Osud Afganistanu je spečatený!

16.08.2021 Články Články

Bude z neho radikálny islamský štát riadený Talibanom. Bodka. To je výsledok dvadsaťročného úsilia NATO a predovšetkým USA.

Situácia je vážna. Nehovorím to preto, že nevieme predpokladať, čo sa stane v Afganistane. Nepochybne to bude krajina, kde ľudské práva nebudú nikomu nič hovoriť. Ale bude to minimálne riadená islamská diktatúra, ktorá s vysokou pravdepodobnosťou vylúči možnosť chaosu a štátneho rozvratu ako to vidíme v Iraku, či Líbyi – dvom príznačným výsledkom liberálov vnútiť iným krajinám za každú cenu svoju predstavu a riadení štátu.

Situácia je vážna preto, lebo celé NATO a USA preukázali neschopnosť urobiť poriadok v jednej hornatej krajine s Talibanom. Pravdepodobne dostali bojovníci Talibanu od USA perfektný výcvik a výzbroj, keď ich podporovali v boji proti ruskej invázii. Táto nemohúcnosť NATO a USA láka k historickým prirovnaniam, za ktoré sa, dúfam, nikto neurazí.

Mnohí ma poznajú ako milovníka umenia a vždy mi imponoval obraz od ruského maliara Repina „Záporožskí kozáci píšu list tureckému sultánovi“. Tu ho máte, je nádherný:


Záporožskí kozáci v 17. storočí odpisujú na ultimátum tureckého sultána, aby sa vzdali. Či ide len o legendu alebo pravdu, o tom sa môžeme sporiť. Fakt je, že odpoveď kozákov sa často používa ako príklad diplomatickej korešpondencie. List kozákov sa nedá celý citovať. Hochštaplerské Aktuality by hneď napísali, že som vulgárny. Vyberiem ale z neho jednu vetu, ktorá charakterizuje jeho obsah. Kozáci píšu sultánovi, okrem iného, toto: „Čo si Ty (turecký sultán – pozn. autora) za rytiera, keď holou riťou ani ježka nezabiješ....“.

            Súvis s umením mi prišiel na um, keď som videl túto fotografiu Talibanu, po víťaznom príchode do Kábulu:


Čo tak podľa Vás asi hovoria a odkazujú svetovládcom? Tým svetovládcom, ktorí Taliban v minulosti velebili, ako to vidíme aj na tejto historickej fotografii, kde americký prezident Regan v roku 1985 na stretnutí s afgánskymi rebelmi hovorí :“Títo páni sú morálnym ekvivalentom otcov zakladateľov Ameriky.“ No uvidíme, či ich tak budú v USA brať aj v roku 2021.    Želám pekný deň Slovensko!



Zdroj: https://www.facebook.com/robertficosk/posts/1753602334823781