Tlačová konferencia strany SMER - SD na tému: Vláda vyhlásila vojnu vlastným občanom

09.11.2021 Tlačové správy, Videá Tlačové správy, Videá

Na druhej tlačovej besede strany SMER – SD predstavil predseda strany Robert Fico výsledky rokovania vedenia strany. Oznámil, že strana bude mať 17. novembra výročný snem, tentokrát v jazdiarni Bratislavského hradu. „Na tomto sneme chceme ukázať, ako by sme to robili, keby sme boli súčasťou vládnej koalície, pokiaľ ide o protipandemické opatrenia. My sa chytáme za hlavu, keď počúvame, že v čiernych okresoch budú mať prístup do reštaurácií iba plne zaočkované osoby. Čo je to za nezmysel? Po prvé je to jasná segregácia, ktorá je zakázaná aj ústavne a po druhé, najbezpečnejší je otestovaný človek. Je to totálna hlúposť, s čím prichádza vládna koalícia na základe nejakých odporúčaní,“ povedal v úvode predseda strany R. Fico.

 

Snem strany bude v réžii OTP, to znamená, že každý delegát bude zaočkovaný alebo prekonal vírus alebo bude mať platný test, ktoré budú preplatené centrálou strany. Ďalej na mieste bude špeciálna brána s teplomerom a budú tam všetky nevyhnutné prostriedky na ochranu zdravia. Pokiaľ napríklad niekto nebude mať rúško, strana zabezpečí aj to. „Tu len ukazujeme, že celý náš prístup pokiaľ ide o boj proti pandémii, je postavený na dobrovoľnosti a rovnosti. Nemôžeme ani nikoho nútiť do očkovania a rovnako musíme rešpektovať, že ak niekto podstúpi test alebo covid prekonal, je rovnocenný s tým, čo je zaočkovaný. Toto je prístup. Plus ak od toho človeka niečo chcem, tak mu vytvorím na to podmienky napríklad tým, že mu preplatím tie testy,“ uviedol R. Fico.

 

R. Fico tvrdí, že to, čo dnes robí vláda robí v protipandemických opatreniach a čo chce priniesť, začína vyvolávať obrovské množstvo ústavných otázok. Ak príde niekto na Slovensku s hlúposťou typu, že ak nie si zaočkovaný, prídeš o prácu alebo ak nebudeš zaočkovaný a budeš musieť znášať nejaké obrovské obmedzenia, SMER bude okamžite tvrdiť, že to je hrubé porušenie Ústavy SR. Riešenie je jednoduché, ak táto hlúpa vláda chce urobiť túto segregáciu, tak túto segregáciu medzi zaočkovanými a nezaočkovanými musí zaviesť priamo do Ústavy Slovenskej republiky a musí povedať ústavným zákonom, že ten, kto je plne zaočkovaný má plné ľudské práva a ten kto nie je zaočkovaný, ten tento plné ľudské práva nemá.

 

Podľa R. Fica je pandémia veľká výzva, ale aj veľká príležitosť. Ak sa s pandémiou trápime od jari 2020, tolerujeme, že môžeme nekontrolovateľne rozbiť verejné financie, preto sa pýta, prečo tie prostriedky nemôžu byť využité na posilnenie kapacít zdravotníckych zariadení. „Celá táto vláda sa na to vykašľala, dobre vedeli, že ide ďalšia vlna, lebo si mysleli, že bude stačiť, keď budeme robiť lotérie na očkovanie a budeme všetko dávať do médií na kampaň na očkovanie a vykašľali sa na to. Teraz sa im to celé rozpadlo. Vidia, že sa im rozpadá zdravotníctvo, ľudia sú čím ďalej, tým agresívnejší. Čo ide vláda urobiť? Vláda robí prípravu na vojnu s vlastnými ľuďmi.“

 

Dnes je situácia, kedy stúpa agresivita a násilie v spoločnosti, je situácia, kedy treba spoločnosť a dianie upokojiť a namiesto toho, aby si prezidentka zavolala predsedu vlády a predsedu parlamentu a porozprávala sa s nimi, ako upokojiť situáciu, prezidentka ešte dráždi. „Jedno z prvých stanovísk, ktoré dala v poslednom čase, že ona podporí zákon o národných parkoch, ktorý je v národnej rade. Pred národnou radou stojí skupina sfanatizovaných ochrancov prírody, je tam skupina nahnevaných lesníkov, poľovníkov a neviem koho, už tam stoja policajti, celá vládna koalícia je rozhádaná, prezidentka oznámi, ja stojím na strane vládnej koalície,“ povedal R. Fico.

 

Dňa 17. novembra významná časť snemu strany  bude venovaná stavu demokracie a právneho štátu. Hneď po sneme, o 13. hodine sa uskutoční kladenie vencov k soche Alexandra Dubčeka, na ktoré pozval R. Fico všetkých občanov.

 

Podpredseda strany Ladislav Kamenický ešte uviedol: „Jedno opatrenie, ktoré tu ide robiť táto vláda, vraj zamestnávatelia budú musieť neočkovaných ľudí dvakrát do týždňa testovať. Táto vláda minula 1 miliardu eur na testy a teraz zamestnávatelia budú musieť platiť dva testy týždenne. A ja sa pýtam, keď ten test stojí od 5 do 30 eur, ten dopad na zamestnávateľa bude možno niekoľko sto eur za mesiac. Ak ten zamestnanec zarába minimálnu mzdu a zamestnávateľ si to spočíta, že na tieto testy má minúť 100, 200 eur mesačne, začne uvažovať inak. Začne uvažovať o tom, že ten, kto nie je očkovaný, toho prepustím, lebo ten ma stojí viac peňazí. Táto vláda to chce dohnať do takej dokonalosti, že ten, kto nie je zaočkovaný, nebude mať nárok na prácu na Slovensku,“ uzavrel L. Kamenický.





Zdroj: https://fb.watch/9api7AF_GZ/