Páči sa mi, ako slniečka prskajú, že sme schválili predlženie moratória na predvolebné prieskumy na 50 dní.

30.10.2019 Blogy, Facebook Blogy, Facebook

PRIESKUMY SÚ BIZNIS - NEVIDÍ TO LEN SLEPÝ

Spomeňte si, ako s nimi čarovali pri Čaputovej. A ako si nimi pomáhajú nové strany.

Ak máš bubáčiky, budeš mať percentá. Ak nemáš bubáčiky, budeš outsider a nikto ti hlas nehodí. Oligarchia ako vyšitá.

Ak chceš vyvolať nervozitu v strane, zaplať a pôjde dole. Ak chceš posilniť vedenie strany, zaplať a percentá pôjdu hore. Aké jednoduché. A hlavne - aké netransparentné.

AJ SLNIEČKA SI TO MYSLIA

Viete, zase ma budú obviňovať, že konšpirujem, tak nechám prehovoriť chlapíka, ktorý o prieskumoch verejnej mienky hovorí prakticky to isté, ale je z tábora progresívcov. Chápete - liberáli, slniečka, truhlíci. Tí nikdy nekonšpirujú, tí sú svätci.

Jedno takéto liberálne slniečko - Martin Dubéci - je členom predsedníctva Progresívneho Slovenska. Ešte predtým, než sa stal Trubanovec, bol šéfom volebnej kampane Radoslava Procházku (pamätáte, pol na pol s bločkom či bez bločku) a ešte predtým robil podržtašku Jurinovej z OĽaNO v parlamente.

Chlapec má asi tridsať, ale stihol už prestriedať OĽaNO, Sieť aj PS/Spolu. Šikula. Ak sa ešte posnaží, raz z neho bude "nová tvár" ako Beblavý.

DUBÉCI Z PS/SPOLU HOVORÍ O PRIESKUMNÝCH AGENTÚRACH, ŽE SÚ ŠARLATÁNSKE

Ale to je teraz jedno: ide mi o jeho články, ktoré písal k prieskumným agentúram na Slovensku. Polis, MVK, Focus a tak.

Vraj sú totálne netransparentné, nezverejňujú svoje výskumné metódy a procesy, ich čísla sa nedajú overiť, ich firmy pôsobia pokútne, sami sú šarlatáni a alchymisti a trepú nezmysly pri interpretácii politických trendov. Pozrite si jeho článok Alchymisti prieskumov verejnej mienky zo SME.

VŠAK IM TO LIETA 10% SEM-TAM - ŽEBY NÁHODA?

Do toho si prirátajme, že tieto agentúry sa dokázali pomýliť zhruba o 5-10% pri niektorých stranách v posledných voľbách, pri Čaputovej sa "netrafili" po prvom kole o takmer 10% a skrátka - ono to niekedy pôsobí, že si tie čísla cucajú z prstu.

Nuž, áno, za takýchto okolností by človek očakával presne to, čo očakáva Dubéci. Že prieskumy a agentúry budú transparentné ako sklo. Že poskytnú verejnosti hárky, metodiku, svoje financovanie a tak. Mali by sa oháňať certfikátmi kvality a prácou vo vedeckých ustanovizniach.

Mali by byť garanciou profesionality. No lenže Dubéci má pravdu. Oni negarantujú nič. Sú to šarlatáni. Oni garantujú akurát tak výsledok s rozptylom 10%, čo je výkon, ktorý by dala aj hocktorá socka z miestnej dedinskej krčmy.

ŠTÁT NESMÚ OVLÁDAŤ MILIONÁRI

A potom sa zamyslime ešte nad jednou vecou: v slovenskej politike máte prebytok milionárov a finančných skupín. Máte tu milionára Kisku, milionára Kollára, milionára Matoviča, milionára Sulíka, milionára Hlinu...

A do toho finančné skupiny ako Penta, ktorá financuje médiá a propaguje politikov ako Beblavý, alebo Eset, ktorý financuje všetko liberálne, čo sa na Slovensku mihne.

Všetky tieto podozrivé postavičky majú dosť peňazí na to, aby v prieskume ich favorit nedostal 4 percentá, ale 6 percent. Alebo aby tesne pred voľbami ľudí odradili od toho, aby volili konkurenta tým, že mu "namiešajú" s kamarátmi z agentúry 3 percentá a nie 5 percent.

ZÁKAZ PRIESKUMOV OHROZUJE OLIGARCHIU, NIE DEMOKRACIU

Kedysi sa v kuloároch spomínal cenník, koľko stojí jedno percento. A nie, z poslaneckého platu by som si nevedel dovoliť kúpiť ani promile, to vám garantujem. Toto je biznis pre milionárov. Chcú manipulovať ľudí a likvidovať demokraciu. Oligarchovia a ich bábky. O tom to je.

Nuž a my sme im to zatrhli. 50 dní pred voľbami proste manipulovať nebudú. Myslíte, že je to ohrozenie pre demokraciu? Alebo skôr ohrozenie pre oligarchiu?

JE ČAPUTOVÁ ZÁCHRANNOU BRZDOU OLIGARCHOV?

Jasné, že prskajú. Tak, ako prská zlodej, keď ho prichytíte pri čine. Tak, ako prská vrah, keď ho zavrú za vraždu.

Aj oni prskajú. Prekazili sme im ich špinavé plány.

Ešte majú samozrejme svoju bábku Čaputovú, na ktorú budú tlačiť, aby zákon vrátila do parlamentu. Teraz sa ukáže, komu Čaputová skutočne slúži... Teraz sa ukáže, či ich rozprávková víla slúži oligarchom alebo nie.

PRSKÁTE, LEBO SME VÁM PREKAZILI VAŠE PODVODY

Pevne dúfam, že tento boj vyhráme. Boj proti oligarchom, proti podvodníkom, proti mafiám a pracháčom. Boj proti manipulácii. Boj za demokraciu.

Prskajte, slniečka. Ako sa hovorí - trafená hus gága.

Ja osobne som veľmi rád, že sme prieskumy pred voľbami zakázali. A som si istý, že sa teší aj Dubéci z PS/Spolu


Zdroj: https://www.facebook.com/LBlaha/posts/2438677223037509