Tlačová beseda predstaviteľov strany SMER-SD na tému: Cena plynu dnes na burze stúpla o 17%. Čo robí vláda?

27.04.2022 Tlačové správy, Videá Tlačové správy, Videá

„Prvým cieľom je totálna likvidácia opozície, to je taký cieľ, ktorý je dlhodobejší a ktorý sa bude diať až do konania parlamentných volieb. Táto likvidácia bude prebiehať diskreditáciou, zatváraním predstaviteľov opozície, pravdepodobne aj útokom na existenciu niektorých politických strán. A potom to je samozrejme cieľ, ktorý je krátkodobý alebo okamžitý a ten cieľ spočíva v tom, že treba prekryť neschopnosť vlády Slovenskej republiky reagovať na najakútnejšie veci, ktoré sa na Slovensku dejú, ale súčasne aj prekryť šialenstvá, ktoré táto vláda robí v zahraničnej politike,“ uviedol R. Fico.

 

Priblížil, že SMER - SD po tom, čo vláda oznámila, že je pripravená kompenzovať časť verejnosti, že aj pomerne rýchlo budú tieto návrhy pretavené do legislatívnych návrhov a budú predmetom rokovania Národnej rady (NR) SR. SMER – SD však trvá na tom, že podoba tohto návrhu je len pľuvanec a urážka slovenských občanov. Navyše sa dnes vláda tejto otázke nevenovala, preto je na mieste otázka, kedy konečne prídu návrhy na zlepšenie životnej úrovne ľudí. R. Fico zopakoval, že pokiaľ príde vláda do NR SR s akýmikoľvek návrhmi, SMER – SD bude žiadať jednorazové odškodnenie za zdražovanie vo výške 1 500 eur na domácnosť, tiež aby vláda pristúpila k zavedeniu bankového odvodu a vyššiemu zdaneniu monopolov. „Je preto škandalózne, že ak je medziročná inflácia už takmer jedenásť percent, ak všetci hovoria o tom, že inflácia pôjde na šestnásť percent, že vláda doteraz nič nepredložila. A myslí si, že to prekryje tým, že včera oznámili stíhanie vládneho poslanca Borguľu alebo že robia cirkus okolo mňa v mandátovom a imunitnom výbore. Ja som nevidel dôvod tam chodiť, poslal som tam samozrejme obhajcov, ktorí sú tam, takže nemôže nikto povedať, že nie som zúčastnený,“ poznamenal.

 

Druhá veľká vec je otázka sankcií voči Ruskej federácii a ich dôsledky. R. Fico dnes komunikoval s predstaviteľmi Strany európskych socialistov, ktorí potvrdili, že Bulharsko a Poľsko dostali oficiálne listy o prerušení dodávok plynu z Ruska, čoho dôsledkom je prudký nárast ceny plynu o 24% na trhoch, čo bude mať nedozierne následky. Nakoľko Slovensko je tranzitná krajina, prechádza nami obrovské množstvo plynu na Západ, z čoho má SR asi 300 miliónov eur ročne. Preto to, čo sa v týchto dňoch deje na Slovensku, je snaha ďalej likvidovať opozíciu, zatvoriť jej ústa a snaha dať ľuďom na Slovensku témy, aby „sa zabávali“, len nie na to, že o rok bude možno o 200 – 300% drahší plyn. 

 

Podpredseda strany Ladislav Kamenický informoval o dôsledkoch sankcií, ktoré uvalila Európska komisia na krajiny vrátane SR. Premiér Heger a prezidentka Čaputová sú zástancami najsilnejších sankcií voči Rusku. Hrá sa tu hra, či to vydrží dlhšie Európa alebo Rusko. No v Európe už prišlo k náraste ceny plynu o 24%. „Pamätáte si, v rámci balíka sankcií uvalila Európska komisia sankciu na ruské devízové rezervy vo výške asi 600 miliárd. Z tých bolo zmrazených na účtoch európskych a svetových bankách asi 300 miliárd. Čo si každý myslel, že Ruská federácia sa na toto bude prizerať? No nebude. Tým, že devízovými rezervami majú krytý rubeľ, rubeľ začal silno devalvovať, dostal sa na úroveň 140 rubľov za dolár. Jasné, že Ruská federácia požaduje platbu za suroviny v rubľoch. Automaticky rubeľ začal posilňovať a dnes je 74 rubľov za dolár,“ priblížil L. Kamenický.

 

Dnes bolo na vláde odsúhlasené programové vyhlásenie, z ktorého je zrejmé, že hrubý domáci produkt by mal rásť iba o 2,1% namiesto plánovaných 4% a dosiahli sme rekordnú zadlženosť na úrovni 63,1%. Navyše výdavky tejto vlády sú o 9 miliárd vyššie ako za vlád SMERu. No napriek obrovským výdavkom sme mali najmenšiu, najpomalšiu, najbyrokratickejšiu pandemickú pomoc a teraz máme aj najmenšiu pomoc ľuďom pri zdražovaní.





Zdroj: https://fb.watch/cFg3Y1InRU/