Tlačová beseda strany SMER - SD na tému: Ak vláda nechce nič robiť proti zdražovaniu, nech ide od toho preč

25.10.2021 Tlačové správy, Videá Tlačové správy, Videá

Predstavitelia strany SMER – SD sa  na dnešnej tlačovej besede venovali niekoľkým témam. Prvá téma bola k rezortu práce, kedy úrad práce v Pezinku podpísal obrovskú sumu peňazí schránkovým firmám. Minister práce práve odišiel na dovolenku, no po zajtrajšom návrhu v národnej rade na odvolanie ministra hospodárstva teda príde na rad návrh na jeho odvolanie.

Druhá téma bola situácia v školstve, hlavne vo vysokom a univerzitách „Máme tu nejakého plagiátora, ktorý sa postavil proti rektorom, to znamená vzdelaným, akademickým ľuďom a keď ste plagiátor, obuvník a kaderník, tak máte zvláštne metódy práce a on to veľmi dobre vie, že oni nepôjdu do ostrého konfliktu, veď to sú slušní ľudia. Zrazu pozeráme, ako sa obmedzujú akademické slobody, pozeráme na to, ako chcú siahať na majetok univerzít, ktorý má hodnotu možno dve miliardy eur a zmena pravidiel nakladania s týmto majetkom naznačuje, o čo ide tomuto plagiátorovi,“ povedal Robert Fico.

Predseda SMERu – SD ďalej spomenul prezidentku Čaputovú, ktorá sa na pokyn americkej ambasády rozhodla chrániť štyroch vyšetrovateľov NAKA, ktorí na základe odposluchov krivili spravodlivosť a vymýšľali si veci. No jej úloha je chrániť Matovičovu vládu. „Zrazu vidíme, že jej bývalý poradca Kubina zastupuje týchto vyšetrovateľov, je tam prepojenie na Lipšica, my už aj veríme tým klebetám, ktoré sa šíria, že niekto doniesol na kľúči tým trom sudkyniam napísané uznesenie. To je čisto pero Lipšica a Kubinu, ktoré sa objavilo v tomto uznesení. A pani prezidentka povie, že ona stojí za nimi. A prečo teda nestojí za tými, ktorí sedia nezákonne vo väzbe? Čiže opäť potvrdila, že s touto krajinou nemá vôbec nič spoločné a že plní nejaké iné úlohy,“ uviedol predseda strany SMER - SD.

Hlavnou témou tlačovej besedy však bolo už niekoľkokrát avizované zdražovanie. Predseda strany priblížil, ako by reagoval, keby sedel na úrade vlády. Zopakoval, že ak vláda nepredloží zrozumiteľný plán proti zdražovaniu a pokiaľ nepomôže ľuďom a firmám, treba sa pripraviť na sociálne výbuchy. „Keby som sedel na úrade vlády, už by som mal za sebou niekoľko kôl rokovaní. Zavolal by som si predstaviteľov zamestnancov, zamestnávateľov,  určite by som si zavolal predstaviteľov energetického sektoru a osobitne predstaviteľov bánk. A hovoril by som s nimi o dočasnej solidarite, ktorú teraz treba prejaviť, aby sme pomohli ľuďom a firmám. Predovšetkým, aby sme išli vzorom, by som ako predseda vlády predstavil sociálnym partnerom plán, aké opatrenia by urobil štát v tomto období, aby sme ako tak tlačili proti tomuto prudkému nárastu cien, ktorý sa úplne vymyká z našich predstáv.

Prvé, čo by sme urobili je, že by sme zobrali výdavkovú časť rozpočtu na rok 2022. Povedali by sme sociálnym partnerom, pokiaľ ide o tie výdavky, ktoré môžu počkať v roku 2022, tak by počkali,“ uviedol Robert Fico. Ďalej pokračoval: „Hľadali by sme balík peňazí, ktorý by bol podstatne väčší ako jedna miliarda, možno sú to dve miliardy, ktoré by sme použili ako záchranné koleso v boji proti zdražovaniu. Pristúpili by sme k dočasnej nulovej DPH na energie. Tretia vážna téma je zníženie niektorých poplatkov, ktoré tvoria koncovú cenu elektriny. Ak sa zvyšuje cena komodity na svetových trhoch, má ísť dole TPS. Na toto všetko by sme využili ten balík, ktorý by sme si vytvorili pri rekonštrukcii výdavkov na rok 2022.“

Robert Fico tiež priblížil, že druhým subjektom, ktorý by žiadal o mieru solidarity sú banky. SMER – SD bude navrhovať opätovné zavedenie bankového odvodu, ktorý v minulosti prinášal do štátneho rozpočtu 250 – 300 miliónov eur ročne. Tento odvod by pokryl už spomínané čiastky, či už nulovú DPH na energie, zníženie TPS, vratky na vysoké ceny plynu a tiež by sa pomohlo firmám.

Tretí partner, s ktorým by Robert Fico hovoril sú obchodné reťazce. Miera ziskovosti v niektorých obchodných reťazcoch je až  neuveriteľná. Podľa neho je treba vyjednať dočasné zníženie marže na vybrané tovary.

Podľa podpredsedu strany L. Kamenického zdražovanie pocítia ľudia, firmy aj dôchodcovia. Táto vláda ide totiž valorizovať dôchodky o 1,3%, no nárast cien, ktoré sa ich bytostne dotýkajú bude dvojciferný. Vláda na jednej strane tlieska pred národnou radou zdravotníkom, no na druhej strane dá zdravotníkom len platový automat. „Zdravotníci hodia plášte o zem a odídu zo Slovenskej republiky, ale kto bude rukojemníkom tejto vlády na Slovensku budú ľudia, tí, ktorých sa to bytostne dotýka,“ povedal. Ďalej uviedol, že Litva upustila od liberalizácie, presne toho, čo tu chce minister Sulík zaviesť. „Chce zaviesť, že keď bude v minulom roku pokles cien energií, tak sa pochváli, že to som ja všetko zabezpečil, budúci rok za to všetko môže trh. Chcem upozorniť, že ceny elektrickej energie sú regulované a vypočítavajú sa na báze prvého polroka tohto roku, čiže keď bola priemerná cena 62 eur za megawatthodinu, od toho sa bude odvíjať cena v roku 2022. Ale ak sa bude cena pohybovať za vyše 100 eur za megawatthodinu na začiatku budúceho roku a v prvom polroku, ďalší rok ľudia zaplatia ešte viac za energie,“ priblížil podpredseda strany L. Kamenický.

Podpredseda strany Ľuboš Blaha ešte dodal, že tu sa krásne ukazuje rozdiel medzi vládou ľavice a pravice. „Tu je brutálna vlna zdražovania a oni riešia v parlamente potraty, oni riešia prostitútky, oni riešia legalizáciu drog, oni riešia úplné nezmysly. Krajniak namiesto toho, aby riešil dopady zdražovania, tak jeho rezort leje peniaze do nejakých schránok. Sulík s Matovičom riešia nejaký ranč v Austrálii, oni neriešia problémy ľudí. Absolútne sa vykašľali na pracujúcich ľudí, na robotníkov, na seniorov. Musíme tie riešenia prinášať my,“ uzavrel Ľuboš Blaha.





Zdroj: https://fb.watch/8SxfHuhek3/