Tlačová beseda Roberta Fica z Prešova

06.06.2021 Tlačové správy, Videá Tlačové správy, Videá

Predseda strany SMER - sociálna demokracia Robert Fico v rámci stretnutí s okresnými predstaviteľmi strany absolvoval viaceré stretnutia s verejnosťou, len v Prešove bolo na stretnutí okolo 200 ľudí, čo ukazuje, že je o stretnutia a diskusie veľký záujem. Na tlačovej besede otvoril dve témy – prvá sa týka problematiky, ktorú predstavil na stretnutiach a bude predmetom ďalších rokovaní. Ide o možnosť zavedenia štvordňového pracovného týždňa. V druhej téme sa venoval totálnemu rozkladu právneho štátu a pripravovanej iniciatíve. „Začnem témou pracovného času. Slovensko je krajina, kde ľudia absolvujú prakticky najviac nadčasov v Európskej únii. Sme krajina s najvyšším podielom nočnej práce. Pandémia ukázala, že existujú aj iné formy práce, ako byť od rána do večera na prevádzke. Veľmi sa osvedčili formy práce z domu (home office), ale sú aj krajiny, ktoré otvárajú tému skrátenia pracovného času a pracovného týždňa. Toto je téma, o ktorej hovoria aj ministri práce Európske únie a Slovensko by sa malo touto témou tiež zaoberať. Táto iniciatíva nachádza aj medzi ľuďmi veľmi zaujímavú odozvu. Ľudia rozumejú, že to nie je všade možné, ale tam kde to je možné, chceme navrhnúť, aby sa mali odborári možnosť dohodnúť sa so zamestnávateľom na tom, že celková dĺžka pracovného týždňa, ktorá by sa mala skrátiť, by sa mohla rozdeliť na štyri dni. Čiže pokiaľ by takáto dohoda vznikla a ľudia by boli ochotní odpracovať za tie štyri dni o hodinu viac, stále by to bolo menej, keby bol piatok voľný,“ priblížil R. Fico.

Uviedol, že takýto stav by mal pozitívny vplyv na viacero oblastí – na produktivitu práce, na cestovný ruch a tiež na kvalitu rodinného života. SMER - SD je pripravený navrhnúť na báze dohody odborárov a zamestnávateľov možnosť skrátenia pracovného týždňa na štyri dni tam, kde to podmienky umožňujú.

Robert Fico opäť reagoval aj na situáciu v koalícii, kedy sa evidentne zatvárajú nevinní ľudia a dochádza k likvidácii ľudí, ktorí s nimi nesúhlasia. „Začalo to tajným stretnutím v Slovenskej informačnej službe (SIS) 17. mája, kde hovorili o úplnej manipulácii s takzvanými udavačmi a takzvanými univerzálnymi svedkami. Toto stretnutie vzniklo na základe iniciatívy SIS a správy, ktorú vypracoval bývalý riaditeľ (V. Pčolinský). Čo sa stalo riaditeľovi SIS, keď túto tému otvoril? Vykopli mu dvere a zatvorili ho. Druhý, ktorý začal o tom hovoriť, bol šéf NAKA, pán Zurian. Čo sa stalo? Vykopli mu dvere, jediné šťastie mal, že nebol v tom čase doma. Potom zadržali p. Kaľavského, šéfa operatívy. My sme zvolali mimoriadnu schôdzu Národnej rady SR, kde bola prečítaná správa SIS v dôvernom režime a veľmi jasne hovorí o tom, že toto je rozklad právneho štátu. Jasne hovorí o tom, že ľudia sú zatváraní nevinne a bez dôkazov. SIS v tejto správe konštatuje, že všetky úkony, ktoré zachytila sú verifikované a procesne použiteľné. Schôdza (NR SR) prebehla a zobrali sme na vedomie správu ministra Mikulca, že celý problém udavačov a zapojenia udavačov bude vyšetrovať inšpekcia ministerstva vnútra, na ktorej čele ešte do včera rána stál pán Szabó, ktorý sedel 17. mája na stretnutí v SIS. O dva dni na to, keď sa zisťuje, že inšpekcia má k dispozícii šialené informácie, Szabóa zadržia a pravdepodobne pôjde do väzby. Toto je definitívne potvrdenie toho, že idú na doraz a musia po sebe zametať stopy,“ povedal predseda strany. 

SMER - SD deklaruje politickú zhodu, má už zozbieraných 26 podpisov a v pondelok 7. júna podá návrh na mimoriadnu schôdzu NR SR na vyslovenie nedôvery ministrovi vnútra Mikulcovi. Bude to verejná schôdza, na ktorej verejne zosumarizujú špinavosti a zločiny, ktoré pácha Matovičova junta na ľuďoch, ktorí majú záujem veci riešiť. Táto schôdza bude odvysielaná cez rôzne kanály, aby sa dostala k čo najširšej verejnosti. 

Na záver sa Robert Fico vyjadril aj k avizovanej demisii ministra pôdohospodárstva Mičovského, ktorú mal podať 1. júna. Minister Mičovský má kredit najsmiešnejšieho a najneúspešnejšieho ministra. Na všetkých inštitúciách má neporiadok, jeho organizácie nefungovali. Počas štvrtka sa začal medzi pracovníkmi Štátnych lesov šíriť pokyn na to, aby podpísali petíciu za zotrvanie J. Mičovského na poste ministra.

SMER - SD deklaruje, že sa naďalej bude venovať sociálnym veciam, ale aj ochrane právneho štátu, pričom podľa R. Fica má opozícia obrovskú podporu verejnosti, ktorá už dnes vidí, čo za vláda je pri moci.





Zdroj: https://fb.watch/5YwVmZ5ihj/