Tlačová konferencia strany SMER - SD na tému: Vláda SR stále nič nerob

06.04.2022 Tlačové správy, Videá Tlačové správy, Videá

Predstavitelia strany SMER – SD na dnešnej tlačovej besede opäť poukázali na nečinnosť vlády v boji proti zdražovaniu. Od septembra 2021 začala na Slovensku inflácia prudko stúpať, dnes dosahuje 9%, no vláda, ako inak, nekoná. Preto SMER – SD na najbližšiu schôdzu Národnej rady SR (NR SR) predloží uznesenie ako samostatný bod programu, kde chce, aby sa na základe tohto uznesenia vláda predložila kompenzačné opatrenia pre ľudí a ako spôsob, ako chce riešiť zdražovanie. Minister práce dnes na vláde predložil návrh na finančnú pomoc najslabším vo výške 50 miliónov eur, čo je absurdné, pritom sa vláda zaoberá tým, ako ide minúť na bojové vozidlá pol miliardy. „Inflácia sa podobne vyvíja v okolitých krajinách, ako na Slovensku. Poľská republika napríklad zrušila DPH na niektoré potraviny, plyn a hnojivá. Znížila DPH na benzín a naftu na 8%. Maďarsko v novembri zastropovali ceny benzínu a nafty na 1 euro 30. Zregulovali ceny základných potravín, napríklad slnečnicový olej alebo kuracie prsia. Čo sa týka Českej republiky, preplácajú náklady na bývanie, ak cena presiahne 30 percent ich čistých príjmov. Ďalej zvýšila o 10 percent úroveň životného a existenčného minima. Rakúsko zvýšilo príspevky na dochádzku za prácou o polovicu, znížilo dane z plynu a elektriny zhruba o 90 percent. Belgicko znížilo dane z plynu a elektriny z 21 percent na 6 percent. Slovenská vláda nerobí absolútne nič,“ uviedol podpredseda strany Ladislav Kamenický.  Pritom samotná Európska komisia navrhla vládam, aké opatrenia majú robiť, no táto vláda namiesto opatrení robí smiešne memorandá.


Vyjadril sa aj k téme odpojenia plynu z Ruska. Nakoľko SR je jedna z najzávislejších krajín na ruskom plyne, máme teda oveľa väčší problém, ako západné krajiny, ktoré si plyn dovezú napríklad zo Severnej Afriky. Preto je nehorázne si myslieť, že je dobrý krok naraz odpojiť našu republiku od ruského plynu.


Podpredseda strany Richard Takáč pripomenul, že na ostatnej schôdzi NR SR SMER – SD ponúkal 11 opatrení, ktoré vláda mohla prijať okamžite. Schôdza bola samozrejme zamietnutá. V opatreniach bola napríklad regulácia cien energií pre výrobcov potravín a poľnohospodársku výrobu zo strany štátu. Ďalej daňovo-odvodové úľavy pre zamestnancov u výrobcov potravín a v poľnohospodárskej výrobe na obdobie jedného roka. Priama finančná podpora do potravinárskych podnikov na zníženie nákladov na pohonné hmoty a vstupné suroviny. A tiež podpora postavenia našich výrobcov potravín v dodávateľsko-odberateľských vzťahov.


Ľuboš Blaha si myslí, že vláda vyhlásila vojnu vlastným občanom. Dve miliardy chce dať Matovič na Ukrajincov, pol miliardy chce dať Naď na bojové vozidlá. Nuž a 50 miliónov nechali na vlastných občanov. Aj on vyzval vládu, aby riešila Slovákov, slovenské problémy, nezamestnanosť, zdražovanie, sociálne problémy a neposielala zbrane na Ukrajinu a nerobila z ruského národa nepriateľa. Pokiaľ však bude vláda pokračovať vo vojne proti vlastným občanom, čaká ju osud ako neoliberálnu opozíciu v Maďarsku.





Zdroj: https://fb.watch/cdlJJu-VtT/