Na tlačovej konferencii, som svojimi kolegami - Erikom Kaliňákom a Robertom Bestrom musel uviesť veci na správnu mieru

05.10.2020 Články, Facebook Články, Facebook

My sme ako SMER - sociálna demokracia podali pred dvoma týždňami do NR SR uznesenie k plánu obnovy a vyzbierali sme dostatok podpisov na mimoriadnu schôdzu, ktorú nechcela koalícia otvoriť. My sme však mali poistku v Ústave SR, ktorá hovorí, že ak parlament nebude o našom uznesení rokovať do 14 dní od predloženia, automaticky sa stáva pre Vládu SR záväzným, musia sa ním riadiť a musia ho rešpektovať. 

Včera som v relácii TV JOJ Na Hrane konfrontoval podpredseda NR SR Juraja Šeligu s otázkou, či to koalícia dodrží. On mi na to povedal, že sa vo štvrtok o 11 hodine stretol Výbor pre Európske záležitosti v NR SR, ktorý si odsúhlasil vlastné uznesenie a to platí a naše uznesenie z dielne strany SMER-SD neplatí. To však nie je pravda! 

Aby mohli naše uznesenie zrušiť, museli o ňom rokovať najneskôr do konca stredy, čo neurobili. Takže vo štvrtok nadobudlo naše uznesenie platnosť. Navyše eurovýbor sa konal povinne zo zákona, lebo na neho musel prísť premiér, ktorý letel v ten deň do Bruselu a jeho cestu musí oficiálnym mandátom potvrdiť eurovýbor, ktorý mu aj napíše do stanovísk, ako má reprezentovať Slovenska. To čo vydáva koalícia za uznesenie o pláne obnovy je v skutočnosti len veľmi nič nehovoriaci brífing pre premiéra Matoviča. 

Uznesenie musí mať jasné a konkrétne body, konkrétne projekty a nesmie byť abstraktné. V roku 2021 môže Slovensko začať čerpať z balíka 8 miliárd eur na plán obnovy prvých 10%, ale to len v tom prípade, že už bude mať hotové a zazmluvnené projekty, čo vláda nemá a do konca roka to stihne len veľmi ťažko. 

Všetky tieto skutočnosti nás vedú k poznaniu, že vláda žiadny plán obnovy nemá, že pán Šeliga zavádzal slovenskú verejnosť a že vládu oficiálne zaväzuje návrh uznesenia, ktoré do NR SR predložila strana SMER-SD. 

Vláda vedie štát amatérsky, len sa vyhovárajú, nevedia čo majú robiť, ako to majú robiť, potom tropia kixy a nakoniec si to odnesú bežní Slováci, ktorí prídu o svoju prácu a svoje sociálne štandardy. Keby nás v opozícii počúvali, nechali si pomôcť a rokovali by s nami, tak by veci zvládali ďaleko lepšie. Takto na ich amatérizmus doplácame my všetci.



Zdroj: https://www.facebook.com/generaciamladejlavice/posts/3334022223489722