Koniec sociálneho zmieru sa blížI

16.07.2020 Články Články

Vláda sa rozhodla pre tento rok pozastaviť automat na určovanie minimálnej mzdy, ktorý presadila strana Smer-SD ešte minulý rok. Ten zaručoval, že ak sa na výške minimálnej mzdy nedohodnú sociálni partneri, automaticky sa zvýši na 60 % priemernej mzdy spred dvoch rokov. To by znamenalo zvýšenie v budúcom roku na 656 eur. Tomu však minister práce Krajniak dal STOPKU. Pravdepodobne aj po „nátlaku" zamestnávateľov usúdil, že ľuďom pracujúcim za minimálnu mzdu musí stačiť na život 620 eur, čo je v čistom 506 eur. To by stále znamenalo, že 4 členná rodina s jedným pracujúcim za minimálnu mzdu bude naďalej pod hranicou chudoby. Pri 656 eurovej minimálke však mohli mať v čistom 532 eur. Je neprípustné, aby tí, čo pracujú, boli „chudobní“. Vláda však všetky protipadnemické opatrenia prijíma na úkor zraniteľných sociálnych skupín – zamestnancov s nízkymi mzdami, dôchodcov, ktorým zobrala z dôchodkov 282 mil. eur, aj ŤZP, keď nevalorizovala hodinovú sadzbu ich osobným asistentom.

Navyše, do legislatívy zavádza minister práce aj štartovaciu minimálnu mzdu vo výške 465 eur, ktorú by mohli zarábať dlhodobo nezamestnaní prvý rok v zamestnaní. Samotní zástupcovia zamestnávateľov sa už vyjadrili, že to môžu zamestnávatelia zneužívať a budú prepúšťať už zabehnutých pracovníkov, aby si na rok zamestnali dlhodobo nezamestnaného, lebo je to výhodnejšie. Zároveň sa vytratí naša dlhoročná politika, že musí byť výhodnejšie pracovať ako poberať sociálne dávky. To sme dosiahli už v roku 2015, keď sme dlhodobo nezamestnaným umožnili popri mzde poberať naďalej aj dávky v hmotnej núdzi a motivovali sme tak 50-tisíc ľudí nájsť si prácu. Podpora takémuto súbehu sa spomína aj v programovom vyhlásení vlády. Takéto dvojaké nastavenie minimálnej mzdy však nepodporí zamestnávanie nezamestnaných, skôr spôsobí úplný opak a mnohí nezamestnaní už nebudú mať záujem robiť, pretože rozdiel medzi mzdou a dávkami sa opäť zníži. Nehovoriac o tom, že takýmto nastavením minimálnej mzdy sa ešte viac prehĺbia regionálne rozdiely, keďže najviac dlhodobo nezamestnaných máme na východe krajiny.

V neposlednom rade je otázne, či nie je takáto mzda protiústavná, keďže vďaka Smeru-SD má podľa Ústavy SR každý zamestnanec právo, aby jeho odmena za vykonanú prácu nebola nižšia ako minimálna mzda. V tomto prípade však môžu mať dvaja zamestnanci na rovnakej pozícii rozdielne minimálne mzdy. A to len preto, že jeden si rok nevedel nájsť prácu a keď si ju konečne našiel, štát ho potrestal. Je to ďalší dôkaz toho, že tejto vláde na ľuďoch nezáleží. Keby áno, doprajú pracujúcim vyššie mzdy. Preto plne podporujem snahu odborárov vyjadriť svoj nesúhlasný postoj verejne v uliciach a ukončiť sociálny zmier.




Zdroj: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1555784314592694&id=889169094587556