Tlačová beseda predstaviteľov strany SMER-SD na tému: Stanovisko SMER-SD k štátnemu rozpočtu

28.05.2021 Tlačové správy, Videá Tlačové správy, Videá

Dnes okrem Roberta Fica požiadali ďalší ôsmi poslanci za stranu SMER – SD národnú radu o zbavenie mlčanlivosti, aby mohli informovať verejnosť o obludných informáciách zo správy Slovenskej informačnej služby. No vládna koalícia sa bojí ľudí, bojí sa protestov a demonštrácií. Podľa R. Fica je to už tretí krok, najskôr špeciálny prokurátor Lipšic zabránil prítomnosti exšéfa SIS V. Pčolinského na rokovaní parlamentu, potom to bola žiadosť o odtajnenie správy a žiadosť Robert Fica o zbavenie mlčanlivosti a dnes to bola požiadavka ďalších poslancov. No vláda sa bojí povedať skutočnú pravdu.


Hlavným bodom dnešného rokovania národnej rady však bolo schválenie novely štátneho rozpočtu na rok 2021, ktorú prerokovala v zrýchlenom režime. Podporilo ju 79 zo 127 prítomných poslancov. V tejto súvislosti R. Fico uviedol, že podpredseda strany L. Kamenický predložil návrh, že treba navýšiť rozpadajúcej sa Matici slovenskej rozpočet o 400 tisíc eur. No koalícia si vymyslela procedurálne nedostatky a rôzne chyby, aby znemožnila národnej rade hlasovať o tom to návrhu. Podľa SMERu - SD ide o totálnu deštrukciu národnej ustanovizne, preto má súčasná vláda aj rozmer protinárodný. Rokovanie o novelizácii štátneho rozpočtu bola podľa Roberta Fica jedna politická vojna. „Začnem tým, kto predkladal návrh novely štátneho rozpočtu, predkladal ho človek, ktorý nemá žiadne vzdelanie. Igor Matovič ukradol titul a to dokonca na škole, ktorá mu nedáva možnosť hovoriť do ekonomických vecí. Predkladal ho človek, ktorý sám tvrdí, že sa nevyzná vo financiách a všetko mu spravuje vlastná manželka. Predkladal tento návrh človek bez toho, aby mal podporu odborného tímu na ministerstve financií, pretože celý rad expertov odišlo z ministerstva na protest proti pomerom na niektorých rezortoch. Takto samozrejme ten návrh vyzeral. Nemôže sa stať, aby prišiel do národnej rady návrh na zvýšenie výdavkovej časti štátneho rozpočtu o ďalších 3,4 miliardy eur a dnes ráno bol predložený ďalší návrh na ďalšie zvýšenie o 0,3 miliardy,“ uviedol Robert Fico.


Výdavky strany SMER – SD, kým bol vo vláde napr. v roku 2019 boli 18 miliárd eur. Táto vládna koalícia si schválila výdavky na úrovni 27,6 miliárd, čiže dochádza k nárastu 10 miliárd, pričom majú nižšie plánované príjmy. Toto navýšenie potvrdzuje, že nie sú schopní čerpať z eurofondov a z ďalších mimoriadnych finančných nástrojov EÚ. Všetko to teda pôjde z peňaženiek ľudí.


„Pozerali sme sa na niektoré výdavkové elementy, táto koalícia sa rozhodla, že podporí len rómske deti. Čo má povedať ten človek, ktorý sa dnes dostal do vážnej finančnej situácie kvôli covidu a má možno partnera, ktorý má nejaký príjem a nespadá do tejto kategórie? Rieši pôžičku alebo úver, má manželku, má dve deti, ktoré chodia do školy, manželka pracuje. Nie, on peniaze nedostane. Môžete teraz kritizovať, čo hovorím, ale toto je kupovanie Rómov,“ povedal.


Poslanecký klub SMER - SD vyjadril ľútosť nad tým, že nebol schválený pozmeňujúci návrh, ktorý bol omrvinkou, pokiaľ išlo o Maticu slovenskú. Odmietol tiež selekciu, pokiaľ ide o pomoc len rómskym deťom.


SMER - SD bude naďalej venovať pozornosť kriminalizácii opozície a trvať na tom, aby ľudia, ktorí sú dotknutí vo veľkých kauzách boli okamžite prepustení z väzby. Tiež bude vyvíjať ďalšie aktivity, aby sa na verejnosť dostali správy, ktoré poskytla národnej rade SIS.


Podpredseda L. Kamenický prízvukoval, aby ľudia zabudli na to, čo Matovič porozprával v pléne, že ide nadeliť ľuďom, lebo všetky navýšené výdavky dal do všeobecnej pokladničnej správy. To znamená, že pokiaľ sa koalícia rozpadne, prostriedky bude môcť Matovič použiť na predvolebnú korupciu. „Mňa trápia necovidové výdavky, ktoré rastú neuveriteľným spôsobom. Za minulý rok bol deficit 6,2%, teda 5,6 miliardy, no na covid sa dala 1,4 miliardy. V tomto roku je to 6 miliárd, čo si zvyšujú neobmedzene výdavky na čokoľvek, čo si zmyslia. Vedieme pomaly v rebríčku EÚ, čo sa týka navýšenia dlhu za jeden rok. Je to grécka cesta, po nás potopa a toto budú splácať deti našich detí,“ uzavrel Ladislav Kamenický.





Zdroj: https://fb.watch/5MWFhbXhAS/