Renomované svetové banky pomohli zločincom preprať viac ako dva bilióny dolárov!

22.09.2020 Články, Facebook Články, Facebook

Tieto informácie priniesla britská BBC. Ide o obrovský finančný škandál prebiehajúci v rokoch 2000-2017, možno dokonca väčší ako kauza Panama Papers, ktorá otriasla svetom. Na tomto príklade sa ukazuje ako arogantné a odtrhnuté od reality je správanie bánk a finančných trhov.  

Päť renomovaných a kľúčových svetových bánk: FPMorgan, HSBC, Standard Chartered Bank, Deutsche Bank a Bank of New York Mellon pomáhali zločincom, teroristom a kriminálnikom prepierať špinavé peniaze po celom svete, z čoho mali určité odmeny. V tomto prípade už nejde len o morálne zlyhanie, ale rovno o podporu aktivít zločineckých skupín po celom svete. 

Len si to zoberte. Banky tlačia na ľudí tvrdými úrokmi, len kvôli tomu, že ľudia chcú žiť aspoň ako tak dôstojne. Zmeškáte pár splátok a hneď na vás uvalia exekúcie. Jednu hypotéku na vlastné bývanie splácate banke aj 30 rokov a pri tom vrátite výrazne viac ako ste si požičali. Ale keď na banky začne tlačiť štát a ľudia, aby sa delili so spoločnosťou, tak to už robiť nechcú. 

Sú to práve banky, ktoré majú každý rok rekordné zisky, ale aj tak zvyšujú poplatky. Platí to aj počas korona krízy, kedy im slovenská vláda odpúšťa bankový odvod v sume niekoľko sto miliónov eur a ešte aj nechá ľudí, aby platili úroky aj za mesiace, kedy majú byť splátky kvôli Covidu odložené. 

Banky sú vždy víťazom každej krízy. Či už je to Covid kríza alebo Veľká hospodárska kríza, ktorá začala v roku 2008 a ktorú spustili hlavne dve kľúčové americké banky. Tie v tom čase robili machinácie s peniazmi, vkladmi a úvermi, čo následne viedlo k ich pádu. Keďže to boli kľúčové banky, ktoré držali ekonomiku, dostať z problémov ich museli štáty. A to aj tie Európske, ktoré boli s americkými bankami prepojené.

Vtedy začalo platiť to neslávne známe, že "zisky sa privatizujú a straty sa socializujú." To v preklade znamená, že to čo na vás banky zarobia si nechajú pre seba, ale straty, ktoré tieto banky vyprodukujú majú preplácať štáty a občania. A aj keď sme tie banky vtedy zachránili z našich peňazí, nezískali sme v nich za tak ťažké peniaze ani percento kontroly. Opäť zostali v tých istých súkromných rukách, ktoré spôsobili celosvetovú finančnú krízu. 

Vyzerá to tak, že im je to jedno, keďže dnes vidíme, že bez hanby podporujú zločin a terorizmus. Práve preto by bolo na mieste oživiť na úrovni Európskej únie daň z finančných transakcií, ktorá by mohla priniesť výrazné prostriedky do rozpočtov jednotlivých štátov a do budúcna by sa mohol zaviesť precedens, že ak bude štát zachraňovať banku, ktorá padla kvôli vnútorným machináciám, tak v nej aj štát získa určité percentá vlastníctva. 

Nie je možné, aby sa svetové banky správali ako nejakí gangstri. Nie je prijateľné, aby ich zachraňovali občania a oni sa nedelili o nadrozmerné zisky. Nie je prijateľné, aby robili vnútorné machinácie a tým ohrozovali milióny ľudí po celom svete a pri tom boli skryté v tieni tajomných finančných trhov. Banky by sa mali viac priblížiť ľuďom a ich potrebám, nie len potrebám plniť kontá svojich správcov a vlastníkov!



Zdroj: https://www.facebook.com/generaciamladejlavice/posts/3322871474604797