Lex Lipšic

19.05.2020 Blogy, Facebook Blogy, Facebook

Koaličný valec valcuje ďalej. Do parlamentu tentokrát predkladá zákon, ktorý zmení spôsob voľby generálneho prokurátora.Túto právnu normu môžeme pokojne označiť názvom lex Lipšic, lebo je šitá na mieru jednému človeku. Koalícia to síce zahmlieva, ale je očividné, že napriek odporu odbornej verejnosti chce pretlačiť za generálneho prokurátora Daniela Lipšica.

Novela zákona totiž umožní na tento významný post kandidovať aj osobám, ktoré doteraz neboli prokurátormi. Je to výsmech celému prokurátorskému stavu, lebo takto mu vládna koalícia dáva najavo, že nevie ponúknuť dostatočne kvalitného človeka. Vládny valec si nevšíma stanovisko rady prokurátorov, ale ani názory pani prezidentky, či ministerky spravodlivosti, kroré sa ohradili voči takémuto postupu. Ministerku Kolíkovú dokonca vlastní poslanci ponížili tým, že svoju iniciatívu predkladajú ako poslanecký návrh, čím sa vyhli odbornému medzirezortnému pripomienkovému konaniu i hlasovaniu vo vláde. Pritom práve ministerstvo spravodlivosti by malo byť garantom takejto dôležitej zmeny. Ale pani Kolíková zjavne nemá ten “správny” názor.

A tak sa do kresla generálneho prokurátora dlaždí cesta Danielovi Lipšicovi, človeku, ktorý by ním nemal byť. Diskvalifikuje ho hneď niekoľko okolností :

1. Nikdy nebol prokurátorom.
2. Bol exponovaným politikom, čo spochybňuje jeho nezávislosť pri rozhodovaní v citlivých kauzách.
3. Ako advokát vystupuje vo viacerých mediálne známych prípadoch, v novej funkcii by sa teda mohol ocitnúť v konflikte záujmov.
4. Bol odsúdený za trestný čin, keď autom zrazil a usmrtil chodca na prechode pre chodcov. Odpykáva si podmienečný trest. Ako minister spravodlivosti sa pri podobných, alebo rovnakých nehodách iných ľudí domáhal nepodmienečných trestov, pri sebe tak neurobil. Nie je mu teda vlastná zásada rovnosti pred zákonom.

Predkladatelia novely zákona na čele s Jurajom Šeligom (mimochodom straníckym kolegom ministerky Kolíkovej) sa snažia verejnosť presvedčiť, že to celé nerobia kvôli Lipšicovi. Vraj sa vládni poslanci slobodne rozhodnú na základe verejného vypočutia kandidátov a nebudú stláčať gombíky ako roboty. Viem, že už sa opakujem, ale stavím sa o fľašu koňaku, že aj keď sa na výberovom konaní zúčastní x kandidátov, aj tak to vyhrá Daniel Lipšic...




Zdroj: https://www.facebook.com/ErikTomasSR/posts/574788266498510