Tlačová konferencia strany SMER - SD na tému: Dnes prijaté opatrenia len odzrkadľujú stav vládnej koalície -nejednotné, protichodné a konfliktné

18.11.2021 Tlačové správy, Videá Tlačové správy, Videá

Predseda strany SMER – SD Robert Fico na tlačovej besede reagoval na rozhodnutie vlády SR, ktorá na dnešnom rokovaní schválila opätovné sprísnenie protipandemických opatrení. Podľa neho to, čo vláda prijala, nemá žiadnu vnútornú logiku. Navyše vláde zrejme ide iba o zvyšovanie profitu firiem, ktoré vyrábajú vakcíny. „Ak teda berieme na vedomie to, čo prijali alebo to, čo vieme, že prijali, pretože oni neboli schopní ani zopakovať na tlačovej konferencii, čo je obsahom opatrení, ktoré dnes vláda prijala. Vieme, že zrovnoprávnili očkovaných s tými, ktorí prekonali covid a dali úplne nabok nezaočkovaných. V prípade nezaočkovaných povedali, že títo nebudú môcť chodiť do nákupných stredísk, nebudú môcť chodiť do obchodov, do kina, na hromadné stretnutia a toto všetko budú môcť robiť len zaočkovaní alebo tí, čo prekonali covid. Tak buď som ja blbec alebo je blbec niekto iný. Je pravda, že človek, ktorý je zaočkovaný, môže dostať covid? Je. Je pravda, že človek, ktorý je zaočkovaný, môže roznášať covid? Je. Kto je teda v danom okamihu najbezpečnejší? No ten, kto má dobrý test,“ povedal R. Fico. 

 

Ak totiž PCR test ukáže, že človek nie je infikovaný, je určite bezpečnejší ako očkovaný, ktorý môže chorobu roznášať. Vláda však vidí iba jedno, aby sa ľudia očkovali, pričom to nie je samo osebe cesta von z pandémie.

 

R. Fico zopakoval, že postavenie toho, kto je zaočkovaný, toho, kto prekonal covid a toho, kto má test, musí byť z hľadiska práva rovnaké. V opačnom prípade ide o segregáciu a protiústavnosť. Navyše vláda opätovne neurobila nič s tým, čo SMER – SD spomína už dlhší čas, aby sa štát začal starať o človeka od okamihu, keď bol pozitívne testovaný na covid. Dnes je to totiž tak, že dostane od lekára potvrdenie, že má covid a pošlú ho domov, napospas osudu. „Prečo od okamihu, ako zistíme, že je pozitívne testovaný, nedostane protokol od lekára, toto rob, tu máš všetky lieky zadarmo, podporné liečivá zadarmo a máš možnosť komunikovať s ambulantným lekárom o priebehu tvojej choroby. Výrazne by sa znížila miera zaťaženosti nemocníc, nehovoriac o zaťaženosti zdravotníckej techniky. To, čo dnes vláda prijala je úplne alogické. To, čo dnes vláda prijala bude smerovať k šíreniu covidu,“ uviedol R.

 

SMER – SD samozrejme v takejto podobe napadne na Ústavnom súde SR. Robert Fico opäť vyzval prezidentku Z. Čaputovú, aby spustila referendum, Slovensko sa totiž rúti do katastrofy a do obrovských sociálnych výbuchov.

 

Člen predsedníctva strany Igor Melicher povedal, že schválené opatrenia sa vymykajú tomu, čo odporúča Európsky parlament, že nie je možné niekoho nútiť zaočkovať. Podľa neho zavedenie trojtýždňového lockdown pre nezaočkovaných by znamenalo obrovské ekonomické výpadky pre ekonomiku a hospodárstvo. Dnes sme na Slovensku svedkami fenoménu niečoho, čo sa volá „byť nezodpovedným očkovaným“. Je to však oficiálne povolené vládou, lebo títo nemusia ísť do karantény, nemusia si robiť testy, môžu chodiť na spoločenské a kultúrne podujatia. „Nie som za to, aby sme rozdeľovali ľudí, naopak, národ je silný vtedy, keď je komunitný. Myslím si, že to, čo robí vláda dnes je to, že hádže zodpovednosť na ľudí, pretože aj tých 13 tisíc obetí covidu je na pleciach vlády. Dnes, keď nevedia, čo majú robiť, nútia ľudí do očkovania. Mohli sme to vidieť aj v stredu, keď boli v uliciach tisíce ľudí. Vláda vyzýva na to, že protesty sú prejavom niečoho, čo je proti demokracii a že sa tam stretávajú ľudia, ktorí potom šíria nákazu. Ľudia majú právo stretávať sa  a to, v akých veľkých počtoch vychádzajú von do ulíc len znamená, ako sú nespokojní s touto vládou, ktorá ich segreguje a ktorá ich rozdeľuje,“ uzavrel I. Melicher.





Zdroj: https://fb.watch/9mlwyfEzA5/