Tlačová beseda predstaviteľov strany SMER - SD na tému: Aktuálne politické témy

23.08.2022 Tlačové správy, Videá Tlačové správy, Videá

R. Fico sa na tlačovej besede venoval dvom základným témam. Prvou témou bola  výzva adresovaná ministrovi vnútra Mikulcovi, aby „vypadol“ zo svojho postu, pretože sa objavili informácie v súvislosti so súkromnou SBS, ktorá dostala zákazku v Nemocnici Sv. Michala, ktorá patrí do portfólia ministerstva vnútra. Informácie potvrdzujú, že rodinný biznis je základ politiky ministra vnútra. „Všetci si pamätáme, keď sme opakovane odvolávali z funkcie ministra vnútra, čo všetko tento človek napáchal počas svojho pôsobenia na vojenskom spravodajstve. Minister vnútra je človek, ktorý napáchal podstatne závažnejšie zločiny. Vedel o všetkých krokoch vyšetrovateľov NAKA, keď sa útočilo na opozíciu, dal pokyn na prerušenie zásahu voči trom udavačom, keď ich úrad inšpekčnej služby ministerstva vnútra chcel zadržať, je podozrivý z korupcie, pretože to hovoria dôveryhodní svedkovia, ale toto len potvrdzuje jeho obraz,“ vymenoval R. Fico. Dal zákazky otcovi, neskôr bratovi, no podľa slov Mikulca všetko bolo legitímne a čisté.

Druhá dôležitá téma je otázka energií. R. Fico povedal, že už nemá čo iné urobiť, tak požiadal ministra hospodárstva Sulíka o stretnutie, lebo mu záleží na tom, aby vedel, čo má pre občanov SR pripravené od 1. januára 2023. Uviedol, že médiá sami dostávajú informácie zo škôl a od firiem o obrovskom zdražovaní. Jeden mesiac napríklad platia preddavok 1 000 eur, ďalší mesiac napríklad škola v Rimavskej Sobote 6 000 eur. 

Predseda SMERu – SD zopakoval postoj strany. „Po prvé si myslíme, že by bolo správne zdaniť banky a veľké monopoly. Bankový odvod môže priniesť stovky miliónov do štátneho rozpočtu. Ako dnes zarábajú prirodzené monopoly a distribučné spoločnosti? Hovorím to obrazne, nemôže odísť z atómovej elektrárne 1 megawatt a náklady sú 40, 50, 60 eur a táto istá elektrina sa nám vráti za 500 eur za 1 megawatt. Ako to tí ľudia majú zvládnuť? V mene akej vojny majú mať ľudia na sebe v zime dva svetre? Preto náš postoj by bol evidentný, po prvé zdaniť všetko , čo sa dá zdaniť pokiaľ ide o monopoly, banky a tých, ktorí zarábajú na energiách a tieto peniaze použiť na kompenzačné programy pre konkrétne firmy a konkrétnych ľudí, ktorí to reálne potrebujú,“ priblížil R. Fico.

Ďalej uviedol, že nevylučuje, že strana SMER – SD príde do NR SR s konkrétnymi návrhmi a pravdepodobne navrhne aj zdanenie monopolov, ktoré zarábajú obrovské peniaze. Tie by sa mali vrátiť v podobe kompenzačných mechanizmov.

Podpredseda strany Erik Kaliňák dodal k ministrovi Mikulcovi, že aj na dnešnej tlačovej besede klamal a snažil sa vytvoriť dojem, že firma, ktorá vyhrala zákazku na stráženie Nemocnice sv. Michala je „náhodná“ firma a jeho brat sa stal „náhodou“ jej konateľom. Pravdou je, že do tejto firmy vstúpil v roku 2018 aj so spoločníčkou, pani Lukačovičovou. Jeho na pozícii konateľa nahradil (zrejme) manžel, pán Lukačovič. Ten Lukačovič, s ktorým Mikulec podnikal aj v minulosti vo firme Aegis EÚ, ktorá dostal zákazku od Mikulcovho brata v 2012, keď bol šéfom Vojenskej spravodajskej služby.

Podpredseda strany Ľuboš Blaha uviedol, že Slovensko dnes napĺňa všetky znaky toho, čomu sa v politológii hovorí, zlyhaný štát. Tu totiž nie je vláda, ktorá by pomáhala ľuďom na Slovensku, ale na Ukrajinu posielajú peniaze. „Ja chcem upozorniť aj na to, že celá Európa premýšľa nad tým, ako riešiť plynovú krízu, ceny energií, zdražovanie, pretože to, čo môže prísť na jeseň a v zime, bude taký sociálny výbuch, že to rozbije všetko. Špeciálne na Slovensku, kde táto vláda nerieši nič,“ povedal Ľ. Blaha. Podľa jeho slov by bolo riešenie rovnako ako návrh labouristov v Británii, že ľudia budú platiť za energie rovnako ako doteraz a všetko, čo bude nad ten rámec, zaplatí štát.





Zdroj: https://fb.watch/f4YuO8R5LX/