„Medveď je vegetarián“ je len čerešnička na torte neschopnosti ministra Budaja

17.06.2022 Blogy, Facebook Blogy, Facebook

„Medveď je vegetarián“ je len čerešnička na torte neschopnosti ministra Budaja. Požiadavka na jeho odstúpenie je dnes ešte hlasnejšia. Katastrofálny postup pri akože reforme národných parkov, fatálne zlyhanie pri riešení ekologickej havárie na rieke Slaná a obdobné ohrozenie na ďalších tokoch. Takto by sme mohli pokračovať ďalej. 

Do toho denne čítame o stretoch a stretnutiach ľudí s medveďmi, ktoré sú na miestach, kam chodia bežne rodiny s deťmi, kde mamičky kočíkujú, kam sa chodia prejsť na bicykli. Nehovoríme o hlbokom lese, prirodzenom teritóriu medveďa. To, že si niektorí medvedicu s mladými natočia na video, neznamená, že ich tam aj lákajú. 

Či chceme alebo nechceme, medvede sú premnožené. V minulosti sme ich vyhlásili za chránený druh, dnes sa nám ich počet vymkol spod kontroly. A práve po kontrole volajú všetky dotknuté organizácie. Nikto nechce strieľať medvede hlava-nehlava. Mám rád prírodu, ale ako sa hovorí „odtiaľ potiaľ!“ 

Envirominister sa problému (a nielen tomu s medveďmi) musí postaviť čelom a konečne počúvať odborníkov. Mohol by počúvať aj vystrašenú laickú verejnosť. A keď to odmieta, musí skončiť ako minister. Preto sme s kolegami v parlamente podpísali návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze, na ktorej chceme Jána Budaja odvolať!