Tlačová beseda strany Smer-SD na tému: Pozmeňujúce návrhy strany Smer - SD (300 eur pre lekárov, 500 eur pre dôchodcov); Reakcia na I. Matoviča

09.12.2021 Tlačové správy, Videá Tlačové správy, Videá

Predseda strany SMER – sociálna demokracia Robert Fico sa na dnešnej tlačovej besede vyjadril k opatreniam, ktoré včera schválila vláda. Poznamenal, že tieto opatrenia považuje za akt zúfalstva a hlúposti a navyše potvrdzuje, že každá z vládnych strán chce niečo iné. „Takýmto aktom zúfalstva je aj návrh z dielne ministerstva financií, aby sa osobám starším ako 60 rokov, ktoré podstúpia zaočkovanie, vyplatili finančnú náhradu. Najskôr bola pôvodná podoba poukážky v hodnote 500 eur, ktoré sa mohli použiť na rôzne účely. Keďže tento návrh hneď na začiatku narazil na obrovský odpor, dokonca narazil na odpor aj vo vnútri vládnej koalície, tak po dlhých hodinách diskusií povedala spoločná spravodajkyňa niečo, čo sme ešte nikdy nepočuli v histórii slovenského parlamentarizmu. Odporúčala, aby návrh zákona bol prerokovaný v druhom čítaní v takej podobe, ako bol oznámený na tlačovej konferencii. Ide o nesmierne poníženie a zohavenie legislatívneho procesu,“ uviedol R. Fico.

Ďalšie zohavenie legislatívny procesu je to, že včera po otvorení druhého čítania neboli k dispozícii pozmeňujúce návrhy, o ktorých toľko koalícia hovorila. Navyše tento pozmeňujúci návrh predložila spoločná spravodajkyňa ako posledná v rozprave, teda na tento návrh nebolo možné reagovať. Výsledkom tohto návrhu je, keďže sa koalícia na seba už nemôže pozerať, že vyplácanie bude podmieňované očkovaním. Ale namiesto poukazov má ísť o hotovosť vo výške 200, respektíve 300 eur, čo je však podľa strany SMER – SD segregačný návrh, ako aj celá politika vlády v boji proti pandémii. Preto, ako už bolo avizované, včera (8. 12.) poslanci SMERu – SD predstúpili v Národnej rade (NR) SR s dvoma návrhmi. Prvý predložil v mene klubu Ján Richter, ktorý, aby odstránil túto diskrimináciu, povedal, aby sa dalo každému seniorovi nad 60 rokov 500 eur v hotovosti, a to bez podmieňovania očkovaním. 

Druhý návrh včera v mene poslaneckého klubu strany SMER – SD predložil predseda strany Robert Fico a týkal sa stabilizácie zdravotníckeho personálu. Podstatný rozdiel medzi prístupom opozície a koalície by bol v tom, že v prvom rade sa treba venovať urgentne pacientovi, akonáhle by bol pozitívne testovaný na covid a druhý rozdiel je v tom, že by bol stabilizovaný zdravotnícky personál, čo však vláda odmieta urobiť. „Preto sme včera podali návrh, ktorý smeruje k novelizácii Zákona o štátnom rozpočte na rok 2021, kde navrhujeme navýšiť výdavkovú časť rozpočtovej kapitoly ministerstva zdravotníctva o 300 miliónov eur. Tieto peniaze by boli potom použiteľné aj v roku 2022 predovšetkým na zvýšenie platov pre lekárov a zdravotné sestry najmä tých, ktorí sú v prvej línii, ale potom aj na motiváciu a stabilizáciu ostatnej časti  zdravotníckeho personálu. Na moje veľké prekvapenie na samotný návrh neprišla žiadna reakcia typu nedá sa to. Počuli sme spŕšku invektív a nadávok, kvôli ktorým musel podpredseda národnej rady Juraj Blanár prerušiť schôdzu národnej rady, pretože to, čo včera predvádzal dlhoročný psychiatrický pacient Igor Matovič v národnej rade, je už úplne neakceptovateľné,“ prízvukoval R. Fico.

Na záver potvrdil, že poslanci za stranu SMER – SD nepodporia tento segregačný návrh zákona, budú hlasovať za hotovosť 500 eur pre každého nad 60 rokov a tiež za navýšenie rozpočtu o 300 miliónov pre lekárov a zdravotnícky personál, aby v roku 2022 došlo k stabilizácii tohto sektora.





Zdroj: https://fb.watch/9NYoTuIYow/