Tlačová beseda predstaviteľov strany SMER - SSD na tému: Nátlak, vyhrážky, šikana, bossing a korupcia na SPF

08.03.2023 Tlačové správy, Videá Tlačové správy, Videá

Predseda strany SMER – slovenská sociálna demokracia Robert Fico spolu s podpredsedom strany Richardom Takáčom a Richardom Šmidom, ktorý je člen Rady Slovenského pozemkového fondu (SPF) dnes mali pred totuto inštitúciou tlačovú besedu, na ktorej R. Fico uviedol, že na Slovensku je posledné tri roky trend, že vládnej koalícii sa všetko odpúšťa. Preto sme svedkami javov, ktoré keby sa udiali za vlád SMERu, vyvolali by protesty, odvolávania. No tu sa nedeje nič.

 

Dnes tu máme Slovenský pozemkový fond, na čele ktorého stojí nominant OĽaNO, J. Marosz. Javy, ktoré sa tu dejú, počnúc politickou korupciou, zamestnávaním desiatok rôznych ľudí napojených na túto stranu, ďalej ľudia na dohody dostávajú oveľa viac peňazí ako zamestnanci, metódy práce, ktoré nemajú nič spoločné s kultúrou na pracovisku, sú tu úplne bežné.

 

R. Takáč priblížil, že dlhé mesiace sú informácie o tom, čo sa v tejto inštitúcii deje, preto tu poslanci začali minulý rok aj poslanecký prieskum. „Už mesiace máme k dispozícii rôzne listy, jednak vedúcej predstaviteľky odborov na Slovenského pozemkového fondu, ďalších zamestnancov, ktoré sú na tejto inštitúcii zamestnaní. Máme informácie napríklad rôznych regionálnych odborov pracovísk po celom Slovensku. Viacero zamestnancov odišlo z tejto inštitúcie, väčšinou odborníci, ktorí tu pracovali dlhé roky, ktorí odišli pod rôznymi vyhrážkami, šikanovaním. Slovenský pozemkový fond opustilo množstvo odborníkov a táto inštitúcia bez odborníkov nebude fungovať. Generálny riaditeľ, J. Marosz je totálne neodborný, neprofesionálny, je to amatér, ktorý používa len metódy vyhrážania, bossingu, šikany na zamestnancov, ktorých tlačí do rôznych nekalých praktík.“

 

R. Takáč ukázal list zamestnancov z Martina, kde J. Marosz chce zrušiť regionálny odbor a chce ho posunúť do Žiliny, nakoľko je tam predsedníčka VÚC, pani Jurinová. V Martine má SPF vlastnú budovu, v Žiline nie. Podľa jeho slov generálny riaditeľ začal praktiky, ktoré nemajú nič spoločné s transparentnosťou a slušnosťou. Už v minulosti SPF začal zefektívňovať svoje konania v tom, že bral kompetencie riaditeľom regionálnych odborov a samotnému riaditeľovi a tieto postupne presúvala na Radu SPF, ktorá je zložená z nominantov vlády a koaličných aj opozičných poslancov, aby bola zabezpečená vyvážená kontrola. No riaditeľ J. Marosz si tieto všetky kompetencie sťahuje sám pre seba.

 

„Slovenský pozemkový fond vždy vydával súhlasné stanoviská v rámci územného a stavebného konania. Terajší generálny riaditeľ zastavil vydávanie územných a stavebných konaní, ale vydáva výnimky. Mladá rodina, keď si chce ísť postaviť rodinný dom a má pozemok, na ktorom chce stavať, chce si vybaviť územné stavebné povolenie, chce si vybaviť hypotekárny úver, ale tri, štyri metre pozemku, ktoré sú vo vlastníctve štátu sa nachádzajú na tomto pozemku, oni nedostanú súhlasné stanovisko do územného a stavebného konania, ale pán generálny Marosz vydáva výnimky z týchto konaní, ale tieto výnimky vydáva developerom,“ povedal.

 

Ako príklad uviedol výstavbu motorestu alebo obchodného centra, čiže bežní ľudia, ale aj samosprávy sa nevedia dostať k súhlasným stanoviskám. Generálny riaditeľ Marosz sa správa totálne korupčne a uzurpuje si neobmedzenú moc. Taktiež si povedal, že sa budú predávať pozemky len do určitej výmery, potom vydáva výnimky, teda ďalšie korupčné správanie.

 

„To obludné, čo sa tu deje na tejto inštitúcii, a deje sa to na celom Slovensku pod vedením pána Marosza je, že dostal od Igora Matoviča vyše roka dozadu prisľúbené a vyčlenených 12 miliónov eur na to, aby nejakým spôsobom znížil spisovú zápchu, ktorá sa tu nachádza. Týchto 12 miliónov používa na to, aby si platil svojich nominantov OĽaNO po celom Slovensku, o ktorých nevieme, čo robia, ako robia a za čo dostávajú peniaze,“ povedal. Priblížil, že za predchádzajúcich vedení v priemere asi štyria alebo piati dohodári robili na SPF. Momentálne je zamestnaných v priemere vyše 100 dohodárov, ktorí sú väčšinou nominanti a čierne duše OĽaNO. Zatiaľ, čo zamestnanec SPF, ktorý tu pracuje 20 rokov, má priemerný hodinový zárobok 9,36 eur. Spomínané čierne duše majú hodinovú sadzbu v troj-, štvor-, dokonca desaťnásobnej výške. Bonus je spriaznenec Igora Matoviča, ktorý dostáva 67 eur na hodinu alebo 60 eur na hodinu má pani, ktorá pracuje na župe Žilinského kraja.

 

„Ďalšia čerešnička na torte je to, že generálny riaditeľ si zamestnával vlastného 17 ročného syna na dohodu. Najhoršie na tom je to, že my ako poslanci sme vykonávali prieskum. Ten nie je ukončený, lebo generálny riaditeľ nám do tejto chvíle nedal všetky podklady, ktoré sme žiadali. Čo sa týka dohodárov sme žiadali mená a priezviská. Asi päť listov som si s ním vymenil, kde mu odpovedali všetky relevantné inštitúcie, že ako poslancovi národnej rady pri výkone poslaneckého prieskumu nám musí vydať všetky tieto podklady, vrátane mien a priezvisk.“

 

R. Takáč potvrdil, že budú pokračovať v poslaneckom prieskume a budú žiadať vyvodenie zodpovednosti. Z hľadiska kontroly v tejto inštitúcii podajú podnet na NKÚ a tiež podajú trestné oznámenie, ktoré bude vo veci zneužívania právomoci verejného činiteľa a aj za porušenie povinnosti pri správe cudzieho majetku.

 

Richard Šmid priblížil, že SPF spravuje viac ako 600 tisíc hektárov poľnohospodárskej pôdy a lesných pozemkov a tým pádom je veľmi dôležitým partnerom poľnohospodárov, vyjadruje sa v stavebných konaniach, keďže vlastní pozemky pod stavbami, vydáva stanoviská, vydáva a riadi reštitučné konania. SPF má teda veľmi široký záber a rozsiahlu problematiku, ktorú rieši. Zamestnanci v SPF musia byť profesionálni a ich vyškolenie trvá roky.

 

„Zdá sa, že od minulého roka v malých náznakoch, kedy došlo k prepusteniu siedmich zamestnancov odboru prevodov a postupnej konfrontácie zamestnancov odborov s vedením, že dochádza k porušovaniu zákonov pri riadení Slovenského pozemkového fondu. Nie je možné takto hazardovať s ľuďmi a zbavovať sa ich, lebo potom nebudú stanoviská a činnosť tohto fondu nebude odborná. O tom svedčí aj stanovisko, ktoré v týchto dňoch vydala Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora, ktoré vyjadrila veľké znepokojenie nad tým, ako fond vykonáva svoju činnosť a bude s snažiť vyzvať premiéra Hegera, aby sa začal touto vecou zaoberať. Podľa ich zistení 97 percent zamestnancov Slovenského pozemkového fondu nedôveruje vedeniu,“ uviedol.

 

Dodal, že momentálne na SPF vykonáva kontrolu Inšpektorát práce, sociálna poisťovňa a aj okresná prokuratúra, nakoľko jeden z vedúcich zamestnancov tohto úradu je vedený ako chránená osoba, ktorá poskytla informácie o protispoločenskej činnosti.





Zdroj: https://fb.watch/j8yR4Eqc8J/