Marek Kaňka - staronový generálny riaditeľ TIPOS a.s. - Achillova päta ministra financií Hegera

29.11.2020 Články, Facebook Články, Facebook

Dnes som sa dozvedel, že doterajší dočasný šéf Tiposu, Marek Kaňka bol vybraný na túto funkciu aj natrvalo. Vraj prebehlo výberové konanie, o ktorom málokto vedel a čuduj sa svete, najlepší boli tí istí štyria členovia predstavenstva, ktorí tam boli aj doteraz! 

Aká náhoda!

Keď sa hľadal nový šéf Finančnej správy, bol okolo toho veľký hrmot, ale pri Tipose, skoro nikto nič nevedel. Vraj tam bola akási výberová komisia, kto v nej sedel, koľko sa prihlásilo kandidátov a na základe akých kritérií komisia rozhodovala, nikto nevie. Na preverenie tohto podivného výberového konania by sa mali pozrieť mimovládky! Nechám sa prekvapiť ich aktivitou. 

Najväčšou kvalifikáciou pána Kaňku na funkciu generálneho riaditeľa je, že:

Bol obchodným riaditeľom mediálnej agentúry a s ministrom financií Hegerom, sa pozná viac ako 15 rokov, ešte z mladíckych čias.

Tyká si s Igorom Matovičom a mediálna agentúra, z ktorej prišiel do Tiposu, dlhodobo pracovala pre OĽaNO.

Za ľudí hovoria ich činy. Poďme sa teda pozrieť na to, čo pán Kaňka doteraz urobil:

➡️ Odkedy je Kaňka šéfom Tiposu, čelil podozreniu, keď zatĺkal, komu zadal Tipos pripraviť jeden reklamný spot (nebol odvysielaný). Neskôr sa ukázalo, že išlo o Kaňkovi spriaznenú firmu BigKids. Majiteľ BigKids, bol totiž v minulosti konateľom firmy, v ktorej bol Kaňka spoločníkom. Konflikt záujmov ako vyšitý! Nevysvetlil, z akého dôvodu má firma BigKids každý mesiac vratky za desiatky tisíc eur, spolu vyše 600-TISÍC EUR! 

Samotný minister Heger priznal, že to stojí za preverenie a mala by si na to posvietiť aj Finančná správa.

➡️ Kaňka dával zákazky médiám v rozpore s vlastným Etickým kódexom Tiposu, keď dal kšeft okrem iného aj firme predsedu NR SR - Borisa Kollára. Na toľko proklamovanú transparentnosť a zabraňovanie konfliktom záujmov akosi pozabudol!

➡️ Kaňka vlastní aj sieť čerpacích staníc Oliva. S touto firmou je spojená daňová kauza. Pred niekoľkými rokmi si ju všimli daniari pre podozrenia z daňových podvodov, v ktorých bola firma Oliva zapojená. Išlo o typické karuselové obchody z roku 2017 s filtrami na čistenie vody, v ktorom bolo zapojených 5 firiem. 

◾️Majiteľom a konateľom jednej z firiem bol Grék, ktorý už bol 6 rokov mŕtvy. Podľa zistenia daniarov zomrel v roku 2010. Kaňka tvrdil, že jeho spoločnosť Oliva daň zaplatila a o problémoch, ktoré sa diali vo firmách v reťazci, nevedel. Sám pritom kupoval filtre od podozrivej firmy Timoenergy. 

◾️Majiteľ a konateľ firmy Timoenergy, fínsky občan Timo Beltonen, má v obchodnom registri uvedenú adresu v Helsinkách, na ktorej sa nachádza útulok pre bezdomovcov. 

◾️Fínskej polícii sa osobu s touto identitou nepodarilo nájsť a to ani podľa čísla pasu Beltonena.

◾️Daňová kontrola skončila dorubom dane a bola vyčíslená pokuta. Po kontrole musela firma doplatiť desaťtisíce eur. Teraz sa s daniarmi súdi. 

Je až neuveriteľné ako sa minister financií Heger šéfa Tiposu Mareka Kaňku nadštandardne zastáva. 

VRAJ KAŇKA BOL OBEŤOU KARUSELU 

Neviem, či ministrovi Hegerovi nikto nepovedal, že firmy zapojené v karuseli o tom skoro vždy vedia. Samozrejme, že sa vyhovárajú, že nič netušili. To je ich typická obrana. 

Nedávno minister Heger vymenoval aj nového šéfa Finančnej správy. Takže jeho dvaja noví šéfovia významných inštitúcií sú vlastne navzájom v súdnom spore. To sa opäť niečo podarilo. 

Obsadzovať posty vrcholových manažérov nie je jednoduché, ale Marek Kaňka, ako generálny riaditeľ Tiposu s jeho profilom je čisté zlyhanie, nehovoriac o tom, že pre ministra Hegera je obrovským reputačným rizikom!



Zdroj: https://www.facebook.com/LadislavKamenickyOfficial/posts/3518429321525819