Tlačová konferencia predsedu strany SMER - SD na tému: Šokujúce informácie, ako NAKA ovplyvňuje sudcov ŠTS

17.03.2022 Tlačové správy, Videá Tlačové správy, Videá

R. FICO: JE ŠKANDALÓZNE, AKO PRÍSLUŠNÍCI NAKA OVPLYVŇUJÚ SUDCOV ŠTS

Dnes sa predseda strany SMER – sociálna demokracia Robert Fico, člen predsedníctva strany Robert Kaliňák a advokát Marek Para na tlačovej besede vyjadrili k šokujúcim informáciám, ktoré sa týkali  ovplyvňovania sudcov Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) zo strany príslušníkov NAKA. Robert Fico uviedol, že napriek vojne na Ukrajine nie je možné na Slovensku pripustiť neprávosti, kde bude dochádzať k hrubému porušovaniu zákonov a tiež nie je možné porušovať pravidlá demokracie, ako je nastavovanie cenzúry.

Na Slovensku existuje systém manipulovania trestných konaní s cieľom atakovať predstaviteľov a nominantov opozície a tiež ľudí spájaných so stranou SMER – SD. Tiež existuje skupina angažovaných vyšetrovateľov na NAKA, skupina prokurátorov na Úrade špeciálnej prokuratúry (ÚŠP), ale aj sudcov na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS), ako aj na Najvyššom súde SR, ktorí slúžia tomuto politickému cieľu. SMER – SD už niekoľkokrát preukázal, aký vzťah majú operatívci a vyšetrovatelia NAKA, ale aj niektorí prokurátori ÚŠP k tzv. univerzálnym svedkom, ktorí sú často obvinení z najzávažnejšej trestnej činnosti. Univerzálni svedkovia sú pripravovaní na výpovede, dostávajú často obrovské výhody, sú na slobode, dokonca dostávajú štátne zákazky. 

Robert Fico tiež odprezentoval výpoveď svedka, ktorý 7. decembra 2021 na hlavnom pojednávaní ŠTS v Pezinku hovorí o tom, ako sa k nemu správali vyšetrovatelia NAKA. Ten uviedol, že od jeho prvej minúty zadržania 15. mája 2020, či už vyšetrovateľ Ďurka, alebo vyšetrovateľ Čurilla dobre vedeli, že s danou trestnou činnosťou obvinený nemá nič spoločné. Bol však vzatý v pozícii svedka štýlom: zaklopali a vzali ho s otázkou, či je ochotný vypovedať. Dali mu prečítať nezmysly, ktoré mal potvrdiť a usvedčiť ostatných. Zadržaný uviedol, že nemá problém povedať, ako to všetko bolo, no to, čo prečítal boli nezmysly. „Na to vyšetrovateľ Čurilla povedal: Ako myslíte. Predo mnou roztrhal papier – Zápisnicu o výsluchu svedka, do pol hodiny som bol obvinený a rok a pol som bol v kolúznej väzbe v Žiline. Jednoducho čakali, že napíšem list na NAKU, že mi Ďurka napíše, čo mám vypovedať, na akéhokoľvek člena a to sa naučím naspamäť,“ uviedol dotyčný svedok. 

Vyšetrovatelia jednoznačne potvrdili, že vedia, že s tým nič nemá, že im ide o niekoho iného, že má len potvrdiť tú výpoveď, ktorú mu ukázali a hneď ho pustia. Robert Fico teda konštatuje, že tak, ako tvrdil, že je tu úzka spolupráca politicky angažovaných vyšetrovateľov NAKA a prokurátorov ÚŠP, kde sa často prokurátori angažujú vo veciach, s ktorými nemajú nič spoločné. Hľadal ale prepojenia, ktoré sa týkajú toho, ako sa dostanú k sudcom a zabezpečia, aby sa konkrétna osoba dostala do väzby. Na tlačovej besede prečítal vážne vyjadrenie jedného zo svedkov, pracovníka NAKA (v prílohe). 

Robert Fico sa venoval aj predsedovi ŠTS, doktorovi Hrubalovi, ktorý preukázateľne spolupracuje s policajtmi, čo je v rozpore so všetkými právnymi predpismi. Predseda SMERu – SD sa obrátil na generálneho prokurátora so žiadosťou, aby na svojej prokuratúre „poupratoval“ Augiášov chliev. Poukázal aj na to, že generálny prokurátor atakuje jeho blízke osoby. „Pán generálny prokurátor, veľmi dobre viete, o čom hovorím. Ak rešpektujete dnes, že je prokurátor špeciálnej prokuratúry Kyseľ, ktorý bol skoro ako dvojka menovaný na túto inštitúciu a mal opakované prieťahy, dokonca aj v prípadoch, keď išlo o osoby vo výkone väzby, tak nerozumiem, prečo šikanujete ľudí, ktorí ani nie sú na prokuratúre za veci, ktoré s trestnou činnosťou nemajú nič spoločné. Privítal by som, keby som sa ja nestal obeťou nejakých čistiek v rámci prokuratúry a vy by ste toto všetko opomenuli, čo tu dnes prezentujeme,“ uviedol R. Fico. 

Advokát Marek Para za seba dodal, že od začiatku otvorenia kauzy Očistec bola prioritná úloha dosiahnuť rozhodovanie v nestrannom prostredí no s možnosťou prístupu k úplným dôkazom a spisom. „Postupom času vyplávali na povrch skutočnosti, ktoré sme očakávali, že budú promptne prešetrené a očakávali sme najmä, že nám bude umožnený rozsiahly prístup k dôkaznému materiálu o to viac, že v auguste 2021 uznesením Najvyššieho súdu SR bola jasne skonštatovaná povinnosť umožniť nám rozsiahly prístup ku všetkým dôkazom. Napriek tomu, že existujú rozsiahle výpovede, ktoré hovoria o manipulácií konaní, ktoré hovoria o nátlaku, ktoré hovoria konkrétne o zameraní postupu orgánov činných v trestnom konaní, napríklad prokurátora doktora Repu, prípadne prokurátora doktora Šúreka proti mojim mandantom, k týmto dôkazom je nám odopieraný prístup. Dochádza k tak masívnemu omeškaniu, že napriek tomu, že sa zúčastňujeme rôznych hlavných pojednávaní, tak nám je doslova bránené urobiť si ucelený obraz,“ uviedol M. Para. Zdôraznil, že pokiaľ sa máme baviť o právnom štáte, musí mať tak on, ako aj klient istotu, že príde pred nestranného sudcu a bude mať prístup ku všetkým dôkazom.

Robert Kaliňák zhrnul, že keď dostal k dispozícii rozhodnutie generálnej prokuratúry o správoplatnení obvinenia policajtov NAKA, bolo to zdesenie. No vyzerá to podľa jeho slov ako špička ľadovca, ktorá hovorila o miešaní obvinení, ktoré sa vymýšľajú len v prostredí polície. No dnes predložené dôkazy svedčia o tom, že nie iba prepojenie polícia a prokuratúra, ale aj priame prepojenie polície so súdmi, kde policajti diktovali, kto má byť súčasťou a tešili sa, že sudcovia, ktorí im nešli po ruke, budú vylúčení z rozhodovania. Tiež platí, že priamo komunikovali so sudcami, ktorí rozhodovali o väzbách. Preto skonštatoval, že dnes úplne ináč číta 15 rozhodnutí Ústavného súdu SR, ktoré potvrdzovali porušenie ústavných práv. Uviedol, že pokiaľ chcú naďalej pokračovať v porušovaní zákonov, pokiaľ sa naďalej budú angažovať politicky zaujatí sudcovia, tí, ktorí spolupracovali s políciou, nikdy z toho nevznikne rozhodnutie, ktoré bude udržateľné pred európskymi inštitúciami.




Zdroj 1: https://fb.watch/bPdnxbIDE9/ 

Zdroj 2: https://www.facebook.com/smersd/posts/268954342091742