Tlačová beseda strany SMER - SD na tému: Aktuálne politické dianie

01.10.2021 Tlačové správy, Videá Tlačové správy, Videá

Poslanci Národnej rady SR (NR SR)  už tretí deň pokračujú v prerokovávaní správy generálneho prokurátora a špeciálneho prokurátora o činnosti prokuratúry v roku 2020. Pri tejto príležitosti predseda strany SMER - SD Robert Fico na tlačovej besede poznamenal, že je na to práve najvhodnejší čas vzhľadom na situáciu na Slovensku. Včera v pléne NR SR poslanec za stranu SaS Baránik predniesol návrh koalície, aby bolo prijaté uznesenie, ktoré by odmietlo správu generálneho prokurátora. „Už len tu vidíme obrovské politikárčenie a snahu prehĺbiť tú obrovskú brázdu, ktorú koalícia vytvára medzi generálnym a špeciálnym prokurátorom. Poslanci za stranu SMER – sociálna demokracia nemôžu nikdy podporiť takýto ohavný návrh z dielne SaS a myslíme si, že včerajšie vystúpenie generálneho prokurátora a jeho pôsobenie v národnej rade bolo natoľko vecné, dôstojné, profesionálne a nadstranícke, že je povinnosťou národnej rady dnes zobrať správu generálneho prokurátora na vedomie,“ uviedol R. Fico.

 

Okrem generálneho prokurátora Žilinku v pléne národnej rady tiež predložil správu o fungovaní Úradu špeciálnej prokuratúry za rok 2020 špeciálny prokurátor Lipšic, na čo R. Fico priznal, že musí veľmi kontrolovať svoje emócie a pokúsi sa naformulovať svoje stanovisko vecne a profesionálne. Už po niekoľkýkrát zopakoval dramatickú situáciu na Slovensku medzi vyšetrovateľmi, prokurátormi a policajtami, hovoril o kajúcnikoch, o manipuláciách s trestnými konaniami, o vymyslených trestných stíhaniach a obvineniach nevinných. „Vyšetrovatelia Národnej kriminálnej agentúry manipulujú s trestnými konaniami, vymýšľajú si ich v priamom prenose, vyrábajú dôkazy, na pomoc si volávajú mafiánov a udavačov. Toto všetko sa potvrdilo a proti tomuto sa vládna koalícia rozhodla bojovať tak, že vyšetrovatelia Národnej kriminálnej agentúry dostali pokyn, že musia zlikvidovať inšpekciu ministerstva vnútra a vyšetrovateľov, ktorí sa pokúšali spoločne s generálnou prokuratúrou a špeciálnou prokuratúrou dať slovenskej verejnosti skutočný obraz veci. Došlo k tomu, že boli obvinení, vyšetrovaní a vzatí do väzby štyria vyšetrovatelia NAKA za to, že sa v jeden večer stretli, vymysleli si komplet trestnú vec voči vyšetrovateľom inšpekcie ministerstva vnútra, popri tom, ako písali uznesenie o začatí trestného stíhania písali úradné záznamy a realizačné návrhy, popri tom telefonovali mafiánom a dohadovali si s nimi, že mafiáni Zeman a Tiger prídu a budú im pomáhať, aby prekryli celú túto skrivodlivosť, ktorú vymysleli proti vyšetrovateľom inšpekcie ministerstva vnútra. Keď sa na to prišlo, pretože títo vyšetrovatelia boli legálne odpočúvaní, bolo vznesené obvinenie a títo štyria takzvaní elitní vyšetrovatelia boli vzatí do väzby,“ priblížil predseda strany SMER – SD. Ďalej pokračoval: „ Toto bol prvý prípad obvinenia vyšetrovateľov NAKA, ktorý nebo postavený na indíciách a krivých výpovediach mafiánov a udavačov. Toto bol prípad založený na presných prepisoch odposluchov a potvrdilo sa, že títo vyšetrovatelia páchali vážne zločiny. Dnes rozhodol súd o tom, že títo štyria vyšetrovatelia boli prepustení na slobodu a budú stíhaní na slobode. Povedzte mi, ako sa má teraz cítiť Dušan Kováčik. Ako sa má cítiť Tibor Gašpar, Noro Bödör, Kajetán Kičura. Všetci tam sedia na základe udania udavačov, krivých výpovedí, vymyslených vecí a hrozia im dlhodobé tresty. A v tomto prípade, kde boli všetky dôvody, zrazu boli pustení.“

 

Podľa slov Roberta Fica dnes do NR SR prišiel špeciálny prokurátor toto oznámiť ako výbornú správu, čo v žiadnom prípade nebolo z jeho strany nadstranícke, objektívne ani neutrálne. V podstate potvrdil, že im zabezpečil prepustenie z väzby. Preto predseda strany SMER - SD povedal, že nebude kritizovať rozhodnutie súdu za to, že prepustil vyšetrovateľov NAKA z väzby. „Musím kritizovať dvojaký meter. Ak máme hovoriť o elementárnej miere spravodlivosti, okamžite by mali byť všetci, ktorí sedia vo väzbe na základe indícií a krivých výpovedí udavačov a mafiánov prepustení z väzby na slobodu a stíhanie by malo prebiehať na slobode.“

 

R. Fico sa pýta, ako je možné, že Makó, hlavný udavač, človek obvinený z najzávažnejších trestných činov a ktorému hrozí výnimočný trest odňatia slobody, dostáva ďalšiu štátnu zákazku, tentokrát na prevoz peňazí, v sume 2 milióny eur a Dušan Kováčik je pred dverami dlhodobého trestu. 

 

Predseda strany Robert Fico na záver tlačovej konferencie uviedol, že pre upokojenie situácie na Slovensku by bolo najlepšie, keby Daniel Lipšic odišiel zo svojej významnej funkcie, lebo nespĺňa elementárne kritériá na špeciálneho prokurátora.






Zdroj: https://fb.watch/8mUeP-pHoL/