Tlačová beseda podpredsedov strany SMER - SD Ľuboša Blahu a Erika Kaliňáka na tému: Takto OĽaNO korumpuje poslancov?

12.12.2022 Tlačové správy, Videá Tlačové správy, Videá

Korupcia strany OĽaNO bola témou tlačovej besedy podpredsedov strany SMER –SD Erika Kaliňáka, Ľuboša Blahu a hosťa, MUDr. Daniely Doležalovej, ktorá požiadala SMER – SD o pomoc dostať na oči verejnosti osobnú skúsenosť s tým, že keď OĽaNO rúbe les, lietajú triesky.

 

D. Doležalová pracuje v zdravotníctve viac ako 15 rokov, a to ako záchranárka, anestéziologička, urologička, zastrešovala Davis Cup turnaje, olympijské výpravy, bola primárkou urologického oddelenie a od roku 2017 pôsobila na pozícii lekárskej riaditeľky v Národnom ústave reumatologických chorôb (NÚRCH). Za jej vedenia sa podarilo vybudovať 14 nových ambulancií, znížiť čakacie doby na vyšetrenie aj hospitalizácie, prilákať nových doktorov a tak zastabilizovať stavy personálu, pritiahnuť nové vedecké projekty hradené z európskych fondov a výrazne zrekonštruovať priestory ústavu. Aj vďaka tomu bol NÚRCH vyhodnotený v pacientskom prieskume ako najlepšia špecializovaná nemocnica na Slovensku. To všetko sú objektívne a nespochybniteľné výsledky apolitickej nominácie strany SMER, ktoré nikomu neumožňujú spochybňovať manažérske kvality D. Doležalovej. Napriek tomu bola zo svojej funkcie zo dňa na deň, pretože si dovolila spraviť „kardinálnu chybu“.

 

Samotná D. Doležalová upresnila, že s istým lekárom mali rozdielny názor o jeho pracovných výkonoch už od jej nástupu do ústavu. Napriek osobným dohovorom, dohovorom s primárkou, ktorú ignoroval a dehonestoval, o ktorej sa nelichotivo vyjadroval aj pred pacientami, nedospeli k uspokojivému výsledku. To vyvrcholilo v apríli, keď sa rozhodla, že na lekára upozorní na jeho zlyhávanie pred kolegami tak, aby naňho bol vyvinutý určitý nátlak aj z ich strany. „Nedočkala som sa toho, pretože pán doktor sa postavil, keď som mu vytkla, že robí len 3,8 pacienta za deň, ostatní lekári robili 17 až 20 pacientov za deň, že zle vedie zdravotnú dokumentáciu tak, že nie je v súlade s predpismi a mohli by sme byť za to pokutovaní, tak tento pán doktor sa postavil a prstom na mňa ukázal a povedal, doteraz som bol zdržanlivý, tak teraz ti to začne,“ priblížila. MUDr. Doležalová si nechala toto vyhlásenie potvrdiť aj lekármi prítomnými na sedení.

 

Po krátkom čase, v júni si ju zavolali na ministerstvo zdravotníctva, kde jej bol radovým zamestnancom do ruky podaný odvolací dekrét s uvedením organizačných zmien. „Jediné, či mi napadlo bolo, prečo organizačné zmeny? Prečo v čase, keď pán minister dennodenne odolával tlakom na jeho odvolanie zo strany ministra financií, tak má na starosti organizačnú zmenu v nejakom ústave v Piešťanoch, ktorý ho nijako netlačil, bol v plusových hodnotách, každý rok preinvestoval viac ako 300 tisíc eur na rekonštrukciu a na vlastné skvalitnenie služieb, kde nemali problémy so zdravotníckym personálom, nikto sa tam nebúril, kde reálne boli implementované štyri projekty financované z európskych fondov, kde nebola spoluúčasť ústavu ani jediný cent, tak preto má minister teraz potrebu riešiť organizačnú štruktúru?“ konštatuje D. Doležalová.

 

Na základe toho oslovila známych z radov koaličných poslancov, ktorí jej vysvetlili, že lekár, o ktorom hovorila, je otec „obyčajného človeka“ Andreja Stančíka, ktorý sa v tom čase zaprisahával, že nepodporí Matovičov prorodinný balíček a že nebude hlasovať s fašistami. Tiež jej bolo povedané, že Matovič spolu so Stančíkom denne tlačili na ministra Lengvarského, aby ju vyhodil a spolu s ňou ďalších dvoch riaditeľov ústavu, čo bola jedna časť dohody medzi ním a Matovičom. Druhá časť dohody bola, že sa A. Stančík stane štátnym tajomníkom a to len preto, že poruší verejný prísľub, že nebude hlasovať s fašistami. A tak si vypýtal funkciu štátneho tajomníka na ministerstve zahraničných vecí. 

 

Na miesto D. Doležalovej bol vymenovaný nový riaditeľ, ktorý si urobil novú kariéru na tom, že 30 rokov predával lieky. „Čistý politický nominant, diletant, ktorý nezvláda funkciu, reálne ohrozuje projekty a tým aj existenciu ústavu. Každý deň porušuje zákon o verejnom obstarávaní, Zákonník práce, ale hlavne aj zákon o nakladaní a spravovaní verejného majetku. A to všetko len pre urazenú ješitnosť lenivca, ktorý mal možnosť ublížiť celému ústavu a slovenskému zdravotníctvu vďaka obchodu svojho syna, ktorý zobchodoval svoje svedomie. Je to obchod neskúseného, zmäteného eléva, ktorý zničí prácu nielen moju, ale aj mojich kolegov a ostatných, ktorí sa podieľajú na projektoch, to sú roky práce. A priživuje sa na tom, ešte aj niekto, kto sa nechá ďalej oslovovať lekár,“ povedala D. Doležalová.

 

Podpredseda strany Ľuboš Blaha na margo situácie uviedol, že ak nejakým spôsobom možno symbolizovať pokrytectvo, ktoré predvádza Matovič, je to presne tento prípad. Keď sa Andrej Stančík stal štátnym tajomníkom ministerstva zahraničných vecí, všetci vedeli, že išlo o politickú korupciu, keď nahlas vyhlasoval, že nikdy nepodporí rodinný balíček Matoviča, pretože zaňho hlasujú vraj fašisti. A zo dňa na deň absolútne otočil. „Andrej Stančík zradil všetko, v čo veril. Kvôli dvom veciam, teplá stolička štátneho tajomníka a živočíšna pomsta jeho tatka, ktorý nemal rád svoju nadriadenú, nemal rád pani doktorku Doležalovú.“

 

Erik Kaliňák na záver predstavil sms komunikáciu D. Doležalovej s nemenovaným koaličným poslancom, kde sa pýta: „Je to pravda, že Stančík má byť štátny tajomník na ministerstve zahraničných vecí? Koaličný poslanec odpovedá, áno, vraj, lebo sa naňho pri hlasovaní nevedia spoľahnúť, tak ho spravia štátnym. Je to na smiech. Tak to je tragédia, dodáva pani Doležalová, Je, uzatvára koaličný poslanec,“ dodal E. Kaliňák.





Zdroj: https://fb.watch/hn17WXxh0J/