Tlačová konferencia strany SMER - SD na tému: aktuálne rokovanie NR SR

07.12.2021 Tlačové správy, Videá Tlačové správy, Videá

Predseda strany SMER– sociálna demokracia Robert Fico na začiatku dnešnej tlačovej besedy uviedol, že niektorým vyjadreniam a krokom súčasnej vlády nerozumie. Pred niekoľkými týždňami totiž vláda na čele s prezidentkou Z. Čaputovou vyhlasovala, že Slovensko a slovenské zdravotníctvo je pripravené na zvládnutie tretej vlny pandémie. Pripravené však nie je nič, počet obetí narastá, v skladoch sú nepoužité pľúcne ventilácie, zo Slovenska odchádzajú lekári a sestry. SMER – SD sa rozhodol na túto situáciu reagovať zvolaním mimoriadnej schôdze v spolupráci s nezaradenými poslancami okolo Tomáša Tarabu. Na tejto schôdzi chceli hovoriť o východiskách krízy v zdravotníctve, no schôdza bola zamietnutá, pretože koalícia sa bojí rokovať o tom, do akého stavu dostala slovenské zdravotníctvo. Návrh uznesenia, ktorý mal predložiť poslanec T. Taraba obsahoval konkrétne prvky, ktorými žiadal vládu o ich realizáciu. „Sme vyzývaní ako opozícia, aby sme dávali svoje nápady a návrhy na riešenie nielen covid krízy, ale aj stavu zdravotníctva. Prvýkrát sme sa to snažili urobiť pred dvomi mesiacmi, pretože naše informácie boli úplne opačné, ako boli informácie premiéra Hegera a ministra Lengvarského, ktorí všetkých ubezpečovali, že slovenské zdravotníctvo je v najlepšom stave. My sme mali informácie ako opoziční politici, že slovenské zdravotníctvo je pred totálnym kolapsom. To, čo sme chceli spraviť na tejto schôdzi, bolo opýtať sa v mene občanov, nielen kde sú takzvané ventilátory, chceli sme sa pýtať, ktorý je ten zdravotnícky personál, ktorý mal byť zaškolený, pretože nestačí iba nakúpiť ventilátory a nechať ich v krabiciach zabalené, ale sú potrební ľudia, ktorí ich budú obsluhovať. Chceli sme sa pýtať ministra zdravotníctva, z akého dôvodu veľkú časť lekárskej obce ignoruje. Nie je viac ponižujúce, ako to, že musí 120 osobností napísať list premiérovi Hegerovi, aby sa s nimi láskavo stretol kvôli tomu, že je ohrozená zdravotná starostlivosť?“ uviedol poslanec T. Taraba. Napriek tomu, že premiér tento list dostal, k žiadnemu stretnutiu nedošlo. 

 

Robert Fico pripomenul dva zásadné rozdiely, pokiaľ ide o ponímanie boja proti pandémii zo strany opozície a vládnej koalície. „SMER – sociálna demokracia by bez akéhokoľvek zaváhania použil finančné prostriedky na stabilizáciu lekárov a zdravotných sestier. Nebudeme vyčítať vláde zvýšenie deficitu, prípadne zvýšenie verejného dlhu, ak sa použijú okamžite peniaze na to, aby sa vrátili do práce ľudia, ktorí odišli do predčasného dôchodku, prípadne, aby sme našli aj tých, ktorí postupne odišli do blízkeho zahraničia alebo prestali pracovať v oblasti zdravotníctva z dôvodov podmienok, ktoré sú pre týchto ľudí neakceptovateľné. Druhý rozdiel je v prístupe k ľuďom. Od samého začiatku tvrdíme, že sa treba venovať pacientovi, akonáhle je uňho zistený covid. Treba mu dať lieky zadarmo, treba mu dať lekársky protokol, treba mu dať užitočné telefónne číslo, kde sa dozvie, ako má postupovať podľa toho, aké príznaky má. Plus keby sme nakúpili viac ako tisíc pľúcnych ventilácií, tak by nemohli skončiť v nejakom tajnom sklade, ale ten rok a pol by sa využil na prípravu ľudí, ktorí by tieto pľúcne ventilácie vedeli potom aj ovládať,“ priblížil R. Fico.

 

Druhá mimoriadna schôdza, ktorá bola na dnes zvolaná, sa týkala drastického zdražovania, čo je už možno piaty pokus dostať túto tému na schôdzu rokovania NR SR. Dnes sa dokonca dostáva téma chudoby a zdražovania už pred covid, treba očakávať v roku 2022 obrovské sociálne výbuchy. V roku 2022 priemerná rodina minie jeden mesačný plat iba na zdražovanie. „My sme chceli sem postaviť pána Sulíka, pána Hegera, nech nám povedia, čo s tým idú robiť. My ponúkame znižovanie DPH, pokiaľ ide o ceny energií, ponúkame plynové vratky, ako sme to už robili aj v minulosti. Ponúkame prácu s cenou energií, pretože sa dá pri cene elektriny pracovať s niektorými položkami, ktoré majú vplyv na celkovú cenu. Povedzte mi, prečo táto vláda neponúka okrem šmýkania sa na toboganoch a pekných nechtov, nič?“ pýta sa predseda SMERu – SD. Koalícia však túto schôdzu neotvorila, pretože ju tieto problémy nezaujímajú. Preto podľa R. Fica, keďže koalícia nechce prijímať žiadne zákony, odmietajú podania na ústavný súd, na mimoriadnych schôdzach bránia prerokovať konkrétny program, je jediným východiskom organizovanie verejných protestov.





Zdroj: https://fb.watch/9LmXPTqunK/