Tlačová beseda strany SMER-SD k aktuálnej schôdzi NR SR

16.03.2022 Tlačové správy, Videá Tlačové správy, Videá

Predseda strany SMER – sociálna demokracia Robert Fico na dnešnej tlačovej konferencii informoval verejnosť o dnešnom hlasovaní NR SR, ktoré sa týkalo arogantného odmietnutia sociálnych opatrení a žiadosti o vyslovenie súhlasu s prítomnosťou ozbrojených síl Severoatlantickej aliancie na Slovensku. 

 

„Mrzí nás, že návrh, ktorý sme predkladali v rámci schvaľovania programu NR SR, aby sme sa zaoberali opatreniami, ktoré by zmiernili obrovský cenový nárast predovšetkým v oblasti potravín, bol odmietnutý. Tento návrh predkladal podpredseda strany SMER – SD Richard Takáč. Potom prišiel zákon, ktorý vrátila späť do NR SR prezidentka Slovenskej republiky. Išlo o novelizáciu Zákonníka práce, ktorá hovorí o tom, že sa dajú jednoducho prepúšťať ťažko zdravotne postihnutí ľudia. Títo ľudia majú mať vyššiu mieru pracovnoprávnej ochrany, na základe tohto zákona, ktorý vládna koalícia surovo schválila, budú môcť byť prepúšťaní jednoducho bez akýchkoľvek regulácií,“ uvádza R. Fico. 

 

„Ešte odsúdeniahodnejšie bolo správanie sa vládnej koalície v súvislosti s návrhmi, ktoré sa týkajú valorizácie dôchodkov. Vládna koalícia úplne ignoruje dôchodcov na Slovensku a vysmieva sa im, pretože ak sa pozrieme na infláciu a rast cien a na to, čo ponúka vládna koalícia dôchodcom, tak je to posmech. Strana SMER - SD navrhovala osobitný zákon, ktorého úlohou bolo ponúknuť podstatne väčšiu valorizáciu dôchodkov, ako to robila vláda Slovenskej republiky. Vládna koalícia bez akéhokoľvek zaváhania zarezala všetky tieto návrhy tým, že si vymyslela formálne procesné prekážky, aby o týchto návrhoch rokovať nemusela. Keď vyradila všetko, čo sa týka sociálnych vecí a opatrení na zmierňovanie rastu cien, tak zradila na program rokovania NR SR prítomnosť vojakov NATO hneď ako druhý bod rokovania,“ konštatuje R. Fico. 

 

„Musíme vysloviť ľútosť nad týmto antisociálnym správaním vlády SR a poslancov vládnej koalície. Namiesto chleba táto vládna koalícia ponúka občanom Slovenskej republiky železo. Ponúka rakety, radary, zbrane, ale my si myslíme, že z toho sa ľudia na Slovensku nenajedia. Dnešný deň je príkladom toho, ako táto vláda ignoruje základné problémy ľudí,“ tvrdí R. Fico.

 

„Keďže dnes bol predložený do programu NR SR aj návrh vlády SR na vyslovenie súhlasu s prítomnosťou ozbrojených síl NATO na území SR, musel poslanecký klub strany SMER – SD k tejto problematike zasadnúť a prijať rozhodnutie. Rozhodnutie strany bolo väčšinové. Zobrali sme na vedomie opakované ubezpečovania najvyšších ústavných činiteľov, že Slovenská republika nečelí v súčasnosti žiadnemu bezpečnostnému ohrozeniu. Za danej bezpečnostnej situácie klub poslancov nevidel dostatočné bezpečnostné dôvody, pre ktoré by mal vládny návrh podporiť a preto sa poslanci strany SMER- SD pri tomto návrhu zdržali hlasovania. SMER – SD je demokratická strana, uviedli sme, že ak má niekto iný názor a cíti sa byť ohrozený, môže sa rozhodnúť podľa svojej vôle. Takmer všetci poslanci strany SMER – SD v NR SR sa podľa dohody rozhodli hlasovania zdržať a len jeden sa rozhodol daný návrh podporiť,“ uvádza R. Fico.                     

 

„Strana SMER – SD plne rešpektuje členstvo SR v Severoatlantickej aliancii a plne rešpektuje všetky záväzky, ktoré vyplývajú z tohto členstva. Preto jednoznačne vyhlasujeme, že ak bude Slovensko bezprostredne ohrozené, ak tu bude bezprostredné bezpečnostné riziko, v takom prípade budeme podporovať aktívnu spoluprácu s ostatnými členskými štátmi Severoatlantickej aliancie, a ak to bude potrebné, tak aj podporíme prípadný návrhy na prítomnosť ozbrojených síl členských štátov NATO na území Slovenskej republiky. Dnes sme na to jednoducho dôvody nevideli, preto sem sa hlasovali podľa svojho vedomia a svedomia,“ uzatvára R. Fico.





Zdroj: https://fb.watch/bNtKDRMXf3/