SMER – SD otvorí otázku predaja VSE na najbližšej schôdzi NR SR

08.08.2020 Články, Facebook Články, Facebook

Vzhľadom na to, že minister hospodárstva SR R. Sulík bez rozhodnutia vlády SR a počas letných mesiacov nevyužil jedinečnú príležitosť na uplatnenie si predkupného práva 49 % podielu Východoslovenskej energetiky (VSE) a získať tak absolútnu kontrolu štátu nad touto strategickou a výnosnou spoločnosťou, strana SMER – sociálna demokracia nenechá takéto vážne zlyhanie bez povšimnutia a bude na najbližšej schôdzi Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) žiadať vysvetlenie individuálneho rozhodnutia R. Sulíka, ktoré je podľa strany SMER - SD v príkrom rozpore so strategickými záujmami SR. 

Strana SMER - SD dlhodobo nielen rozpráva o fatálnych zlyhaniach pravicovej vlády M. Dzurindu pri privatizácii strategických podnikov, ale hlavne v tejto oblasti veľa pre Slovensko urobila. Zastavenie privatizácie bratislavského letiska, vrátenie „matky“ SPP do rúk štátu a prinavrátenie vodnej elektrárne Gabčíkovo a Transpetrolu do rúk SR. 

Keďže minister hospodárstva R. Sulík nereagoval na výzvy strany SMER - SD, na najbližšej schôdzi NR SR sme pripravení pýtať sa, prečo sa SR tak ľahko vzdala možnosti napraviť obrovské zlyhania Dzurindovej divokej privatizácie. V prípade, že takýto bod programu nebude zaradený do rokovania NR SR, strana SMER - SD je pripravená zvolať mimoriadnu schôdzu, k čomu aktuálne začala zbierať aj potrebné podpisy. 

Získanie 49 % podielu akcií VSE (aktuálne v rukách E.ON) považuje strana SMER - SD za vec strategického záujmu SR, pretože ide o klenot a vysoko-ziskový podnik na Slovensku, ktorý len za rok 2019 vykázal zisk vo výške 39 mil. € a celkový majetok firmy je na úrovni takmer 660 mil. €. Slovenská republika si tak uplatnením svojho predkupného práva mohla posilniť svoje postavenie na trhu distribúcie elektrickej energie. V neposlednom rade ide aj o významného regionálneho zamestnávateľa.



Zdroj: https://www.facebook.com/robertficosk/posts/1464904110360273