Tlačová beseda strany SMER-SD na témy: Situácia v zdravotníctve; Nezvladnutá imigrácia; Schôdza NR SR

10.11.2022 Tlačové správy, Videá Tlačové správy, Videá

SMER - SD sa na tlačovej konferencii venoval trom témam, situácii v zdravotníctve, imigračnej kríze a tiež aktuálnej schôdzi Národnej rady SR (NR SR). Predseda strany Robert Fico uviedol, že všetci vedia, že nedošlo k dohode medzi lekárskymi odbormi a vládou a memorandum ponúkané vládou nič nerieši. Smer pozorne sleduje, čo sa deje, pretože ak vláda chce ignorovať takmer 2200 výpovedí, ktoré dali lekári a ktoré skončia 1. decembra ukončením pracovného pomeru, toto jej obrovské ohrozenie schopnosti zdravotníctva poskytovať verejnosti primerané zdravotné služby. Smer podal návrh na mimoriadnu schôdzu, kde pripravil návrh uznesenia, ktoré spočíva v požiadavkách odborárov. Návrh, ktorý ukladá priame povinnosti vláde SR, no hlavne žiada vládu, aby uzatvorila také memorandum s lekármi, ktoré  zabezpečí, že nebudeme vystavení prvého decembra krízovému stavu, kedy nemocnice nebudú schopné ani operovať. „Za tejto situácie nás prekvapuje, že predstavitelia vládnej koalície hovoria, že schôdzu, na ktorej bude treba schvaľovať program neotvoria a že tento program chcú zastaviť. Pýtam sa veľmi jasne, kto iný, keď nie vláda Slovenskej republiky, keď vláda nie je schopná v tejto situácii konať, keď nie, parlament Slovenskej republiky má prísť a povedať, takto to bude,“ povedal R. Fico. Vláde je však zjavne jedno, že sú tu ľudia, ktorí čakajú dlhé mesiace na operácie len kvôli tomu, že vláda nie je schopná sa dohodnúť. Vyzval strany v NR SR, že nie je možné hazardovať, je dôležité prijať uznesenie, ktoré nie je útočné ani urážajúce, len presne hovorí, čo žiadajú odborári.

 

Druhá téma sú reakcie ministra Mikulca a jeho podriadených na aktuálnu situáciu na hraniciach s Českou republikou, no aj reakcie na podanie návrhu SMERu na vyslovenie nedôvery ministrovi vnútra. Ten totálne zlyhal pri ochrane slovensko-maďarskej hranice, ktorá je podľa slov imigranta na hraniciach „very, very open“. A títo ľudia, nelegálni migranti sa môžu po území Slovenska voľne pohybovať, využívať služby, ktoré im Slovensko poskytuje, no môže sa stať aj tragédia. Preto aj v tejto situácii R. Fico vyzval poslancov, aby podporili program schôdze a aby bolo schválené uznesenie predložené stranou SMER – SD, tiež žiada všetkých, aby sa konečne ministra vnútra zbavili.

 

Tretia téma bola včerajšia schôdza NR SR, keď prešiel významný zákon, ktorý mení pravidlá pomerne výrazne v druhom dôchodkovom pilieri. „My sme vytiahli karty, pretože sme chceli tento zákon zablokovať, napriek tomu sa im podarilo nazhromaždiť 76 poslancov, z nich 74 hlasovalo za tento zákon. Odhliadnem od toho, že takéto vážne zákony prechádzajú takouto cestou. Vy si pamätáte, že keď sa vytváral druhý pilier, v čase Kaníka, tak založenie tohto druhého piliera prešlo obyčajným zákonom v parlamente o jeden jediný hlas. My sme vtedy hovorili, to nemyslíte vážne. A teraz zrazu sa ani neurobí zmena tohto druhého piliera na základe hlasov vládnej koalície, lebo oni majú 73 hlasov, ale dohodnú sa s poslancami opozičnými, nezávislými a ktorí patria k Ľudovej strane Naše Slovensko. Prosím, nech mi niekto vysvetlí, čo viedlo troch poslancov strany Ľudová strana Naše Slovensko k tomu, že hlasovali za tento Krajniakov paškvil, ktorý okrem iného aj zdaňuje úspory ľudí, ktoré majú v druhom pilieri,“ pýta sa predseda SMERu. Ten teda tvrdí, že prezidentka nemôže urobiť nič iné, len vrátiť tento zákon do Národnej rady SR, nehovoriac o obsahu tohto zákona.

 

Robert Fico dodal, že sa treba k Slovensku správať konštruktívne, teda schváliť memorandum s lekárskymi odbormi, aby lekári nastúpili aj v decembri do práce. Tiež nech minister vnútra odíde z funkcie, nakoľko je nepotrebný a amatérsky. Na záver varoval túto vládu, treba sa dohodnúť so skutočnou opozíciou o predčasných parlamentných voľbách a majú zagarantovaný riadny a slušný priebeh schôdzí NR SR.





Zdroj: https://fb.watch/gIKMDqYEfT/