Tlačová beseda strany SMER-SD na tému: Stanovisko strany SMER-SD k prerokovaným zákonom

12.11.2021 Tlačové správy, Videá Tlačové správy, Videá

Dnes boli v národnej rade schválené zákony, na základe ktorých SMER – sociálna demokracia opätovne prízvukuje, že súčasná vláda a tiež prezidentka vyhlásili slovenskému národu vojnu. Koaliční poslanci totiž včera podporili návrh zákona o kategorizácii ústavnej zdravotnej starostlivosti 76 hlasmi. „Nás zarazilo, že poslanci koalície po tom, čo odsúhlasili zrušenie veľkej časti nemocníc na Slovensku, si ešte aj zatlieskali,“ povedal predseda strany R. Fico.

 

Dnes bol v národnej rade schválený zákon, ktorý má reagovať na tretiu vlnu pandémie. SMER – SD však tomuto zákonu vyčíta konkrétne veci: „Predovšetkým je to zlepenec zákonov, ktoré vláda Slovenskej republiky predložila v skrátenom konaní bez akéhokoľvek sociálneho dialógu. Výsledkom je, že tu je obrovský hnev zamestnávateľov, zamestnancov, ľudí. Tento zákon bude viesť k vyostrovaniu napätia, určite bude viesť k väčšej agresivite, pretože veľmi symbolicky sa rozhodla vláda, že ako prvý článok tohto zákona schváli výrazné zvýšenie sankcií za priestupky, ktoré môžu občania spáchať v súvislosti s bojom proti pandémii. Naďalej veľmi výrazne nesúhlasíme so skutočnosťou, že štát prenáša na jednej strane povinnosť vykonávať testovanie, ale súčasne prenáša aj povinnosť platiť za toto testovanie. Necítime žiadne úľavy, nie je tam nič, čo by ľuďom na Slovensku pomohlo. Je to len prejav zúfalstva vlády, ktorá už nevie, čo má robiť, tak prišla s nejakým obuškom,“ uviedol Robert Fico. 

 

Pri prerokovaní tohto zákona navyše došlo k hrubému porušovaniu rokovacieho poriadku, ktorý jasne hovorí, že ak sa predkladá návrh zákona a súčasne sa predpokladá, že na jeho vykonanie budú potrebné vykonávacie predpisy, ktoré nadobudnú účinnosť v tom istom čase, ako novelizovaný zákon, musia byť do národnej rady predložené aj návrhy vykonávacích predpisov. Inak je to hrubé porušenie rokovacieho poriadku, čo však túto vládu absolútne nezaujíma.

 

SMER – SD predložil aj návrh uznesenia so žiadosťou, aby sa národná rada obrátila na Ústavný súd, aby čo najrýchlejšie rozhodol o podaniach, ktoré sa dotýkajú vecnej pôsobnosti Úradu verejného zdravotníctva. „Aj my namietame, že nie je možné vyhláškami zasahovať do základných práva slobôd ľudí. Dali sme uznesenie, ktoré navrhovalo, že národná rada oslovuje Ústavný súd Slovenskej republiky a žiada ho, aby bezodkladne rozhodol o podaniach predovšetkým generálneho prokurátora  z 18. marca tohto roku a tým Ústavný súd prispel k určitej miere stability a právnej istoty,“ tvrdí R. Fico.

 

Tiež potvrdil, že nemôže vylúčiť podanie na Ústavný súd SR, pretože návrh dnes schváleného zákona proti tretej vlne je segregačný, obmedzuje základné ľudské práva, zavádza obrovskú nerovnosť.





Zdroj: https://fb.watch/9enjWhjHh4/