NEBUDEME PCHAŤ HLAVY DO PIESKU

06.05.2020 Blogy, Facebook Blogy, Facebook

V kontexte dusnej atmosféry vo  vládnej koalícii potreboval denník SME odpútať pozornosť iným smerom. Najlepšie SMEROM a mojou osobou. Ako už inak. 

Zámienka na žlčovitý, rozsahom obrovský príspevok, bola triviálna. Vraj sa z predstaviteľov SMERU - SD stali fašisti, lebo som si dovolil označiť I.  Matoviča za premiéra Rómov. Na takýto úsudok mám plné právo, pretože v mnohých rómskych okrskoch malo OĽANO aj cez 80 percent hlasov. A podozrenia z kupovania rómskych hlasov sú obrovské. Opäť sme tu svedkami dvojakého kilometra. V prípade SMERU – SD by takéto výsledky a podozrenia viedli k celoštátnemu pátraniu.

Hlavným cieľom článku v denníku SME však nebol hodnotový charakter našej strany. Všetci vedia, že to je jasná antifašistická a demokratická strana a že tento charakter sme pravidelne potvrdzovali. Cieľom bol ako na pokazenom gramofóne opakovaný evergreen, že SMER – SD za 12  rokov okrem kradnutia neurobil nič. 

Prekvapuje ma, že voči takýmto obvineniam sa vysokí predstavitelia sociálnej demokracie neohradzujú a útrpne ich znášajú. Vždy som stál za voličmi, členmi a predstaviteľmi SMERU v dobrom aj zlom. Tvrdiť o nás, že sme neurobili nič, môžu len propagandistickí ignoranti a klamári. 

Len pár pripomienok ignorantom. V roku 2006 nám oznámili, že máme zabudnúť na Schengen, pretože prípravu naň pravicové vlády dorýpali ako divé svine jarnú lúku. Všetkých sme v príprave dobehli a do Schengenu vstúpili ako jedna z najlepšie pripravených krajín. Mám ignorantom pripomínať prijatie Eura, rad bezprecedentných sociálnych opatrení,  protikrízových riešení, historické zahraničné investície? Výborne zvládnuté predsedníctvo v EÚ? Stabilitu verejných financií? Boli to predovšetkým predstavitelia SMERU - SD, ktorí v roku 2020 odovzdali krajinu novej vláde s historicky najvyššou zamestnanosťou,  najnižšou nezamestnanosťou a jednopercentným  deficitom a klesajúcim verejným dlhom. V roku 2019 bol verejný dlh 48%, v Nemecku to bolo 60, vo Francúzsku 98 a priemer eurozóny 84 %. Toto je tá prázdna špajza? Za toto majú voliči, členovia a reprezentanti sociálnej demokracie chodiť popri múroch, lebo si to želá propagandistické SME? Za toto si ľudia zaslúžia pochvalu a nie každodenné urážanie.

Bolo by vhodnejšie, keby denník SME venoval pozornosť tomu, ako nová vláda tento potenciál počas prvého mesiaca prehajdákala. Slovo coronavírus je zaklínadlo, za ktoré chcú skryť všetko. Vláda I. Matoviča krízovú situáciu absolútne nezvládla, nedokázala okamžite pomôcť. Ľudia, firmy sa topia vo vládnych dotazníkoch a celková suma vynaložená na boj proti dôsledkom coronavírusu je smiešna. Zo sľubovanej jednej miliardy mesačne vyplatili 12 mil. Euro, čo je 1,2% zo sľubu. Po necelých 6 týždňoch tápania však hovoria o 8 percentom prepade hospodárskeho rastu, 10 percentnom deficite, náraste nezamestnanosti a verejného dlhu až na 60 percent HDP, rušení významných sociálnych prvkov. Prečo, keď nemíňajú nič? Objektívne tvrdím, že pomer zodpovednosti za túto katastrofu môžeme kľudne určiť takto: 30 percent coronavírus a 70 percent neschopná vláda. 

Už mi je až trápne reagovať na obvinenia bez dôkazov. Odmietam urážanie predstaviteľov SMERU - SD. Kde sme urobili chyby, vyvodili sme aj zodpovednosť. Žiadny premiér v histórii Slovenska neodvolal z funkcie toľko členov vlády ako ja. Denník SME  obviňuje bez akejkoľvek zodpovednosti. Talianska mafia, telefonát s Vadalom, Kočner a tak ďalej a tak ďalej, samé výmysly. Otvorene žiadam denník SME, aby s tým bez dôkazov prestal. Ak má informácie o trestnej činnosti ktoréhokoľvek predstaviteľa SMERU - SD, nech sa láskavo obráti na adresu Račianska 45, prvé poschodie, Bratislava. Ak nemá, nech je radšej ticho. 

Ak už teda denník SME prejavuje toľko strachu o právny štát, pripomínam mu, že ani v období, kedy SMER - SD tvoril vládu sám, sme sa nedotkli žiadneho z demokratických inštitútov a inštitúcií, hoci sme mali vzory v Maďarsku, či Poľsku. Mali sme na vec iný názor. Dnes má denník SME pred očami schválený vládny program, ktorý je doslova demontážou právneho štátu. Najskôr je to špicľovací zákon, ktorý sme napadli na ÚS SR. Teraz hovoria, že sudcom treba zobrať rozhodovaciu imunitu, čo v praxi znamená možný postih za vyslovenie právneho názoru. To sú päťdesiate roky minulého storočia. Pri výbere členov súdnej rady si vládna koalícia doslova pošliapala po jazyku. A ak to niekto vážne myslí so zmenou pravidiel pri voľbe GP a navrhuje ako najvhodnejšieho kandidáta D. Lipšica, obraz predstáv vládnej koalície o právnom štáte sa napĺňa. Novinári sa veľmi mýlia, ak sa domnievajú, že táto partička vo vláde sa nezačne pohrávať aj s mediálnou oblasťou. Som zvedavý, či aj vtedy budú médiá akceptovať najkorunnejší dôkaz z najkorunnejších – lebo SMER, lebo Fico.

Nikto zo SMERU – SD nemôže pchať hlavu do piesku. Ak chce, tak do sociálnej demokracie nepatrí. SMER – SD má svoje legitímne miesto na slovenskej politickej scéne, raz úspešnejšie, raz menej. Ale urážať sa, tak ako to predviedol denník SME v citovanom príspevku, sa bezdôvodne nedáme.


Zdroj: https://komentare.sme.sk/c/22398386/nebudeme-pchat-hlavy-do-piesku-pise-robert-fico.html