15 poznámok k Petrovi Pellegrinimu a jeho zbytočným útokom na Smer v TA3

15.06.2020 Blogy, Facebook Blogy, Facebook

Tak trošku smutné, ako sa správa jeden z dlhoročných lídrov Smeru, ale postupne:

1. Neviem, prečo Pellegrini tak nervózne reaguje na moje vecné konštatovanie, že je skôr liberál ako ľavičiar. Počas celej diskusie na TA3 držal svoj klasický marketingový maznavý prejav, akurát pri otázke na mňa vyprskol ako urazený malý chlapec. Zjavne jeho "achillovka".

2. Ja ho nijako neosočujem - ide o zjavný fakt, že Peter bol v strane vždy reprezentant ekonomického liberalizmu, resp. takzvaného biznis-krídla. Toho biznis-krídla, ktoré bojovalo proti zvyšovaniu minimálnej mzdy či dôchodkovému stropu a podporovalo liberálne smerovanie ekonomiky a podnikateľské záujmy.

3. Keď Peter hovorí, že jeho nová strana bude čistá a sociálnodemokratická, akosi zabúda, že po jeho boku stoja ľudia ako Peter Žiga, s ktorým dlhé roky pôsobil v tzv. V-4 (spolu s ďalšími podnikateľmi Martinom Glváčom a Peťom Kažimírom). Jasné, jasné, všetko samý Che Guevara - revolučná čistota sama, proletariát, Aurora, Olof Palme a tak. Kto by pochyboval

4. Dvadsať rokov patril Peter ku špičkám Smeru. Sedel vo vláde, v predsedníctve - on mal moc, nie ja. Spolu s ďalšími ex-ministrami, ktorí teraz odchádzajú. To si fakt myslia, že teraz nenápadko odkráčajú do inej strany, vymyslia si nejaké feši logo, červenú nahradia fialovou a odrazu sa zabudne, že boli pri všetkých údajných kauzách?

5. Mňa mrzí jedno: dlhé roky sa nikomu zvonku nedarilo rozbiť Smer. Boli z toho zúfalí. Musel zomrieť novinár, aby povalili Roberta Fica. Na rozbitie Smeru ale aj tak potrebovali zradcov zvnútra - a našla sa partička biznismenov, ktorí sa toho chopili.

6. Biznis je biznis. A tak naši "Che Guevarovia" rýchlo zabudli, že ich všetkých politicky vytvoril Robert Fico a spravil z nich premiérov a ministrov. A že to boli oni, kto sedel v exekutíve pri všetkých údajných kauzách Smeru. Čisto ľudsky je to dosť smutný príbeh. Neviem, či sa toto dá prekryť profi-fotečkami s jamkami a strniskom.

7. Väčšina ľudí sa ma pýta - qui bono? Komu rozbíjanie Smeru vyhovuje? Ľavici? Asi ťažko. Človek nemusí byť profesor politológie, aby pochopil, že toto celé vyhovuje tým, ktorí roky po Smere idú ako po údenom - a teda liberálnym médiám, pravicovým mimovládkam, istým ambasádam a oligarchom.

8. A všimnite si teraz tie náhodičky. Peter je v liberálnych médiách varený a pečený už niekoľko mesiacov. Americká Markíza mu šije prieskumy na telo. Do Fica kopú a prenasledujú ho na každom kroku, no Pellegriniho penťácke a eseťácke médiá chvália ako spasiteľa. Raz to krásne vyjadril Jeremy Corbyn - ak ste ľavičiar a chváli vás korporátna tlač, tak robíte niečo zle. Toto nie sú náhody, priatelia.

9. Kým vo Ficovom súkromnom živote sa penťácky bulvár vŕta ako šialený, Petrov súkromný život je pre liberálnu tlač tabu. Milionári z Penty a Esetu, ktorí vlastnia hlavné slovenské médiá, si už zjavne svojho favorita vybrali. Čítam, ako Pellegriniho obhajuje neoliberál Poliačik, čítam, ako mu nadbiehajú v eseťáckom Denníku N, vidím, ako mu fandia slintajúci oligarchovia - len slepý nevidí, o čo tu ide.

10. Sú ľudia, ktorí si myslia, že Petra využili na rozbitie Smeru a teraz ho odhodia ako handru. A začnú po ňom ísť a pripomínať mu všetku tú špinu, pred ktorou ho doposiaľ šetrili. Ale čo keď je to inak?

11. Dlhší čas sledujeme veľmi nadštandardné vzťahy Pellegriniho, Sulíka a Kollára. Žeby sa tu vytvárala "záloha" pre prípad, keď už psychopata na čele vlády nebudú vedieť biznismeni z SaS a Sme rodiny viac tolerovať?

12. A všimnite si, ako Pellegrini nadbieha Čaputovej - sú na nerozoznanie. Liberalizmus, slniečkarstvo, progresivizmus, ten istý marketing, tá istá podpora médií. Progresívne Slovensko je zlyhaný projekt a Pellegrini ako liberál môže prevziať jeho voličov.

13. Takto treba chápať aj Pellegriniho kľúčovú poznámku, ktorú dnes vyslovil na TA3. Smer mu nevyhovoval, lebo nemal koaličný potenciál. A predsa zmyslom politiky je pre Petra - funkcia. Nejde o hodnoty a ideály. Ale o funkcie. Kým Robert Fico dokázal generovať funkcie, bol fajn. Keď ho už pravičiari nechcú do koalície, treba ho opustiť.

14. Peter kedysi povedal, že by išiel do vlády aj s Kiskom. Tri mesiace som potom behal po Slovensku a snažil sa ľuďom vysvetliť, že to tak nemyslel - ľavičiari boli sklamaní. Aj ja. Žiaľ - Peter potvrdzuje, že práve o toto mu ide. Je ochotný ísť do koalície s hocikým - len aby boli funkcie. Takto sa nesprávajú sociálni demokrati, ale konjunkturalisti.

15. Smer sa očistil od bizniskrídla. Smer sa očistil od liberálov. Je tu konečne šanca robiť čistú sociálnodemokratickú politiku a brániť pracujúcich ľudí a nie biznismenov. Je tu konečne šanca byť vlasteneckejší a kritickejší voči americkým vojnám. Je tu konečne šanca ísť doľava.

Preto netreba byť nervózny, Peter. Založ si svoju marketingovú liberálnu stranu a neprskaj na socialistov, prosím.

Ja som nebol nikdy pri žiadnych kauzách a ľavica je môj život. Ja viem, kto je liberál a kto je socialista.

Neber to osobne - no proste si liberál, bodka.

Bye-bye, comrade 



Zdroj: https://www.facebook.com/LBlaha/posts/2649638111941418