Tlačová beseda strany SMER-SD na tému: Mimoriadna schôdza NR SR k situácií v zdravotníctve

08.11.2022 Tlačové správy, Videá Tlačové správy, Videá

SMER - SD včera predložil návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze Národnej rady SR (NR SR) k situácii v zdravotníctve, kde predseda strany Robert Fico uviedol, že by bol nerád, aby niekto vnímal návrhy na zvolávanie mimoriadnych schôdzí ako zbytočnú aktivitu, nakoľko pokiaľ ide o odvolávanie ministrov, vládna koalícia si neviem predstaviť odvolanie vlastného ministra, hoci by bol najneschopnejší na svete. SMER - SD považuje za neakceptovateľné, čo sa deje v mestách a obciach blízko českých hraníc, čo je podľa slov R. Fica dôsledkom vedenia migračného úradu. Je ním Sorošove dieťa, bývalý výkonný riaditeľ otvorenej spoločnosti, sluha Soroša, pán Orlovský. Preto pokiaľ ide o migrantov, je jasný pokyn napustiť migrantov do Európy, najlepšie v čo najväčšom počte. Riaditeľ migračného úradu sa pozerá spoločne s ministerstvom vnútra na neakceptovateľnú situáciu.

 

„Považujem za bezprecedentné, aby Hamran obviňoval českú políciu z prevádzačstva. On tvrdí, že českí policajti páchajú trestnú činnosť, keď vracajú migrantov na územie Slovenskej republiky. Výsledkom je, že dnes vidíme sa povaľovať migrantov po zemi, po garážach, chodia po mestách,“ povedal R. Fico. Preto SMER odmieta útoky na českú políciu, ktorá si robí to, čo má robiť. Chráni si svoje hranice pred nelegálnou migráciou, lebo slovenský minister vnútra a šéf migračného úradu Orlovský totálne zlyhali. SMER dnes preto podáva návrh na odvolanie ministra Mikulca za úplné nezvládnutie situácie ohľadne migrantov.

 

Druhá, rovnako dôležitá situácia je slovenské zdravotníctvo. Táto téma bola vždy mimoriadne citlivá pre každú vládu. R. Fico ako premiér nie raz riešil platy zdravotníkov, sociálneho napätia medzi zdravotníkmi a pracovníkmi v zdravotníctve, no vždy sa našlo riešenie. Dnes sme svedkami nečinnosti vlády.

 

Poslanci zo Zdravotníckeho výboru NR SR mali stretnutie s odborármi zo zdravotníctva, kde prišiel predseda Lekárskeho odborového združenia, Peter Visolajský a jeho kolegovia. V súčasnosti je podaných 2200 výpovedí, kde lehota končí 1. decembra.

 

„Môžeme prijať filozofiu, že časť týchto ľudí sa vráti naspäť do zamestnania, rovnako musíme akceptovať, že možno polovička týchto ľudí povie, že odchádza definitívne. Nemocnice hlásia, že odkladajú operačné zákroky. Sú to tisíce operačných zákrokov, ktoré nebude mať kto realizovať. Čo robí naša vláda? Lengvarský hovorí niečo o memorande, ktoré nikto nevidel. Včera bolo rokovanie, na ktorom sa na ničom nedohodli. Je tu niekoľko vážnych požiadaviek lekárov, o ktorých musí rokovať vláda. Ľudia majú ústavné práva na Slovensku, pokiaľ ide o zdravotnú starostlivosť. Z tohto dôvodu sme sa dohodli s odborármi v tom, že my preberieme ich požiadavky, ktoré momentálne sú na stole. A nejde iba o požiadavky, ktoré sa týkajú zvyšovania platov alebo zvyšovania poistného, ktoré platí štát za poistencov. Tu sú aj systémové veci, ktoré sa týkajú vzdelávania lekárov, ako to bude ďalej s lekárskymi fakultami a ďalšie veci,“ priblížil Robert Fico.

 

SMER pripravil návrh uznesenia, kde pomenúva jednotlivé požiadavky odborárov, kladie k nim konkrétne termíny a zodpovedné osoby, ale najmä žiada vládu SR, aby urobila všetko pred podpísanie memoranda o porozumení medzi zdravotníckymi pracovníkmi, lekármi a vládou SR. Toto memorandum má umožniť, aby každý, kto dal výpoveď, sa mohol vrátiť naspäť do práce. Memorandum však bolo nepochopiteľne poslané na pripomienkovanie na ostatné ministerstvá.

 

Podpredseda strany L. Kamenický skonštatoval, že na poslednom rokovaní finančného výboru dostali poslanci žiadosť, aby prijali pána P. Visolajského. No výbor, hoci bol počtom poslancov uznášaniaschopný sa zrazu vyľudnil, ostali len dvaja poslanci, čo je evidentne záujem vlády o riešenie problémov v zdravotníctve.





Zdroj: https://fb.watch/gGb0rR9zbi/