu, kedy nefunguje vláda ani koalícia. SaS, ktorá nominovala do funkcie ministra hospodárstva, vypovedala koaličnú zmluvu, no máme tu mimoriadnu potrebu prijímať obrovské rozhodnutia tak na úrovni exekutívy, ako aj na úrovni národnej rady. Cieľom stretnutia bolo navzájom sa informovať, kto ako uvažuje a čo sa bude robiť, nakoľko je zjavné, že koalícia už nebude vedieť prijímať rozhodnutia tohto typu. „Prešli sme si včerajšie rozhodnutie, ktoré predložil do vlády minister hospodárstva, ktoré sa nazýva všeobecný hospodársky záujem. Som sa trošku usmial popod fúzy, keď som sa o tom bavil s pánom ministrom, pretože to je silný štátny zásah. A keď už liberáli idú robiť silné štátne zásahy, niečo sa v tomto štáte dánskom deje. SMER – sociálna demokracia je etatistická strana, ktorá uznáva úlohu štátu a preto my by sme určite išli s takýmto rozhodnutím bez akéhokoľvek zaváhania,“ povedal R. Fico.


Ďalšou dôležitou témou stretnutia bola téma priemyslu na Slovensku, pretože napríklad Duslo Šaľa, hlinikáreň Slovalco, pekárne a ďalšie fabriky oznamujú, že nie sú schopné takto fungovať. Relevantné odpovede však nedostal. Padli určité úvahy ohľadom plynu. „Máme však zásadný rozdiel, pokiaľ ide o SMER ako ľavicovú stranu a povedzme liberálov, ktorí sú dnes v SaS-ke. My opakujeme, že musíme hľadať zdroje na kompenzáciu tam, kde sú. Ja som napríklad otváral otázku, prečo nejdete zdaniť banky? Na toto stále nedostávame relevantnú odpoveď, že banky, ktoré majú historické zisky a môžu byť veľmi ľahko zdanené a mohli by sme získať nejakú sumu peňazí, ktorá by mohla byť ponúknutá napríklad v prípade plynu domácnostiam v podobe plynových vratiek. Toto nechcú. Platí, že ak sú nadmerné zisky energetických spoločností, ktoré sú vytvárané tým, že náklady na výrobu sú malé, ale potom tá konečná cena je obrovská pri samotnom spotrebiteľovi, tak to sa dá všetko zdaniť. Opäť sa mi zdá, že do tohto sa nechce vládnej koalícii ísť,“ uviedol Robert Fico.


SMER teda hovorí o hľadaní zdrojov, ktoré vie okamžite verejnosti dať, ale táto vláda stojí na mieste a snaží sa eliminovať dopady, no nejde im to. Dnes sme svedkami toho, že vláda nefunguje, preto nie sú schopní dynamicky prijímať rozhodnutia. Podľa slov R. Fica je dôležité, že štát musí silno zasahovať a regulovať. Cena elektriny sa pohybuje na úrovni 600 až 1000 eur za MWh, padajú úvahy na zatvorenie burzy s elektrinou, bude musieť prísť k radikálnym zásahom komisií, ako aj národných štátov, ktoré majú určiť regulácie a maximálne ceny.


Na záver dodal, že podrobne sledoval včerajší vývoj vo vláde, no nikde nebol materiál týkajúci sa riešenia plynu. V prípade elektriny a plynu je na Slovensku veľký rozdiel. Tu pri elektrine máme silné domáce zdroje, atómové elektrárne, vodné elektrárne, no plyn dovážame hlavne z Ruska. Preto potvrdil, že čo bude mať hlavu a pätu zo strany ministerstva hospodárstva, SMER v parlamente podporí. No nepodpri všetko, čo bude vyslovene liberálne a nebude smerovať k ľuďom.





Zdroj: https://fb.watch/f7bL2zUPCI/