Tlačová beseda predstaviteľov strany SMER - SD na tému: Aktuálne politické dianie

01.03.2022 Tlačové správy, Videá Tlačové správy, Videá

Predseda strany SMER- SD Robert Fico po dnešnom zasadnutí vedenia strany uviedol, že je dôležité, aby na Slovensku podstatne silnejšie zaznieval opozičný hlas, nakoľko sme svedkami silnej jednofarebnej propagandy. V piatok 25. februára totiž vládna koalícia zaviedla cenzúru, médiá dávajú priestor len prezidentke, ministrovi obrany, ministrovi zahraničných vecí a predsedovi vlády, pričom samozrejme dochádza k výraznému kriveniu objektivity. R. Fico opätovne potvrdil, že vpád ruských vojsk na územie Ukrajiny považuje za porušenie medzinárodného práva.

 

Skonštatoval, že Ukrajina sa stala obeťou mocenského konfliktu medzi USA a Ruskou federáciou. „Čo nás trápi na malom Slovensku, na Slovensku, kde máme malú armádu, malú ekonomiku, malý počet ľudí, je to, ako tento mocenský konflikt, s ktorým Slovensko nič nemá, bude vplývať na každodenný život ľudí na Slovensku, na životnú úroveň ľudí a ako bude vplývať na postavenie Európskej únie, na ktorej nám najviac záleží. Európska únia je dnes len pasívnym štatistom tohto konfliktu a viac-menej len opakuje americké postoje,“ povedal R. Fico.

 

Uviedol, že pokiaľ by bol SMER - SD vo vláde, v danej situácii by jasne odmietol, aby Slovensko bolo súčasťou tohto konfliktu, nakoľko Slovenská republika s týmto nič nemá spoločné. „Ja opäť vnímam bizarné snahy Naďa, Korčoka, Čaputovej, Hegera votrieť sa do priazne americkej administratívy ako snahu za každú cenu získať nejaký odpustok za tie zločiny, za to porušovanie ľudských práv, ktoré tu páchajú na Slovensku. Viete si predstaviť, že by sme my zaviedli cenzúru?,“ pýta sa predseda strany SMER - SD.

 

Ďalej by SMER – SD odmietol dodávať na Ukrajinu zbrane a muníciu. Len dialóg a mierové riešenie je to, čo treba podporovať. Mimoriadne dôležitá by bola humanitárna pomoc Ukrajine. „Je tu veľmi veľa špecifík. Hovorí sa o veľkom počte migrantov, ktorí nie sú Ukrajinci. Hovorí sa o tom, že je tu momentálne metóda, že prejde každý cez hranicu, kto chce. Ja by som chcel požiadať vládu Slovenskej republiky, aby urobila potrebné opatrenia, ktoré zabezpečia dodávku humanitárneho materiálu na územie Ukrajiny. Som rád, že prichádza na územie Slovenska 50 českých policajtov v rámci takzvaného Frontexu, ktorí majú zabezpečovať dôslednejšiu ochranu Schengenskej hranice,“ priblížil.

 

Predseda SMERu – SD s plnou vážnosťou odmietol kolektívnu vinu proti všetkým Rusom. Podľa neho nie je žiaden dôvod na „trestanie“ športovcov, umelcov a iných a ich vylučovanie zo súťaží, nakoľko toto nemá nič spoločné s politikou. 

 

SMER – SD by ďalej pokračoval v diskusii pokiaľ ide o Ukrajinu a jej vstup do EÚ, aj jej prijatie bude plne podporovať, no vstup akejkoľvek krajiny do EÚ je podmienené určitými podmienkami. Ide preto o určitý proces, ktorý sa neudeje zo dňa na deň. 

 

R. Fico uviedol, že situácia u našich východných susedov bude mať dopad aj na Slovensko. Európa je dnes naviazaná na dovoz surovín z Ruska. Nemáme alternatívy, ktoré by dodávateľa zmenili hneď. Už dnes sa to prejavuje na cenách základných komodít. Tento mocenský konflikt má vplyv na svetovú ekonomiku. „Chceme opäť požiadať vládu Slovenskej republiky, pani prezidentku, aj pána predsedu  Národnej rady Slovenskej republiky, aby sa vrátili na zem. Pánovi Naďovi odkazujem, keď chce bojovať, nech si dá revolver za opasok a nech ide bojovať. Toto odkazujeme každému jednému pisálkovi, ktorý sedí doma za počítačom pri teplej káve a rozdáva rozumy. Slovensko nechce mať s týmto vojnovým konfliktom nič spoločné,“ pripomenul R. Fico.

 

Slovensko musí zaujímať náš národný záujem a ten je, aby v regióne, kde žijeme bol mier a aby tu ľudia mali primerané podmienky na život. Aby sme boli dôveryhodným členom EÚ. Aby sme boli dôveryhodným členom NATO. Vyzval ústavných činiteľov, aby sa začali venovať slovenskému národnému záujmu v tomto ťažkom období.





Zdroj: https://fb.watch/bu3ffVfjzK/