Realita parlamentu na konci roka 2020 - Silný a konsolidovaný SMER a definitívne roztrieštená vládna koalícia

18.12.2020 Články, Tlačové správy Články, Tlačové správy

Po dnešnom rokovaní národnej rady (NR) SR sa uskutočnila tlačová beseda poslaneckého klubu strany SMER – sociálna demokracia. Predseda strany SMER - SD Robert Fico sa vyjadril k aktuálnemu zasadnutiu parlamentu a vyjadril potešenie z opozičnej práce všetkých poslancov strany SMER - SD v končiacom roku. Naproti tomu, koalícia končí tento rok v definitívne roztrieštenom stave. „Videli sme to nielen včera, kedy vláda preukázala totálnu mieru neprofesionality a amaterizmu, ale vidíme to aj dnes. Dámy a páni, oni zvolali celú národnú radu a jediným výsledkom dnešného rokovania je, že zobrali pol miliónu detí teplé obedy. To kvôli tomuto nás volali dnes do národnej rady? Aby dali takýto darček deťom na celom Slovensku?“ pozastavil sa nad konaním koalície predseda strany Robert Fico.

Pôvodne bolo v programe rokovania NR SR predlžovanie núdzového stavu, avšak koalícia nemala dostatok hlasov svojich poslancov, preto sa rozhodli radšej ani nehlasovať o tomto zákone.

R. Fico sa ďalej pýta: „Prečo zrazu už nie je potrebné ukazovať pri vstupe do národnej rady od poslancov výsledky testov, či niekto je alebo nie je pozitívne infikovaný touto pandémiou? Som teda zvedavý, že keď zvolajú nejakú šialenú schôdzu národnej rady, lebo oni potrebujú 90 hlasov a urobia to medzi sviatkami, či tu niekto bude stáť a bude sa pýtať poslancov, no teda ukážte páni, či máte pozitívny alebo negatívny test. Nikoho test nebude zaujímať. Bude ich zaujímať iba to, ako znásilniť právo, ako znásilniť zákon.“

Poslanci za SMER – SD boli dnes pripravení hlasovať proti ústavnému zákonu o predlžovaní núdzového stavu. „Boli sme tu preto, lebo sme pripravili kvalifikovaný pozmeňujúci návrh, ktorý stanovoval, že predĺženie núdzového stavu je možné len vtedy, keď o tom rozhodne národná rada pred predĺžením a nie ex post, keď si vláda urobí, čo chce a potom si urobí papierového panáka z národnej rady, ktorý iba niečo podpíše. Rovnako sme namietali hrubé obmedzovanie ľudských práv, ktoré je sprevádzané týmto ústavným zákonom,“ skonštatoval Robert Fico.

Dnes strana podáva na ústavný súd návrh, aby tento posúdil súlad ústavného zákona s Ústavou SR pokiaľ ide o odobratie kompetencií ústavnému súdu, že nemôže posudzovať súlad ústavných zákonov s Ústavou SR.



Zdroj: https://www.youtube.com/watch?v=xUJ3WWeATBY